«Επενδύσεις»: το νέο φάρ ουέστ

Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ», 461, 19 Οκτώβρη – 2 Νοέμβρη, που κυκλοφορεί

 

Πανηγυρισμοί στο κυβερνητικό επιτελείο για την επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ. Η προπαγανδιστική γραμμή φυσικά αναμενόμενη: θα μας βοηθήσουν οι Αμερικάνοι για το χρέος, θα μας βοηθήσουν ενάντια στην Τουρκία, θα φέρουν επενδύσεις, κτλ.

Στην πραγματικότητα, και αν κάποιος ξεφλουδίσει τις δηλώσεις από τις γνωστές φιλοφρονήσεις, το μόνο συγκεκριμένο που συμφωνήθηκε ήταν η «αναβάθμιση» των αμερικάνικων αεροσκαφών F-16 που έχει η Ελλάδα, συνολικού κόστους 2,4δις $. Με στόχο όπως αναφέρθηκε, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ! Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα… Ο Τραμπ δε, συνεχάρη τον Τσίπρα γιατί η Ελλάδα είναι από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που ξεπερνάει το στόχο της σε πολεμικές δαπάνες! Ακόμα και εν μέσω κρίσης, λιτότητας, ακραίας φτώχειας!

Όπως γράφτηκε, ήταν τόσο φανερό ότι τον Τραμπ τον ενδιέφερε κυρίως αυτό το θέμα που μόνο τα συμβόλαια δεν έβγαλε για να τα υπογράψουν επί τόπου!

Οι επενδυτές μας αγαπάνε, για καλό έρχονται…

Και τι δεν έταξε στους «επενδυτές» ο Τσίπρας προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας πλήρως και επακριβώς την προπαγάνδα των προηγούμενων κυβερνήσεων, μίλησε για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας του δημοσίου, για fast track επενδύσεις, έξοδο από την κρίση και όλα αυτά που ακούγαμε από Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμο, Σαμαρά.

Όπως όμως φάνηκε από της υπόθεση της Eldorado, αλλά και με το ατύχημα στο Σαρωνικό, την υπόθεση του Ελληνικού, κτλ, οι «επενδυτές», Έλληνες και ξένοι, δεν είναι τίποτα άλλο από σύγχρονα κοράκια που τους ενδιαφέρει μόνο η μεγιστοποίηση του κέρδους σε βάρος της κοινωνίας. Το αμερικάνικο κεφάλαιο δε, όντας ένα από τα πιο επιθετικά στον κόσμο, έχει μεγάλη παράδοση «επενδύσεων» που καταστρέφουν χώρες. Επενδύσεις που συνοδεύονται από επαχθή δανεισμό, ξεζούμισμα των φυσικών πόρων, άνοιγμα των αγορών ώστε να κυριαρχήσουν τα αμερικάνικα προϊόντα, επιβολή της υποκουλτούρας του καπιταλισμού, κτλ.

Αυτούς θέλει να προσελκύσει ο Τσίπρας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα υποτίθεται την «ελάφρυνση» του χρέους. Ενός χρέους που όλοι ξέρουν ότι έτσι και αλλιώς είναι αδύνατο να αποπληρωθεί και καταστρέφει την ελληνική κοινωνία, αλλά κανένας πια δεν συζητάει την διαγραφή του, μόνο ένα «διακανονισμό» ώστε να συνεχίζουμε να αποπληρώνουμε δόσεις… σχεδόν για πάντα!

Διαβολικός… για καλό σκοπό

Η πιο τραγική σκηνή βέβαια ήταν όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον Τσίπρα σχετικά με μια δήλωση που είχε κάνει το 2016, λέγοντας για την προοπτική εκλογής του Τραμπ «ελπίζω να μην μας βρει αυτό το κακό».

Η απάντηση του Τσίπρα ήταν ότι ο Τραμπ εμφανίζεται διαβολικός, αλλά είναι για καλό σκοπό! Είπε ότι δεν αισθάνθηκε να απειλείται (τι περίμενε δηλαδή ότι θα τον πάνε στο Γκουαντανάμο;) και ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι παραδοσιακές και ιστορικές (όπως όταν οι ΗΠΑ βοηθούσαν στον εμφύλιο να γίνει εκκαθάριση των κομμουνιστών ή όπως όταν η CIA έστηνε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών το ‘67). Ότι ο Τράμπ και αυτός μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες.

Μετά καθόταν και άκουγε τον Τραμπ να λέει ότι δεν θα αφήσει τις άλλες χώρες να εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ!

Φονιάδες των λαών… φίλοι μας

Για να δούμε λοιπόν μερικές από τις αμερικάνικες αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

  • Οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 800 στρατιωτικές βάσεις σε 163 από τις συνολικά 194 χώρες που υπάρχουν στον πλανήτη! Φυσικά αυτές οι δυνάμεις δεν βρίσκονται εκεί για πλάκα, αλλά για να διασφαλίζουν ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν θα απειληθούν.
  • Ο Τσίπρας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι δύναμη σταθερότητας. Τόσο πολύ που από το 1776 που ιδρύθηκε το κράτος αυτό, μόνο 21 χρόνια δεν βρισκόταν σε πόλεμο με κάποια άλλη χώρα, ενώ 214 χρόνια εμπλεκόταν σε κάποιου είδους πολεμικές επιχειρήσεις (www.globalresearch.,  The 239 Year Timeline Of America’s Involvement in Military Conflict)!
  • Μόνο τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε πολέμους σε Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Αφγανιστάν, για να μην πάμε πιο πίσω και μιλήσουμε για Ιράκ και Γιουγκοσλαβία. Αυτές οι χώρες μετά τις στρατιωτικές επεμβάσεις είναι, όπως ξέρουν οι πάντες, υποδείγματα σταθερότητας…

Για τον Οκτώβρη της εποχής μας!

Σε ένα σύστημα που ένας ρατσιστής, σεξιστής, απρόβλεπτος και αντιδραστικός τυχοδιώκτης είναι πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη.

Σε ένα σύστημα που ηγέτες που αυτοαποκαλούνται αριστεροί εφαρμόζουν ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Σε ένα σύστημα που η δημοκρατική έκφραση των πολιτών, είτε στην Καταλονία είτε με το ελληνικό δημοψήφισμα, αγνοείται όταν δεν ταιριάζει στα σχέδια των ισχυρών.

Είναι καιρός να δούμε ως κοινωνία τις εναλλακτικές που υπάρχουν. Αυτό τον μήνα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Ρώσικη επανάσταση, το μεγαλύτερο απελευθερωτικό εγχείρημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κοιτώντας πίσω μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα, τα θετικά της εργατικής δημοκρατίας και τα αρνητικά του Σταλινισμού που την κατέστρεψε, και να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς Τραμπ, Τσίπρα και Ραχόι, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να χαρούν τη ζωή χωρίς καταπίεση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα