Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσ/νίκης για τους ανασφάλιστους

Δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που αφορά στην πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας ανάλογα με το εισόδημα, την οικονομική και ασφαλιστική τους κατάσταση.

Το ΚΙΑΘ εξηγεί ότι οι διαχωρισμοί που γίνονται από το υπ. Υγείας στερούν το δικαίωμα στην υγεία από σημαντικό αριθμό ανασφάλιστων. Τονίζει ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι της χώρας ανεξαρτήτως οικονομικής ή ασφαλιστικής κατάστασης.

Το υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τους ανασφάλιστους συνεχίζει να συνδέει το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στις δημόσιες δομές φροντίδας της υγείας με την ασφαλιστική, εργασιακή και οικονομική τους δυνατότητα. (βιβλιάριο υγείας δικαιούνται όσοι ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ έχουν ΑΜΚΑ και εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ).

Εκφράζουμε την διαφωνία μας, καθώς θεωρούμε την υγεία κοινωνικό αγαθό ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ από κάθε οικονομική σχέση.

Πάγιο και διαρκές αίτημα μας είναι η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση ΟΛΩΝ των κατοίκων αυτής της χώρας (Ελλήνων ή μεταναστών – με ή χωρίς χαρτιά) σε όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος της υγείας.

Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε από την πολιτεία την υλοποίηση αυτού του αιτήματος καθώς και την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ποιοτικού δημόσιου συστήματος φροντίδας της υγείας, πλήρως στελεχωμένου και επαρκώς χρηματοδοτούμενου από το κράτος, που θα καλύπτει όλες τις πλευρές και τις ανάγκες του ανθρώπου.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την συμμετοχή όλων όσων προσέρχονται στο ιατρείο μας, αλλά και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στις συζητήσεις για την υγεία και στη δράση του ΚΙΑ.

Εμείς, ως κοινότητα που αφορά την Υγεία:

  • ξέρουμε ότι ο ρόλος μας δεν είναι ρόλος συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης στην κάθε κυβέρνησης αλλά η καθημερινή μας πράξη. Η φροντίδα δηλαδή των ανασφάλιστων και αποκλεισμένων κατοίκων της πόλης μας, η αυτοδιαχείριση και αμεσοδημοκρατική λειτουργία του ιατρείου μας και η στήριξη των δικτύων αλληλεγγύης που συμβάλλουν στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, αντιστρατεύονται τον ατομισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
  • είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να συμβάλουμε με την πείρα που αποκτήσαμε στα 3,5 χρόνια της ύπαρξης μας, τη γνώση μας αλλά και την πολιτική μας άποψη στην ανάπτυξη ενός κινήματος στην κοινωνία σε αυτή την κατεύθυνση.

Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε ΟΛΟΥΣ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης
—————————————————————
Τεκμηρίωση

Κριτική στο Πόρισμα της ομάδας εργασίας  του Υπουργείου Εργασίας για τους Ανασφάλιστους   

Το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, που συνέστησε το Υπουργείο Υγείας για τους ανασφάλιστους και  δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα,  απέχει σημαντικά από τις προσδοκίες του κινήματος για δωρεάν και δημόσια υγεία για όλους χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Απέχει και από τις ίδιες τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης – όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας  Ανδρέα Ξανθό στη Βουλή τον Φλεβάρη του 2015. Το πόρισμα, αν και αναγνωρίζει με σαφήνεια όλο το μέγεθος του προβλήματος και το πλήθος των γραφειοκρατικών εμποδίων, που αντιστρατεύονται σήμερα την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους, δεν τολμά να υιοθετήσει και τα αντίστοιχα συμπεράσματα για την οριστική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Το πόρισμα αυτό είναι ανεπαρκές και προβληματικό διότι:

  1. Εξακολουθεί  να συνδέει την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ με βάση το εισοδηματικό κριτήριο, με μια θολή διατύπωση: ότι πρέπει τούτο να αυξηθεί από το σημερινό πολύ χαμηλό των 6000 ευρώ, αλλά με σαφή την τοποθέτηση, ότι λόγω δημοσιονομικών δυσκολιών δεν καταργείται τελείως ως κριτήριο.
  2. Εξαιρεί από την ελεύθερη πρόσβαση τους χωρίς χαρτιά μετανάστες και πρόσφυγες και όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ, παραπέμποντας σε μελλοντική ρύθμιση.
  3. Βελτιώνει αλλά δεν καταργεί την γραφειοκρατική επιβάρυνση για έκδοση  βιβλιάριου υγείας ανασφάλιστου.

Για εμάς η υγεία είναι το πιο βασικό κοινωνικό αγαθό και η δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας αποτελεί απόλυτο κοινωνικό δικαίωμα. Απόλυτα ανελαστικό και καθολικό, δηλαδή για όλους τους κατοίκους της επικράτειας μόνιμους και προσωρινούς, με ή χωρίς χαρτιά, και ανεξάρτητα από οικονομική και εργασιακή κατάσταση, ηλικία, φύλο, θρησκεία, καταγωγή, εθνικότητα, σεξουαλική προτίμηση (όπως όριζε ο γενέθλιος του ΕΣΥ  νόμος 1397/83 – στον οποίο, το πόρισμα δεν κάνει καμιά αναφορά). Η όποια δυσκολία στα δημόσια οικονομικά δεν μπορεί να οδηγεί σε περιορισμό της πρόσβασης για τους ανασφάλιστους στο δημόσιο σύστημα, γιατ τότε αντικαθίσταται η  αρχή της καθολικότητας από την ανταποδοτικότητα (πρόσβαση με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές, που πληρώνει ο καθένας/καθεμιά  και όχι με βάση την ανάγκη του/της). Αυτή όμως είναι η αρχή με την οποία λειτουργεί ο ιδιωτικός κερδοσκοπικός τομέας υγείας. Η προοδευτική λογική είναι πως όλοι απολαμβάνουν υπηρεσίες δωρεάν την ώρα της ανάγκης, το κράτος χρηματοδοτεί πλήρως ένα ποιοτικό και ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση και οι πολίτες πληρώνουν φόρους στο κράτος ανάλογα με το πραγματικό τους εισόδημα. Αλλά όχι την ώρα της χρήσης των υπηρεσιών, και όχι για την συγκεκριμένη  χρήση που έκαναν. Αυτή είναι η λογική των ΚΕΝ-DRG’s και της ΕΣΑΝ Α.Ε., που τελικά μετακυλύει  το κόστος στον ασθενή και ολοκληρώνει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας στο ΕΣΥ.  

Ο δε φόβος, πως η αποσύνδεση της πρόσβασης  από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο υγείας των ταμείων, θα δώσει μήνυμα από-ασφάλισης του πληθυσμού και θα στερήσει κρίσιμους πόρους από το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο α) είναι προβληματικός στη λογική του, διότι βάζει σε προτεραιότητα το οικονομικό πρόβλημα σε σχέση με το απόλυτα ανελαστικό ανθρωπιστικό, β) παραγνωρίζει  ότι αυτός ο εργαζόμενος ή αυτοαπασχολούμενος που δεν πληρώνει το ταμείο, το κάνει από αδυναμία και όχι από πρόθεση αποφυγής γ) τα αφεντικά-εργοδότες που δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές είτε για σύνταξη, είτε για περίθαλψη (και αυτά τεχνικά πάνε πακέτο, δεν μπορούν να διαχωριστούν) – αντίθετα με τους εργαζόμενους – δεν το κάνουν από αδυναμία αλλά από κερδοσκοπική πρόθεση, ήδη πολύ πριν από την τελευταία κρίση και τα μνημόνια (το γνωστό θέμα της μαύρης εργασίας και εισφοροαποφυγής–εισφοροδιαφυγής), ενώ είναι καθαρά θέμα ανασυγκρότησης των επιθεωρήσεων εργασίας και των ελεγκτικών μηχανισμών να σταματήσουν αυτήν την πρακτική.

Τέλος να θυμίσουμε ότι για πάρα πολλές παθήσεις, που θα χρειαστούν χειρουργεία ή πολυήμερες θεραπείες και νοσηλείες,  το σημερινό σύστημα των ΚΕΝ (που  καθιερώθηκε επί υπουργίας Λοβέρδου το φθινόπωρο του 2011 και δεν έχει αλλάξει από την νέα κυβέρνηση) προβλέπει πληρωμές της τάξης των χιλιάδων ευρώ, που φτάνουν και τις 20.000  για έναν πολυτραυματία ή τις 50.000 για μεταμοσχευμένους. Πώς μπορούμε να μιλάμε από τη μια για εισοδηματικό κριτήριο πρόσβασης στο ΕΣΥ της τάξης των 6-12.000 ευρώ, όπως προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας και από την άλλη να λέμε ότι αντιμετωπίζουμε την ανθρωπιστική κρίση;

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση να υλοποιήσουν άμεσα  την καθολική  ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων στο ΕΣΥ, χωρίς καμιά εξαίρεση και κανέναν αποκλεισμό εκδίδοντας και την αντίστοιχη υπουργική απόφαση, που θα διορθώνει τις αντιφάσεις και ανεπάρκειες του πορίσματος της ομάδας εργασίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα