Vodafone: Παγώνει προσωρινά η εφαρμογή του 9ωρου – Στάση εργασίας, Δευτέρα 1/10

29/09/2018
Comments off
1,285 Views
Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE για τις εξελίξεις με την προσπάθεια να περάσει η διοίκηση από την πίσω πόρτα με το έτσι θέλω την μετατροπή του 8ώρου σε 9ωρο (διαβάστε περισσότερα εδώ). Στην πρόσφατη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ του Σωματείου και της Διοίκησης αποφασίστηκε το «πάγωμα» του μέτρου μέχρι να γίνει διαβούλευση. Το Σωματείο καλεί σε στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 1 Οκτώβρη, 9.00 π.μ. – 13.00 μ.μ.

 

Ενημέρωση από την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας

Παγώνει η εφαρμογή 9ωρου

Υπερασπιζόμαστε το 8ωρο και τα δικαιώματά μας

Στάση εργασίας, Δευτέρα 1/10/2018, 09.00-13.00

 

Συνάδελφοι,

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ του ΠΑΣΕ Vodafone και της Διοίκησης της Vodafone, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Το θέμα που συζητήθηκε ήταν η καταγγελία του Σωματείου μας έναντι  της προσπάθειας επιβολής 9ωρου από την Διοίκηση της Vodafone, με πρόσχημα την αλλαγή στο διάλειμμα.

Από την πλευρά του Σωματείου τοποθετηθήκαμε στο γεγονός ότι η εταιρεία επιχειρεί να επιβάλλει 9ωρο εργασίας στους συναδέλφους, ζητώντας τη συναίνεσή τους μέσω υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας. Ότι επί τοις ουσίας έχουμε να κάνουμε με την παράνομη και καταχρηστική παράταση ωραρίου εργασίας κατά μια ώρα ημερησίως, κάτι που η εταιρεία το κάνει και για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες προσωπικού. Πως οι δικαιολογίες που η εταιρεία αναφέρει είναι αστήριχτες και η ουσία είναι ο στρατηγικός στόχος κατάργησης του 8ωρου. Επίσης αναφέραμε ότι η διοίκηση της εταιρείας  δεν έχει τηρήσει ούτε τα στοιχειώδη σε σχέση με τη διαδικασία διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Από την πλευρά της η εργοδοσία ανέφερε πως το κάνει για να αντιμετωπίζει τις εργασιακές ανάγκες, την εύρυθμη λειτουργία της, παρουσίασε την αύξηση του ωραρίου ως αύξηση του διαλείμματος, ότι αυτό συμβαδίζει με την «εταιρική κουλτούρα», πως είναι πολύ ευέλικτα στην εταιρεία τα πράγματα ώστε κάποιος να κανονίσει μόνος του το ωράριο του, πως γίνεται και για να συμβαδίσουν με το ωράριο λειτουργίας της εταιρείας με την Vodafone σε άλλες χώρες (!), πως υπάρχει ακόμα και μπιλιάρδο (!) στους χώρους της εταιρείας για το διάλειμμα των εργαζομένων

Προφανώς και δεν μπόρεσαν να στηρίξουν επαρκώς την αύξηση του ωραρίου εργασίας, κάτι που  διαπίστωσε και το Υπουργείο λέγοντας πως η διαδικασία δεν είναι σύννομη. Ζήτησαν από την επιχείρηση γραπτή εκτίμηση του γιατί προβαίνουν σε αυτή την αλλαγή και διαπίστωσαν πως η υποχρεωτική διαβούλευση δεν έχει γίνει με τον τρόπο που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο αναφέρονται.

Κατόπιν αυτού το Υπουργείο σύστησε το πάγωμα της εφαρμογής του μέτρου και την διενέργεια της διαδικασίας διαβούλευσης όπως ορίζει ο νόμος. Με δική της δήλωση η εταιρεία δεσμεύτηκε πως « έως την ολοκλήρωση της διαβούλευσης δεν θα προβεί σε διαφοροποίηση των ισχυόντων».

Επομένως συνάδελφοι, δεν θα εφαρμοστεί το 9ωρο, το 9.00-18.00 από τη Δευτέρα 1/10, ακόμα και σε όσους συναδέλφους έχουν υπογράψει την ατομική τροποποίηση της σύμβασής τους.

Όσοι συνάδελφοι υποχρεούνται σε παραμονή στην εργασίας τους μέχρι τις 18.00 να επικοινωνήσουν άμεσα με τους εκπροσώπους του Σωματείου, για να μην γίνει αυτό.

Μέχρι στιγμής πολλοί συνάδελφοι, δεν έχουν υπογράψει τις ατομικές σύμβασης για το ωράριο 9.00-18.00. Καλούμε και τους συναδέλφους που υπέγραψαν την τροποποίηση να το ξανασκεφτούν.  Μόνο με την στάση μας και τις κινητοποιήσεις μας μπορούμε να επιβάλλουμε στην Διοίκηση να πάρει πίσω το 9ωρο εργασίας. Η διατήρησή του δεν είναι θέμα ατομικής επιλογής ή ατομικού δικαιώματος κάθε συναδέλφου μεμονωμένα, αλλά αποτέλεσμα της συλλογικής υπεράσπισης από όλους μας. 

  • Λέμε ΟΧΙ στο νέο ωράριο – απαιτούμε από την εργοδοσία να πάρει πίσω το 9ωρο!
  • Δεν υπογράφουμε την τροποποίηση της σύμβασης – την επιστρέφουμε ανυπόγραφη
  • Αγωνιζόμαστε με το Σωματείο μας και τους συναδέλφους μας για την υπεράσπιση του 8ωρου

Συμμετέχουμε όλοι στην ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, 09.00 – 13.00

 

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Θεματικές

,