Προκήρυξη του “παιδεία ΜΑΧΗΣ” για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 13 Γενάρη

11/01/2011
Comments off
617 Views

Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Πέμπτη 13 Γενάρη -12:30 στα Προπύλαια

Καταλήψεις στις 13-14/01 -Πανεκπαιδευτικός Συντονισμένος Αγώνας


Η αντιλαϊκή επίθεση συνεχίζεται

Η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ συνεχίζουν αμείωτη την επίθεση ενάντια σε όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Επιχειρησιακές συμβάσεις και νέες μειώσεις μισθών, δραστικές αυξήσεις στα εισιτήρια στις συγκοινωνίες και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, νερό κοκ) αύξηση στο ΦΠΑ,  επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους έρχονται να συμπληρώσουν τις επιθέσεις του προηγούμενου εξαμήνου στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού.

Η επίθεση στην παιδεία αποκτά πλέον σαρωτικό χαρακτήρα. Οι αλλαγές που προωθούνται στα ΑΕΙ-ΤΕΙ «θα αλλάξουν το DNA της εκπαίδευσης» όπως δήλωσε η Α. Διαμαντοπούλου. Και αυτό είναι αλήθεια γιατί αν περάσουν θα ανατρέψουν το δημόσιο-δωρεάν χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (τα μέτρα περιγράφονται στο κείμενο διαβούλευσης, η κυβέρνηση δεν έχει κατεβάσει ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο νόμου). Παράλληλα τα μέτρα αυτά οδηγούν στην είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στις σχολές με στόχο… τι άλλο, το κέρδος…

Δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες

Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε για το 2011 προβλέπει δραστικές περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Στα πλαίσια της άγριας μνημονιακής λιτότητας οι κρατικές δαπάνες για την παιδεία μειώνονται φέτος κατά 22% (1.9 δις € λιγότερα σε σχέση με πέρσι) και πέφτουν στο 2,75% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό της μεταπολίτευσης!

Συγχωνεύσεις οργανισμών, σχολείων & πανεπιστημίων

Σχεδιάζεται η κατάργηση-συγχώνευση πολλών σχολείων πανελλαδικά και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Προωθείται η κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων καθώς ο Οργανισμός Έκδοσης Σχολικών Βιβλίων κλείνει και τα σχολικά βιβλία θα διανέμονται πλέον σε ηλεκτρονική μορφή! Το κόστος της εκτύπωσής θα βαραίνει τα σχολεία (ή/και τους ίδιους τους μαθητές και τους γονείς) ενώ ο νέος οργανισμός θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου!

Πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας λόγω των περικοπών. Μια σειρά από ιδρύματα αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ. Η φοιτητική μέριμνα ουσιαστικά καταργείται και λόγω των περικοπών όλο και λιγότεροι φοιτητές δικαιούνται πλέον δωρεάν στέγαση και σίτιση. Τέλος σε πολλά ιδρύματα και σχολές καταργούνται μαθήματα γιατί μειώνεται ο αριθμός των διδασκόντων (ειδικά των συμβασιούχων) λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης ενώ φημολογείται ήδη η κατάργηση-συγχώνευση πολλών τμημάτων ακόμη και πανεπιστημίων (πχ Πανεπιστήμιο Δυτική Μακεδονίας).

Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο

Η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπούλου φαίνεται να διστάζει να κατεβάσει άμεσα προς ψήφιση τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, σαν αποτέλεσμα των αντιδράσεων των φοιτητών, των συλλόγων ΔΕΠ ακόμη και των πρυτάνεων και υπό το φόβο ενός γενικευμένου και μαζικού κινήματος. Όμως αργά ή γρήγορα το σχέδιο νόμου θα κατέβει προς ψήφιση. Επιπλέον είναι φανερό πως ολόκληρη η εκπαίδευση είναι αντιμέτωπη με έναν πραγματικό οδοστρωτήρα. Ο μόνος τρόπος για να τον σταματήσουμε είναι το χτίσιμο ενός ισχυρού Πανεκπαιδευτικού Μετώπου ανάμεσα σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς και οι συντονισμένες καταλήψεις, απεργίες και διαδηλώσεις σε ολόκληρη την εκπαίδευση.

Σε αυτές τις συνθήκες το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που καλεί η ΟΛΜΕ (ομοσπονδία καθηγητών δευτεροβάθμιας) στις 13 Γενάρη με αφορμή τα 20 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα  αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα. Παράλληλα η ΟΛΜΕ καλεί σε κινητοποιήσεις και στις 14 Γενάρη ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων.  Έχει μεγάλη σημασία το εκπαιδευτικό κίνημα να ανοίξει τη νέα χρονιά με τον δικό του τρόπο. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του πανεκπαιδευτικού συντονισμού.

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε:

  • Να γίνουν μαζικές γενικές συνελεύσεις σε κάθε Φοιτητικό Σύλλογο.
  • Να πάρουμε αποφάσεις για 2ήμερες καταλήψεις  και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 13 Γενάρη.
  • Να προετοιμαστούμε για τη στιγμή που το υπουργείο θα αποφασίσει να κατεβάσει προς ψήφιση τις αλλαγές για τα πανεπιστήμια.  Να προχωρήσουμε στη συγκρότηση φοιτητικών συντονιστικών σε κάθε πόλη και πανελλαδικά.
  • Αν η κυβέρνηση επιλέξει να κατεβάσει τα μέτρα για τα πανεπιστήμια μέσα στην εξεταστική πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να διακόψουμε την εξεταστική και να αντιδράσουμε άμεσα. Να πάρουμε από τώρα αποφάσεις ότι σε τέτοια περίπτωση σταματάμε τις εξετάσεις και προχωράμε σε καταλήψεις. Γι’ αυτό το Πανελλαδικό Φοιτητικό Συντονιστικό πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί και μέσα στην εξεταστική.
  • Παράλληλα το Φοιτητικό Συντονιστικό πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες συνάντησης και συντονισμού με όλα τα υπόλοιπα στρώματα της εκπαίδευσης τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Αυτό χρειάζεται να γίνει και τοπικά αλλά και κεντρικά.

                                             

  • Αυτές οι συναντήσεις χρειάζεται να καταλήξουν σε ένα κοινό πρόγραμμα πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων. Οι κινητοποιήσεις αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν κλιμακούμενες καταλήψεις και απεργίες και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.
  • Για να γίνουν όλα αυτά, τα φοιτητικά συντονιστικά πρέπει να είναι λειτουργικά και δημοκρατικά. Αυτό σημαίνει πως οι γενικές μας συνελεύσεις πρέπει να εκλέγουν αντιπροσώπους για το Συντονιστικό (των οποίων οι συνεδριάσεις ασφαλώς θα είναι ανοιχτές σε όποιον θέλει να τις παρακολουθήσει)  οι οποίοι θα πρέπει να λογοδοτούν στις γενικές συνελεύσεις. Τις τελικές αποφάσεις πρέπει πάντα να παίρνουν οι γενικές συνελεύσεις οι οποίες και θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τους αντιπροσώπους στο Συντονιστικό, αν κρίνουν πως δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
  • Τέλος οι φοιτητές χρειάζεται να επιδιώξουν τον συντονισμό με το εργατικό κίνημα. Καταρχήν με τα στρώματα των εργαζομένων που βρίσκονται σε αγώνα (πχ συγκοινωνίες) αλλά και με το εργατικό κίνημα ευρύτερα.

Παιδεία Μάχης, 10 Γενάρη 2011

Επικοινωνία:

τηλ 6973322182
paideia_maxis@yahoo.gr
paideiamaxis.blogspot.com

Θεματικές

,