Αποφάσεις Ε.Ε. για τους πρόσφυγες: Συμφωνία ντροπής!

Άρθρο της Σύνταξης από το «Ξ» (τεύχος 429) που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 31/3

 

Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, το πρώτο και βασικό πράγμα που κάνει είναι να πετάει στον κάλαθο των αχρήστων κάθε έννοια «διεθνούς δικαίου», κάθε λέξη και κάθε γράμμα της συνθήκης της Γενεύης, που οι ίδιοι οι ηγεμόνες του πλανήτη είχαν υπογράψει σε προηγούμενες εποχές! Προκαλώντας έτσι την αντίδραση των γνωστότερων διεθνών φορέων όπως: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Διεθνής Αμνηστία, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί χωρίς Σύνορα κοκ. Και το κάνει με την υπογραφή της «αριστερής» ελληνικής κυβέρνησης που κάθε μέρα που περνάει ξεφτιλίζει ολοένα και περισσότερο την έννοια της Αριστεράς.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

  • Επισημοποιεί το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και το σφράγισμα των βόρειων συνόρων της χώρας στην Ειδομένη (παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού που δήλωνε ότι… απομονώθηκαν οι κακοί των χωρών του Βίσενγκραντ).
  • Διαχωρίζει τους πρόσφυγες αυθαίρετα, παράνομα και απάνθρωπα σε «πρόσφυγες» και «παράτυπους μετανάστες». Οι μεν πρώτοι θα φιλοξενούνται σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής και οι δεύτεροι σε κλειστά κέντρα υποδοχής, δηλαδή σε κέντρα κράτησης μέχρι να επαναπροωθηθούν –δηλαδή να απελαθούν– στην Τουρκία. (Ήδη στα hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο και στη Μόρια στη Λέσβο, η αστυνομία ανακοίνωσε στους πρόσφυγες ότι είναι κρατούμενοι, ενώ μετέφερε 150 Πακιστανούς με χειροπέδες στο λιμάνι του Πειραιά).
  • Από το σύνολο των προσφύγων της Συρίας, η ΕΕ θα πάρει μόνο μέχρι 72.000 από την Τουρκία! Αυτό θα γίνει στη βάση της φόρμουλας «ένας με έναν», δηλαδή για κάθε έναν πρόσφυγα που θα απελαθεί από την Ελλάδα στην Τουρκία από τις 4/4 και μετά αυτή θα στέλνει έναν Σύριο στην ΕΕ.
  • Αναγνωρίζει στην Τουρκία, μια χώρα με ημιδικτατορικό καθεστώς (ενδεικτικά στις 29/3 οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από τη ΝΑ Τουρκία για λόγους ασφαλείας) σαν ασφαλή χώρα και της δίνει ρόλο κλειδί και 6 δισ. ευρώ (3 δισ. άμεσα και άλλα 3 ως το 2018) οικονομική βοήθεια.

Όλα αυτά βέβαια -όσο απαράδεκτα και αν είναι- είναι μόνο στο χαρτί, ειδικά μετά τις νέες επιθέσεις του ISIS στις Βρυξέλλες. Χαρακτηριστικά, δεν έχει ανακοινωθεί πουθενά ποιες χώρες της ΕΕ θα δεχτούν και τι αριθμούς τους (ελάχιστους, μόνο 72.000) πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν. Και βέβαια, δεν διευκρινίζεται πουθενά τι θα γίνει αν όλοι οι πρόσφυγες αιτηθούν άσυλο και με ποια κριτήρια θα γίνεται ο διαχωρισμός τους.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ο. Γεροβασίλη προβλέπει:

  • Λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφύγων όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα μέσα σε 14 μέρες.
  • Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας.
  • Επισημαίνεται ότι στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας». Απλά εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται.
  • Τα κριτήρια αυτά, ορίζουν ως «ασφαλή χώρα» αυτή στην οποία δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων.
  • Απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Υποκρισία

Εδώ έχουμε την υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζεται ως ασφαλής τρίτη χώρα, αλλά η κυβέρνηση της στέλνει πρόσφυγες κάνοντας τα στραβά μάτια. Μέσα σε 14 μέρες το ελληνικό δημόσιο θα κάνει ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει σε 25 χρόνια, δηλαδή να απαντάει άμεσα στα αιτήματα ασύλου. Και θα «ενισχυθεί» η Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποτίθεται, αλλά χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε προσλήψεις και κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες. Τέλος, η κυβέρνηση ετοιμάζει 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας τη στιγμή που μόνο στην Ειδομένη και στον Πειραιά στοιβάζονται σε απερίγραπτες συνθήκες 18.000 άνθρωποι και ενώ συνολικά στη χώρα βρίσκονται 50.364 πρόσφυγες (σημ: στοιχεία στις 29/3/16).

Ο μόνος πραγματικός σύμμαχος των προσφύγων είναι το αξιοθαύμαστο κίνημα αλληλεγγύης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ κ.λπ. αν ήθελαν θα μπορούσαν να δώσουν λύση άμεσα και εύκολα στη βάση της αναλογικής κατανομής και του τερματισμού του πολέμου. Όμως δεν θέλουν γιατί αυτό υποτάσσουν τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Σ’ όλο αυτό τον εφιάλτη, βέβαια, υπάρχουν κάποιοι που κερδίζουν: και αυτοί δεν είναι άλλοι από την παγκόσμια πολεμική βιομηχανία που βλέπει τις πωλήσεις όπλων να εκτοξεύονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI) o όγκος των παγκόσμιων πωλήσεων μεγάλων οπλικών συστημάτων αυξάνεται συνεχώς από το 2004, κατά περίπου 14% το χρόνο! Μεγαλύτεροι έμποροι όπλων οι ΗΠΑ και η Ρωσία!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα