Το δώρο δεν δωρίζεται, ούτε επιστρέφεται

Σχόλιο από το «Ξ» 

 

Τα Χριστούγεννα είναι υποτίθεται η εποχή της αγάπης, της προσφοράς, της καλοσύνης. Για όλους; Όχι ακριβώς.

Αποκαλύφθηκε λοιπόν ότι πριν μερικές μέρες εργοδότης στα Χανιά πήγε στο σπίτι εργαζόμενης και της ζήτησε να του δώσει πίσω το δώρο Χριστουγέννων που της είχε καταβάλλει μέσω τράπεζας.

Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο κάποιοι εργοδότες! Δεν φτάνει που υπάρχει ένα γενικευμένο καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που οι εργαζόμενοι πια έχουν ελάχιστα δικαιώματα, που μπορούν εύκολα να απολυθούν, που οι μισθοί έχουν φτάσει να μοιάζουν με φιλοδώρημα, που οι απλήρωτες υπερωρίες και οι εξοντωτικοί ρυθμοί είναι κανόνας, που η ανασφάλιστη εργασία (ή η μισο-ασφαλισμένη εργασία για να υπάρχει ένα προκάλυμμα) είναι παντού γύρω μας, κτλ. Τώρα, ακόμα και τα δικαιώματα που έχουν μείνει στους εργαζόμενους και τα οποία είναι νομικά κατοχυρωμένα, βρίσκουν τρόπους να μας τα παίρνουν πίσω.

Επειδή λοιπόν η μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων αποτελεί ποινικό αδίκημα, υπάρχουν εργοδότες που εφαρμόζουν αυτό το σύστημα, για να μην το δώσουν. Το ίδιο κάνουν όπως έχει γίνει γνωστό όχι μόνο με το δώρο, αλλά και με μισθούς και υπερωρίες…

Επιχειρηματικό δαιμόνιο

Φαίνεται όταν μιλούν για την «επιχειρηματικότητα» σαν μια «αρετή» κάτι τέτοιο εννοούν: πως οι εργοδότες στύβουν το μυαλό τους σχετικά με το πως θα ξεζουμίσουν τους εργαζόμενους όλο και πιο πολύ, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Και πρέπει να πούμε ότι το δώρο Χριστουγέννων, δεν είναι δώρο. Είναι κομμάτι της αμοιβής του εργαζόμενου, για την εργασία που έχει κάνει. Απλά, όπως με διάφορα άλλα επιδόματα, δεν περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό. Το δώρο Χριστουγέννων έχει κερδηθεί με μεγάλους αγώνες των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους, και είναι δικαίωμα μας! (διαβάστε εδώ για την ιστορία των διεκδικήσεων για την καταβολή του δώρου).

Στους εργοδότες να δώσουμε αντίδωρο

Μέρες που είναι, χρειάζεται και εμείς ως εργαζόμενοι να ανταποκριθούμε στο κλίμα αγάπης και να φροντίσουμε οι εργοδότες να πάρουν από εμάς ένα αντίδωρο.

Και το καλύτερο αντίδωρο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι κινητοποιήσεις μας. Οι εργοδότες έχουν τις πλάτες που τους έχουν προσφέρει οι μνημονιακοί νόμοι και η τεράστια ανεργία, και γι’ αυτό αποθρασύνονται συνεχώς. Οι εργαζόμενοι όμως μπορούμε να αντισταθούμε και να κερδίσουμε νίκες, αν οργανωθούμε, αν αγωνιστούμε μαζικά και αποφασιστικά.

Για να κλείσει λοιπόν καλά η χρονιά, αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα μικρών αλλά νικηφόρων εργατικών αγώνων που έγιναν το 2018, αφιερωμένα εξαιρετικά στους αδίστακτους εργοδότες μας:

  • Ελιά-Λεμόνι: Εργαζόμενος που έδωσε για μήνες μάχη προκειμένου να πληρωθεί τα δεδουλευμένα που η επιχείρηση του χρωστούσε τελικά δικαιώθηκε (διαβάστε περισσότερα εδώ).
  • Μαφιόζο: Καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης της πιτσαρίας «Μαφιόζο» που ξυλοκόπησε τον πρώην εργαζόμενο διανομέα του γιατί δεν μπόρεσε να πάει μια μέρα στη δουλειά (περισσότερα εδώ).
  • 53χρονη καθαρίστρια: Αφέθηκε ελεύθερη μετά την γενική κατακραυγή για την σκανδαλώδη ποινή που της επιβλήθηκε επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο δημοτικού για να βρεί δουλειά (περισσότερα εδώ).
  • ΜΚΟ Άρσις: Δικαίωση μετά από μήνες κινητοποιήσεων για τους δύο εργαζομένους που απολύθηκαν εκδικητικά. Ο ένας επέστρεψε στη δουλειά του ενώ στον άλλον καταβλήθηκαν όλα τα δεδουλευμένα (περισσότερα εδώ).
  • Vresnet: Πλήρης δικαίωση της εργαζόμενης εγκύου που απολύθηκε στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της από τον εργοδότη (περισσότερα εδώ).

 

Καλή αγωνιστική χρονιά 2019!

 

Μάθε τα δικαιώματα σου: Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας (δηλαδή που είναι μισθωτοί και όχι «με μπλοκάκι») δικαιούνται ανεξαιρέτως δώρο Χριστουγέννων, το οποίο πρέπει να καταβάλλεται μέχρι τις 21/12. Το ύψους του δώρου καθορίζεται από τις μέρες που έχει εργαστεί ο εργαζόμενος εντός του έτους. Μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων αποτελεί ποινικό αδίκημα και εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτόφωρου για τον εργοδότη αν υπάρξει καταγγελία. (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα