Σήμερα, Παρασκευή 5/5, προβολή της ταινίας «H επίσημη ιστορία» στο στέκι «π»

05/05/2017
Comments off
939 Views

Την Παρασκευή 5 Μάη, στις 20:30 μ.μ., το «Π – χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης & πολιτισμού», Καμπούρογλου και Σαμαρά – Κάτω Πατήσια, προβάλει την ταινία «H επίσημη ιστορία».

18193406_1858118181115733_3228443994242074490_o

Υπόθεση: Η Alicia (Norma Aleandro) είναι μια ευκατάστατη αστή που ζει μαζί με τον άντρα της και την 5χρονη υιοθετημένη κόρη τους στο Μπουένος Αιρες του 1983. Η χούντα των στρατιωτικών έχει μόλις πέσει και η χώρα αρχίζει να μετράει τις πληγές της. Αν και καθηγήτρια ιστορίας η Alicia δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη. Αυτό αλλάζει όταν ένας από τους μαθητές της αμφισβητεί τις ιστορικές αλήθειες των σχολικών βιβλίων. «Είναι γραμμένα από δολοφόνους» της λέει.

Οι υποψίες της επιβεβαιώνονται όταν συναντάει μια παλιά της συμμαθήτρια την Ana (Chunchuna Villafaneπου) που της αποκαλύπτει ότι ήταν μια από τους «los desaperecidos», μία από τους χιλιάδες πολίτες που επειδή ήταν εναντίον της χούντας, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν. Μαθαίνει ακόμα ότι πολλές από τις κρατούμενες ήταν έγκυοι και τα νεογέννητα μωρά τους δόθηκαν από τις Αρχές για υιοθεσία σε πλούσιες οικογένειες που δεν έκαναν πολλές ερωτήσεις.

Η Alicia αρχίζει να αναρωτιέται εάν η κόρη της είναι και αυτή παιδί των «los desaperecidos». Στην προσπάθειά της να ανακαλύψει την αλήθεια, έρχεται αντιμέτωπη με τα κανάλια της γραφειοκρατίας, με τον σύζυγό της που την πιέζει να σταματήσει τη έρευνα της και με μια ολόκληρη κοινωνία που δεν μπορεί και δε θέλει ακόμα να πιστέψει τα αποτροπιαστικά στοιχεία μιας τόσο πρόσφατης ιστορίας.

Θεματικές