Χρήσιμες ερωτήσεις & απαντήσεις για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Πόσοι είναι;

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 13.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Πόσους αναγνωρίζει ως πρόσφυγες η Ελλάδα;

Το 2004 η Ελληνική Κυβέρνηση χορή-γησε άσυλο σε ποσοστό 0,3% (!!) επί του συνόλου των αιτήσεων που εξέτασε, ενώ το συνολικό ποσοστό αναγνώρισης, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρωπι-στικού καθεστώτος (ετήσια ανθρωπιστική άδεια παραμονής), ήταν 0,9%!!

Την ίδια χρονιά, το ποσοστό αναγνώ-ρισης στα 25 κράτη-μέλη της Ε.Ε., ήταν 26,4%!

Το 2005 το ποσοστό χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα αυξήθηκε ελαφρώς φτά-νοντας το 0,84% και το 1,9%, συμπερι-λαμβανομένου και του ανθρωπιστικού καθεστώτος (δηλ. αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες 39 άτομα, κυρίως από το Ουζμπεκιστάν, το Σουδάν, την Αιθιοπία και το Κονγκό, ενώ σε 49 άτομα χορηγήθηκε ανθρωπιστικό καθεστώς).

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το υπόλοιπο 98-99% των αιτήσεων για άσυλο είναι αβάσιμο.

Αλήθεια σε ποιο πλανήτη ζουν; Δεν ξέρουν ότι 50 ενεργές πολεμικές εστίες σε όλο τον κόσμο διώχνουν εκ. αν-θρώπους από τα σπίτια τους ή απλά μας δουλεύουν;

Ποια η διαφορά του πολιτικού από το ανθρωπιστικό άσυλο;

Το πρώτο είναι διαρκές και ισοδυναμεί με αναγνώριση πλήρων δικαιωμάτων, το δεύτερο ανανεώνεται κατά έτος, με τον πρόσφυγα να τελεί όμηρος. Γιατί η κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα της μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωμο-δοτήσουν ότι το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κονγκό, η Τσετσενία κ.λ.π. είναι πια «ασφαλείς» χώρες.

Τι ειρωνεία, αν αυτοί οι ίδιοι που γνω-μοδοτούν για τις ζωές προσφύγων, υποχρεώνονταν να κατοικήσουν σε μια από αυτές τις χώρες, θα γίνονταν σίγουρα πρόσφυγες μέσα στο πρώτο 24ωρο…

Πως υποδέχεται τους πρόσφυγες η ελληνική κυβέρνηση;

Πάντως όχι φιλόξενα. Σε σύγκριση με τον αριθμό των καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα (9.050 το 2005), η συνολική χωρητικότητα των κέντρων –κατ’ όνομα- υποδοχής περιο-ρίζεται σε λιγότερες από 900 θέσεις σε δέκα κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλά από αυτά δεν πληρούν ούτε τα στοιχειώδη, ιδιαίτερα όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την εκπαίδευση, ούτε προβλέπουν ειδικά μέτρα για τα ευάλωτα άτομα, όπως είναι οι επιβιώσαντες βασανιστηρίων, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι έγκυες, οι ανάπηροι κ.λ.π.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά, από τα 158 που καταγράφηκαν ως αιτούντες άσυλο το 2005, μόνο 25 μένουν στο μοναδικό κέντρο για ανή-λικους πρόσφυγες στα Ανώγεια Κρήτης!

Όσο για αυτούς που έφτασαν ως εδώ γλιτώνοντας από φρικτά βασανιστήρια, το ελληνικό τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστη-ρίων, δηλώνει πως τα τελευταία χρόνια (μετά το 2000), έχει χορηγηθεί άσυλο μόνο σε ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων, που αποδείχτηκε ότι είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια στη χώρα τους.

____________

Σε αναμονή της απάντησης του νέου υπουργού δημ.τάξης Β.Πολύδωρα, στο αίτημα για την παραχώρηση πολιτικού ασύλου στον Μπικόνγκο Ραμαντάνι από το Κονγκό, η εκστρατεία της YRE-CWI, συνεχίζεται. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι δεδομένη. Μόνο η αλληλεγγύη και η στήριξη από το μαζικό κίνημα, τα συνδικάτα, τα κόμματα της αριστεράς και κάθε αντιρατσιστή, μπορεί να σπάσει τον κυβερνητικό παχυδερμισμό.

Για πληροφορίες και υλικό της εκστρατείας, για ψηφίσματα, για να προμηθευτείτε την συγκλονιστική βιογραφία του Μπικόνγκο επικοινωνήστε μαζί μας. Τηλ. 210 2283018 – 6972426166

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα