Υπάρχουν παιδιά που μισούν τη σοκολάτα

Η Ακτή Ελεφαντοστού έπειτα από 10 χρόνια πολιτικής κρίσης, από το 2011 έχει μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης που βρίσκονται σταθερά μεταξύ του 8 και του 10% τα τελευταία 3 χρόνια. Για τους εκπροσώπους του ΔΝΤ η χώρα αποτελεί ένα «οικονομικό θαύμα» και υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να γίνει μια σημαντική περιφερειακή οικονομική δύναμη μέχρι το 2020.

H οικονομική ανάπτυξη της χώρας βασίζεται στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στην παραγωγή κακάο. Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κακάο στον κόσμο. Ενδεικτικά το 2012-2013 παρήγαγε 1.45 εκατομμύρια τόνους κακάο που αντιστοιχεί το 35% της παγκόσμιας αγοράς.

Μια σειρά από δημοσιογραφικές έρευνες τα τελευταία χρόνια αποκάλυψαν ότι στις φυτείες κακάο επικρατούν συνθήκες σύγχρονης δουλείας και ότι οι σύγχρονοι σκλάβοι είναι περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά 5 ως 16 ετών!

«Όταν ο κόσμος τρώει σοκολάτα, τρώει τη σάρκα μου…» είπε σε δημοσιογράφους ο Ντρίσα. Ένα παιδί που έζησε για χρόνια ως σκλάβος στις φυτείες κακάο. 

Τα παιδιά είναι αναγκασμένα να μεταφέρουν σάκους με καρπούς που έχουν πολλαπλάσιο βάρος από τα ίδια και αν καθυστερήσουν στη μεταφορά τιμωρούνται συνήθως με μαστίγωμα.

Για την εξαγωγή του καρπού από το κέλυφός του πρέπει να χειρίζονται τεράστια μαχαίρια με αποτέλεσμα να τραυματίζονται συχνά και ορισμένα να έχουν χάσει ακόμα και τα χέρια τους.

Όταν η δουλειά τελειώσει αργά το βράδυ τρώνε λίγο καλαμπόκι και μπανάνες, κοιμούνται πάνω στο ξύλινο πάτωμα και ξυπνάνε νωρίς το πρωί για να αρχίσουν και πάλι τη δουλειά.

Καθημερινά, χρησιμοποιούν τοξικές ουσίες για να ραντίσουν τις φυτείες, χωρίς ίχνος προστασίας, ενώ όσα παιδιά επιχείρησαν να αποδράσουν και πιάστηκαν ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα.

Αυτό είναι το «οικονομικό θαύμα» του ΔΝΤ που από το 2010 επιβάλλει τις πολιτικές του και στην Ελλάδα. Ρυθμοί ανάπτυξης 8-10% με παιδιά σε συνθήκες δουλείας και με το μισό πληθυσμό της Ακτής Ελεφαντοστού – περίπου 10 εκ. Άνθρωποι – να μαστίζεται από τη φτώχεια.

Όσο για τις πολυεθνικές που εμπορεύονται κακάο, η Nestle, η Cadbury, η Hershey’s κ.α., αρνούνται να αποκαλύψουν από πού το προμηθεύονται και συγκεκριμένα αν προέρχεται από φυτείες που χρησιμοποιούν παιδιά – δούλους. Επίσης πάλεψαν για να μην υπάρχει ταμπέλα στα προϊόντα που θα ξεχώριζαν αυτά που έχουν παραχθεί νόμιμα (όσο «νόμιμη» μπορεί να είναι η εκμετάλλευση των αφρικανικών και άλλων χωρών από τις πολυεθνικές και τους ντόπιους συνεργάτες τους) από αυτά που παράγονται με τη χρήση παιδιών – δούλων. Κατά τα άλλα συμμετέχουν σε εκστρατείες που σκοπό έχουν την εξάλειψη της παιδικής εργασίας…

Δείτε και το ντοκιμαντέρ «The dark side of chocolate» (η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας):

###YOUTUBEVIDEO###

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα