Θήβα: Να αποκατασταθεί το μνημείο του Παντελή Πουλιόπουλου

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της «Ανοιχτής Επιτροπής για την αποκατάσταση του μνημείου του Παντελή Πουλιόπουλου» που έχει συστηθεί με αφορμή την αφαίρεση της προτομής του κορυφαίου Έλληνα μαρξιστή από την γενέτειρα του Θήβα

 

Ο Παντελής Πουλιόπουλος είναι η κορυφαία ηγετική φυσιογνωμία του Εργατικού και Κομμουνιστικού κινήματος στην χώρα μας. Γεννήθηκε το 1900 στην Θήβα, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο διάστημα του ελληνοτουρκικού πολέμου 1919-1922 παίρνει μέρος στη διαμόρφωση του Κομμουνιστικού Κινήματος της χώρας μας. Από το 1923 ως το 1925 έπαιξε ηγετικό ρόλο στο κίνημα των βετεράνων του πολέμου και το 1924 εκλέχτηκε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλαιών Πολεμιστών και Θυμάτων Στρατών, η οποία εξέδιδε την εφημερίδα Παλαιός Πολεμιστής με κυκλοφορία που έφτανε τα 20 χιλιάδες φύλλα. Το 1924  εκλέγεται Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. με βαθιά μαρξιστική και γενική μόρφωση, κάτοχος πολλών ξένων γλωσσών είναι από τους  σημαντικότερους θεωρητικούς του μαρξισμού και ένας από τους σημαντικότερους Κομμουνιστές ηγέτες σε διεθνή επίπεδο. Υιοθέτησε από τους πρώτους μέσα στο ΚΚΕ τις απόψεις της Αριστερής Αντιπολίτευσης και του επαναστατικού μαρξισμού-τροτσκισμού  και για αυτό τον λόγο διαγράφεται από το Κ.Κ.Ε. το 1927.

Το Νοέμβριο του 1927  έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση  της Αριστερής Αντιπολίτευσης  με την ονομασία  Σπάρτακος, σχεδόν ταυτόχρονα  με τη Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση, που  δημιούργησε ο Τρότσκι.  Το 1934  ιδρύει  την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ). Εκείνη την περίοδο, που σηματοδοτείται από την επικράτηση του σταλινισμού στο κομμουνιστικό κίνημα, ο Π. Πουλιόπουλος αντιπάλευε την άποψη που διαμορφωνόταν στο ΚΚΕ και παγιώθηκε στην 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής το 1934, που  θεωρούσε ότι λόγω του μη-ανεπτυγμένου ελληνικού καπιταλισμού η επανάσταση στην Ελλάδα δε θα  ήταν «σοσιαλιστική αλλά αστικοδημοκρατική». Ο Π. Πουλιόπουλος με το μνημειώδες έργο του, «Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα;», υποστήριξε το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης και προέβλεψε ότι το Κ.Κ.Ε. εγκατέλειψε  μια για πάντα την επανάσταση. Τον Αύγουστο του 1938 συνελήφθη από την δικτατορία Μεταξά  και φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία, όπου συνέχισε  την πολιτική του δράση και το συγγραφικό του έργο.

Το 1942, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, μεταφέρθηκε άρρωστος στο Δημοτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, στη συνέχεια στις φυλακές Αβέρωφ και τέλος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Λάρισας. Η δικτατορία Μεταξά δεν απελευθέρωσε τους πολιτικούς κρατούμενους με την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς αλλά τους παρέδωσε στους κατακτητές. Στις 6 Ιουνίου του 1943 ο Π. Πουλιόπουλος, μαζί με άλλους 105 φυλακισμένους από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Λάρισας, εκτελέστηκε από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις στο χωριό Νεζερός (σημερινός Άγιος Στέφανος) κοντά στο Δομοκό σε αντίποινα για την ανατίναξη της σήραγγας στο Κούρνοβο από τον ΕΛΑΣ. Απευθύνθηκε στα ιταλικά στους στρατιώτες του εκτελεστικού αποσπάσματος καλώντας τους να μην τους εκτελέσουν στο όνομα του αντιφασισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Μίλησε στα Ιταλικά στους Ιταλούς φαντάρους προτρέποντας τους να εξεγερθούν ενάντια στον πόλεμο των  Ιμπεριαλιστών,  οι στρατιώτες αρνήθηκαν να τους εκτελέσουν και την εκτέλεση έκαναν οι αξιωματικοί. Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και ο συναγωνιστής του Νώντας Γιαννακός (δάσκαλος) που επίσης κατάγονταν από την Θήβα.

Ο Δήμος Θηβαίων με την αμέριστη συμπαράσταση των κατοίκων της πόλης και της περιοχής έκανε το ελάχιστο για τον Παντελή Πουλιόπουλο,  τοποθετώντας το 2006 (επί δημαρχίας Θανάση Σκούμα) προτομή του στη συμβολή των οδών Μπέλλου και Θρεψιάδου. Πριν περίπου ένα χρόνο η προτομή του Παντελή Πουλιόπουλου αφαιρέθηκε (πιθανόν κλάπηκε) από τη θέση της . Όλοι, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και η νεολαία, πρέπει να τιμήσουμε τον Π. Πουλιόπουλο, τον μεγάλο επαναστάτη και θεωρητικό του μαρξισμού που τιμά την ιστορία της πόλης, την ιστορία  του ελληνικού και παγκόσμιου  εργατικού κινήματος για τα ιδανικά του οποίου έδωσε την ζωή του. Πρέπει άμεσα να γίνει  η αποκατάσταση του μνημείου με τοποθέτηση νέας προτομής.  Πρέπει  όλοι οι κάτοικοι  της Θήβας αλλά και της γύρω περιοχής  να συμμετέχουμε στην επιτροπή, να βοηθήσουμε οικονομικά για την αποκατάσταση του μνημείου και της μνήμης του Παντελή Πουλιόπουλου.

 

 

Ανοιχτή επιτροπή για την αποκατάσταση του μνημείου του Παντελή Πουλιόπουλου

Τηλ. επικοινωνίας: Γιώργος (Θήβα) 6978353438

Βαγγέλης (Αθήνα) 6984697263 και Γιάννης (Αθήνα) 6939276137

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα