Πρόστιμο 25 εκ. ευρώ στην Apple για σκόπιμη επιβράδυνση λειτουργίας των iPhone

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Ανταγωνισμού, Καταναλωτών και Ελέγχου Απάτης (DGCCRF) στη Γαλλία επέβαλε πρόστιμο 25 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Apple λόγω συνεχούς και εσκεμμένης επιβράδυνσης των συσκευών iPhone.

Το ποινικό αδίκημα στο οποίο υπέπεσε η Apple, σύμφωνα με την Εισαγγελία του Παρισιού, συντελέστηκε το 2017 και χρειάστηκε να γίνουν 60 ατομικές αγωγές για να αναγκαστεί η εταιρεία να παραδεχτεί ότι παραβίασε τη νομοθεσία.

Οι συσκευές γίνονται αργές προκειμένου να αγοραστούν καινούργιες

Η Apple έστειλε τις αναβαθμίσεις λειτουργικού συστήματος (iOS updates) 10.2.1 και 11.2 χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει τους χρήστες ότι η εγκατάστασή τους θα κάνει τα κινητά τους τηλέφωνα πιο αργά. Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις της εταιρείας ο σκοπός των αναβαθμίσεων ήταν να προφυλάξουν τις συσκευές από τον ξαφνικό τερματισμό λειτουργίας τους, κάτι που οφείλεται στην τεχνολογία των μπαταριών ιόντων λιθίου μετά από χρόνια χρήση.

Χρήστες δημοσίευσαν φωτογραφίες που δείχνουν την ταχύτητα λειτουργίας των επεξεργαστών των iPhone πριν (1400MHz) και μετά την αναβάθμιση (600MHz), απεικονίζουν δηλαδή ότι η ταχύτητα λειτουργίας έπεσε κάτω από το μισό. Ως δια μαγείας, μετά από αλλαγή της μπαταρίας η ταχύτητα επανήλθε στην αρχική κατάσταση.

Η Apple όχι μόνο δεν ενημέρωσε ότι μετά από 500 κύκλους φόρτισης των μπαταριών Li-on η ισχύς τους πέφτει στο 80%, αλλά δεν έδωσε καν την ευκαιρία στους χρήστες να επαναφέρουν το λειτουργικό των συσκευών στην προγενέστερη κατάστασή του, δηλαδή αυτή πριν από την αναβάθμιση. Το μόνο που αναγκάστηκε να κάνει προκειμένου να κατευνάσει την οργή των 15.000 εξαπατημένων χρηστών iPhone ήταν να ζητήσει συγγνώμη και να κατεβάσει τις τιμές των μπαταριών αντικατάστασης από 79 σε 29 δολάρια.

Apple και Samsung: πρόστιμο 15 εκατομμύρια ευρώ για τους ίδιους λόγους στην Ιταλία

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple προβαίνει σε ελλιπή ενημέρωση και σχεδιασμένη παραπλανητική εμπορική πρακτική αλλά ούτε η μοναδική εταιρεία που το κάνει. Το 2018 μαζί με τη Samsung τιμωρήθηκαν από τις ιταλικές ελεγκτικές αρχές με πρόστιμα 5 εκατομμυρίων ευρώ για ενθάρρυνση αγοράς νέων τηλεφώνων, καθώς οι παλιές συσκευές γίνονταν δυσλειτουργικές μετά από την εγκατάσταση των πιο πρόσφατων ενημερώσεων λογισμικού.

Η Apple τιμωρήθηκε με επιπλέον πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ γιατί δεν έδωσε στους πελάτες της αναλυτικές πληροφορίες για τις μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούν οι συσκευές της. Για τον τρόπο χρήσης δηλαδή των μπαταριών, τον μέσο όρο διάρκειας ζωής τους, τα βασικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και μεθόδους διατήρησης και αντικατάστασής τους.

Πρόστιμο 13 δις ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Apple είναι η 3η μεγαλύτερη εταιρεία σε αξία παγκοσμίως, πίσω από την Amazon και την Google. Τα έσοδά της μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ανήλθαν σε 91,8 δισεκατομμύρια δολάρια με καθαρά κέρδη 22,2 δις δολάρια αυξημένα κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της στα εργοστάσια παραγωγής των iPhone στην Κίνα (Foxconn) είναι εξαντλητικές, ανθυγιεινές, με χρήση παιδικής εργασίας και αφόρητη πίεση σε βαθμό που στο παρελθόν έχει ωθήσει σε μαζικές αυτοκτονίες εργαζομένων για να γλιτώσουν από αυτές.

Το πρόστιμο των 25 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στην Apple στη Γαλλία αποτελεί ποινή «χάδι», καθώς ισοδυναμεί με τα κέρδη που βγάζει η εταιρεία σε λιγότερο από 3 ώρες. Επιπλέον, η Apple διαθέτει 246 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά σε offshore εταιρείες προκειμένου να αποφεύγει τη φορολογία στις ΗΠΑ.

Aκόμη και όταν κλήθηκε από την Κομισιόν να καταβάλει 13 δις ευρώ ως αναδρομικούς φόρους τους οποίους όφειλε στο ιρλανδικό δημόσιο, όπου δραστηριοποιείται με ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές της τάξης του 0,005% (!), κατάφερε με τη στήριξη της ιρλανδικής κυβέρνησης να αποφύγει να πληρώσει.

Η μάχη για τον έλεγχο της τεχνολογίας

Αυτή είναι η ηθική των «σοβαρών» παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών. Στο βωμό του κέρδους είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάθε είδους απάτη. Όσο η τεχνολογία και η πρόοδος της επιστήμης παραμένει στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων με σκοπό το μέγιστο δυνατό κέρδος, τόσο η κοινωνία θα παραμένει ζημιωμένη και εξαπατημένη. Είναι επιτακτική η ανάγκη να περάσουν αυτές οι επιχειρήσεις στα χέρια των εργαζομένων και της κοινωνίας, δηλαδή να εθνικοποιηθούν, κάτω από εργατικό και δημόσιο έλεγχο, ώστε να έχει όλη η κοινωνία πρόσβαση και να απολαμβάνει τα οφέλη της τεχνολογίας.

Ο δημοκρατικός σχεδιασμός της παραγωγής -και όχι ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων που καταλήγει σε ολιγοπώλια και συρρίκνωση της αγοράς- είναι ο παράγοντας «κλειδί» ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών και όχι τα κέρδη λίγων καπιταλιστών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα