Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται καταλήγουν στα σκουπίδια!

Σχόλιο από το «Ξ»

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγεται στον πλανήτη κάθε χρόνο, καταλήγει στα σκουπίδια! Αριθμός που αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους (!) τροφής τα οποία καταλήγουν στα σκουπίδια, αξίας περίπου 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα στοιχεία είναι γνωστά βέβαια εδώ και καιρό, αλλά παραμένουν σοκαριστικά. Ταυτόχρονα, πετώντας τρόφιμα στα σκουπίδια, «πετάμε» και όλη την ενέργεια που καταναλώθηκε για την παραγωγή τους. Κάνοντας μία παρομοίωση, αν τα τρόφιμα που πετιούνται κάθε χρόνο ήταν χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη σε εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, πίσω από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραλογισμός

Και όλα αυτά την στιγμή που 870 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν καθημερινά σε όλο τον κόσμο! Γιατί ζούμε αυτόν τον παραλογισμό; Μα για να διατηρηθούν ψηλά οι τιμές των τροφίμων και άρα τα κέρδη των βιομηχανιών του κλάδου! Μια ματιά σε μερικά στοιχεία μπορεί να πείσει τον καθένα. Σήμερα, σε όλον τον πλανήτη, ένας στους εννιά ανθρώπους λιμοκτονούν ή υποσιτίζονται και το ένα τέταρτο των τροφίμων που πετιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, θα αρκούσε για να θρέψει τον καθένα από αυτούς! Το 2017 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που αυξήθηκαν τα ποσοστά της παγκόσμιας πείνας και την ίδια ώρα, κάθε χρόνο αυξάνεται και η ποσότητα των τροφίμων που πετιούνται στα σκουπίδια! Σύμφωνα με μελέτες, υπολογίζεται ότι τα τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια έως το 2030 μπορεί να αυξηθούν έως και σχεδόν κατά ένα τρίτο!

Ποιος φταίει;

Κάθε φορά που γίνονται γνωστά στοιχεία για τις ανισότητες του κόσμου που ζούμε και οι προεκτάσεις στις ανθρώπινες ζωές και στο φυσικό περιβάλλον, οι ευθύνες ρίχνονται σε όλους εμάς, τους «πολίτες» και στην απερισκεψία μας! Έτσι και για την κατασπατάληση των τροφίμων, οι ευθύνες αποδίδονται στους καταναλωτές που δεν «καταδέχονται» να φάνε δεύτερη μέρα το ίδιο φαγητό, που παραγγέλνουν περισσότερα από όσα τελικά θα καταναλώσουν σε εστιατόρια, που αγοράζουν μεγάλες συσκευασίες τροφίμων οι οποίες λήγουν και πετιούνται πριν καταναλωθούν. Και, αν και η αλήθεια είναι πως όντως τα νοικοκυριά συμμετέχουν στη σπατάλη της τροφής, μία ενδεικτική έρευνα που έγινε στη Γαλλία από τον γαλλικό Οργανισμό Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ADEME), έρχεται να τοποθετήσει τα πράγματα στην σωστή θέση. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, το συνολικό κόστος των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια στη Γαλλία ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ. Από αυτά, κατ’ όγκο το 32% πετιέται στη διαδικασία της παραγωγής, το 21% στη διαδικασία της επεξεργασίας, το 14% στη φάση της διανομής και το 33% στη φάση της κατανάλωσης.

Οι μεγάλοι καταναλωτές

Και ενώ στη κατανάλωση χάνεται το 33% των τροφίμων που πετιούνται συνολικά, οι βασικοί υπεύθυνοι για αυτήν την απώλεια είναι οι «μεγάλοι καταναλωτές», δηλαδή τα εστιατόρια και οι εταιρίες catering που πετούν τέσσερις φορές περισσότερα φαγητά από όσο πετούν τα νοικοκυριά! Και προφανώς όλα τα προηγούμενα στάδια (παραγωγή, επεξεργασία, διανομή) δεν αποτελούν ευθύνη των νοικοκυριών αλλά αυτών που παράγουν και πωλούν τα τρόφιμα! Αν βέβαια όλα αυτά τα τρόφιμα που παράγονται μπορούσαν να διατεθούν στην αγορά, οι τιμές τους θα έπεφταν κατακόρυφα και τα κέρδη θα μειώνονταν! Έτσι, οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων προτιμούν να ξοδεύουν λεφτά πετώντας τρόφιμα αντί να τα διαθέσουν φτηνότερα, προτιμούν να αφήνουν ανθρώπους να υποσιτίζονται αντί να παρέχουν δωρεάν γεύματα, προτιμούν να επιβαρύνουν το περιβάλλον, αντί να πάρουν μέτρα για τη προστασία του! Για να αποφανθούν στο τέλος, ότι φταίει η κοινωνία, ο «υπερκαταναλωτισμός των ανθρώπων», η δική μας αδιαφορία για τους ασθενέστερους και το περιβάλλον! Ε, όχι! Δεν θα φορτώσουν και αυτήν την βαρβαρότητα στις πλάτες μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα