Θεσ/νίκη – «Παλεύουμε σαν γυναίκες!»: Ρεπορτάζ από την εκδήλωση του «Ξ» στο ΤΑΚΙΜ

Ρεπορτάζ από Ξεκίνημα Θεσ/νίκης

 

 

Untitled

Το Σάββατο 4 Μαρτίου στον χώρο “ΤΑΚΙΜ” οργανώθηκε από το Ξεκίνημα εκδήλωση με θέμα «Παλεύουμε σαν γυναίκες» και συζητήσαμε για τα γυναικεία κινήματα διεθνώς αλλά και την καθημερινότητα των γυναικών στην κρίση και τις εστίες αντίστασης στην Ελλάδα.

Την κουβέντα άνοιξε η συντονίστρια της συζήτησης Εύα Δημοκωστούλα, η οποία μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του «Ξεκινήματος», ανέφερε και την πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 8/3 στην Θεσσαλονίκη στις 6:00μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου, που την καλεί η Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας/Χώρος αλληλεγγύης γυναικών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Κατερίνα Κλείτσα, που αναφέρθηκε στα διεθνή κινήματα της τελευταίας περιόδου, κινήματα για το δικαίωμα στην έκτρωση και την ελεύθερη επιλογή των ίδιων των γυναικών για το τί θα κάνουν με τα σώματά τους αλλά και τα κινήματα με κεντρικό τίτλο «Ούτε μία λιγότερη», που αναπτύχθηκαν σε μία σειρά από χώρες εκφράζοντας την οργή και την αγωνία των γυναικών για τα τρομαχτικά ποσοστά ξυλοδαρμών, δολοφονιών και βιασμών που υφίστανται.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο κίνημα των γυναικών στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου με αφορμή την ορκωμοσία του Τραμπ και σήμερα τείνει να πάρει πολύ σημαντικές διαστάσεις, ειδικά μετά το κείμενο των ακτιβιστριών των ΗΠΑ που καλούν σε διεθνή απεργία των γυναικών στις 8 Μάρτη, σε διαδηλώσεις και καταλήψεις δρόμων, ενώ την ίδια κάνει λόγο για «Φεμινισμό του 99%», προτάσσοντας ταξικά ζητήματα και αναζητώντας αλληλεγγύη και κοινούς αγώνες με όλες τις κοινωνικές ομάδες που βάλλονται από το ίδιο καπιταλιστικό σύστημα και τον εκπρόσωπό του στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η Σίσσυ Βωβού που μίλησε αμέσως μετά, αναφέρθηκε στη νομοθεσία, στα προχωρήματα και στις ελλείψεις που υπάρχουν ακόμα και σήμερα για τις γυναίκες στην Ελλάδα, αλλά και στα επιτεύγματα του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα ιστορικά. Ανέφερε κάποια ιστορικά στοιχεία σε σχέση με το γυναικείο κίνημα που είναι άγνωστα στις νεότερες γενιές που αρχίζουν τώρα να ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα των καθαριστριών ΟΣΥ στην Αθήνα, έναν ηρωικό αγώνα που δίνει ένα από τα πιο καταπιεσμένα στρώματα της κοινωνίας, γυναίκες, χωρίς συνδικαλιστική εμπειρία, με μηδενικά εργασιακά δικαιώματα και σε πλειοψηφία μετανάστριες.

Στη συνέχεια ακολούθησε βίντεο με συντρόφισσα Jane Barros από τη Βραζιλία που επικεντρώθηκε στη βία που βιώνουν μαζικά οι γυναίκες στη χώρα της και κάλεσε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη σε όλο τον κόσμο. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκαν δύο ακόμα βίντεο, ένα για το κίνημα κατά της απαγόρευσης των εκτρώσεων στην Ιρλανδία που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και ένα για το νικηφόρο κίνημα των γυναικών στην Πολωνία που απέτρεψε την Κυβέρνηση από το να ποινικοποιήσει πλήρως τις εκτρώσεις στην χώρα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από πενήντα άτομα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες, κάθε ηλικίας και πολλές/οι πήραν τον λόγο, κάνοντας την συζήτηση πολύ ζωντανή και πολύπλευρη.

Untitled-2

Στην συζήτηση πιάστηκαν τα εξής ζητήματα:

  • ο σεξισμός στην καθημερινή μας ζωή μέσα από τις διαφημίσεις και τα «αστεία»
  • τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα όταν μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της και την έλλειψη κράτους πρόνοιας
  • η υποεκπροσώπηση των γυναικών στα συνδικαλιστικά όργανα ακόμα και σε χώρους που οι περισσότερες εργαζόμενες είναι γυναίκες
  • οι καταπιεστικοί ρόλοι που κάνουν και τους άνδρες δυστυχισμένους στη σημερινή κοινωνία
  • ο ρόλος που έχουν παίξει οι γυναίκες ιστορικά σε κινήματα και επαναστάσεις
  • η κατάσταση στην οικογένεια, που φορτώνει τις δουλειές τους σπιτιού στις γυναίκες, ενώ στην καλύτερη περίπτωση ο άντρας «βοηθάει»
  • ο σεξισμός και η υποτίμηση της γυναίκας ακόμα και μέσα σε αριστερές ομάδες και κινήματα
  • το κατά πόσο είναι λιγότερο σημαντικό να ασχολούμαστε με “μικρά” θέματα όπως ο σεξισμός ενώ υπάρχουν “μεγάλα” θέματα όπως η κρίση, και ότι αυτό δεν είναι καθόλου αντιφατικό… και πολλά άλλα

Όλες και όλοι που συμμετείχαμε, βγήκαμε από την εκδήλωση με περισσότερες ιδέες, σκέψεις και προβληματισμούς. Την «παράσταση» βέβαια «έκλεψε» η 15χρονη Ιωάννα, που περιέγραψε τις ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος σε σχέση με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και πώς αυτή η έλλειψη δημιουργεί στη νεολαία την αίσθηση ότι οι συζητήσεις για το σεξ, την περίοδο, το αντρικό και το γυναικείο σώμα, αποτελούν θέματα «ταμπού».

Στον χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου για θέματα σεξισμού, φύλου, κτλ σε συνεργασία με το συνεργατικό βιβλιοπωλείο Ακυβέρνητες Πολιτείες

Μετά από την πλούσια συζήτηση και τα σύντομα κλεισίματα από τις δύο εισηγήτριες, ο χώρος έμεινε ανοιχτός, με μουσικές επιλογές σχετικές με το γυναικείο ζήτημα, τραγούδια που επηρέασαν αλλά και εμπνεύστηκαν από αντίστοιχα κινήματα.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα