Περιβάλλον

Όχι στην καταστροφή της δασικής έκτασης της πανεπιστημιούπολης

(το κείμενο που ακολουθεί είναι κομμάτι από την προκήρυξη της GreenAttack Ζωγράφου)
Το ιστορικό

Εδώ και χρόνια, η δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης είναι εγκαταλελειμμένη, γεμάτη μπάζα και σκουπίδια. Το «κακό» θα ήταν σχετικά μικρό και αναστρέψιμο, αν σταματούσε εκεί… Τα έργα που άρχισαν να υλοποιούνται την τελευταία 7ετία στο χώρο της πανεπιστημιούπολης, όσο χρήσιμα κι’ αν είναι από εκπαιδευτικής σκοπιάς, αποτελούν μια μεγάλη επίθεση στη δασική έκταση που περιβάλλει τις σχολές.

Ένα σημαντικό τμήμα της δασικής έκτασης της πανεπιστημιούπολης αποψιλώθηκε για να οικοδομηθούν:

· το νέο κτίριο του «Διδασκαλείου Ελληνικής Γλώσσας» (Ν.A. της Φιλοσοφικής)

· και το «Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης» (πίσω από τη Θεολογική)

Κάποια ακόμα τμήματα της δασικής έκτασης της πανεπιστημιούπολης είτε αποψιλώθηκαν, είτε «αραίωσαν», για να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης ΙΧ (κυρίως κοντά στα νέα κτίρια). Η αραίωση και η αποψίλωση της φυσικής βλάστησης για την δημιουργία θέσεων στάθμευσης είναι ιδιαίτερα προκλητική, καθώς θέσεις στάθμευσης θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί στον υπόγειο χώρο των νέων κτιρίων. Ωστόσο οι αρμόδιοι, απ’ ότι φαίνεται, αποφάσισαν να «εξοικονομήσουν» χρήματα, κι έτσι αντί να ξοδέψουν χρήματα για την δημιουργία υπόγειων πάρκινγκ προτίμησαν να καταστρέψουν ένα κομμάτι δάσους.

Την ίδια χρονική περίοδο, μεγάλα κομμάτια δασικής έκτασης ασφαλτοστρώθηκαν ή καλύφθηκαν από χαλίκια, με προφανή στόχο να μην μπορεί να ξαναβλαστήσει τίποτα σε αυτές. Εκτάσεις που ήταν κάποτε κατάφυτες, σήμερα είναι γυμνές. Και αυτό συνέβη, παρόλο που ο κεντρικός δρόμος της πανεπιστημιούπολης επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα κτίρια. Η δημιουργία νέων δρόμων στην πανεπιστημιούπολη είναι πραγματικά περιττή και οικολογικά καταστροφική.

Η καταστροφή δεν έχει σταματήσει

Tα σχέδια αποψίλωσης του δάσους της πανεπιστημιούπολης συνεχίζονται. Κρυφά και με αργούς ρυθμούς κόβονται όλο και περισσότερα δέντρα, ενώ όλο και μεγαλύτερα τμήματα θαμνωδών εκτάσεων απογυμνώνονται.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη «αραίωση» της βλάστησης παρατηρείται σε τμήματα του δάσους που σχεδιάζονται νέα έργα.

· Νοτιοανατολικά της Θεολογικής, σε κομμάτι που σήμερα είναι δασική έκταση, σχεδιάζεται η ανέγερση εκκλησίας 700 τ.μ.

· Κάτω από το «Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης» σχεδιάζεται η δημιουργία ανοιχτού θεάτρου 5.000 τ.μ. και χωρητικότητας 2000 θεατών. Τμήμα του θεάτρου θα χτιστεί σε δασική έκταση.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η εκκλησία διεκδικεί αυτή τη στιγμή ακόμα μια κατάφυτη έκταση στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, (στο λόφο, δίπλα από τη Νότια Πύλη) για να αναγείρει πνευματικό κέντρο!!!

Αν τα «έργα» στην πανεπιστημιούπολη συνεχιστούν, μέσα σε λίγα χρόνια δεν θα έχει απομείνει τίποτα που να θυμίζει δάσος. Η πανεπιστημιούπολη θα μετατραπεί από δάσος σε διακοσμητικά αλσύλλια γύρω από τις σχολές.

Ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, μετά την καταστροφή της Πάρνηθας που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ποιότητα του αέρα και το κλίμα του λεκανοπεδίου κάθε στρέμμα πρασίνου είναι πολύτιμο.

Γι’ αυτό απαιτούμε να μπει ένα τέλος στην οικολογική καταστροφή της πανεπιστημιούπολης.

Διεκδικούμε:

– Να σταματήσει η κοπή δέντρων και η αποψίλωση της βλάστησης στη δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης.

– Οι πανεπιστημιακές αρχές πρέπει να σταματήσουν να σπέρνουν κτίρια μέσα στη δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης. Υπηρεσίες που δεν έχουν άμεση σχέση με τους φοιτητές μπορούν να στεγαστούν στο κέντρο της Αθήνας σε κτίρια που έχει στην ιδιοκτησία του το πανεπιστήμιο και δεν αξιοποιεί.

– Να μην προχωρήσει η ανέγερση εκκλησίας και ανοιχτού θεάτρου καθώς και η οικοδόμηση πνευματικού κέντρου της εκκλησίας, καταστρέφοντας ακόμα περισσότερα κομμάτια του δάσους.

– Να σταματήσει δημιουργία ασφαλτοστρωμένων δρόμων μέσα στη δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης. Ο κεντρικός δρόμος της πανεπιστημιούπολης επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα κτίρια. Η δημιουργία νέων δρόμων είναι περιττή και οικολογικά καταστροφική.

– Αποκατάσταση της κατεστραμμένης δασικής έκτασης της περιοχής. (Ξήλωμα των νέο-ασφαλτοστρωμένων δρόμων, των εκτάσεων που καλύφθηκαν από χαλίκια, δενδροφύτευση, κοκ)

– Να καθαριστεί ο χώρος από τα μπάζα, τα σκουπίδια, κλπ και να διαμορφωθεί ως χώρος πρασίνου για τους φοιτητές και τους πολίτες των γύρω περιοχών.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα έργα βλ. στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το Καποδιστριακό»: http://kapodistriako.uoa.gr: «το νέο κτήριο του Διδασκαλείου Ελληνικής Γλώσσας» 1/3/2006, «Tα μεγάλα έργα στο Πανεπιστήμιο Aθηνών» 15/5/2006, «Πανεπιστημιούπολη: Πέντε μεγάλα έργα αλλάζουν την εικόνα» 15/05/2002, «Σε πλήρη εξέλιξη όλα τα έργα στο Πανεπιστήμιο Aθηνών» 15/10/2004

____________

Μητροπολιτικό πάρκο Γουδί

Πρόκειται για ένα εν δυνάμει πάρκο εκτάσεως 4500 στρεμμάτων σε μία περιοχή που εκτείνεται νοτιανατολικά της λεωφόρου Μεσογείων και εκατέρωθεν της λεωφόρου Κατεχάκη μέχρι της παρυφές του Υμηττού. Το σχέδιο για την δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου περιλαμβάνει την ενοποίηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου με βάση το πάρκο στο Γουδί. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει χώρους στρατιωτικών εγκαταστάσεων, νοσοκομεία (Ερυθρός Σταυρός, Λαϊκό, Παίδων, Γενικό Κρατικό, Σωτηρία), στρατιωτικά νοσοκομεία, υπουργεία (Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης), την πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το άλσος Παπάγου, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρο ιππασίας, το φυτώριο του Δήμου Αθηναίων, σχολεία και το νεκροταφείο Ζωγράφου.

Η περιοχή που σήμερα ονομάζουμε πάρκο Γουδί έχει χαρακτηριστεί ως μητροπολιτικός χώρος πρασίνου. Η ιδέα για την δημιουργία αυτού του πάρκου εκφράστηκε το 1994 από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστα Λαλιώτη, ενώ τρία χρόνια αργότερα ανατέθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) η μελέτη για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Η μελέτη του ΕΜΠ παρόλο που έχει ολοκληρωθεί από το 1999 ουδέποτε θεσμοθετήθηκε, ενώ η δέσμευση για την δημιουργία του πάρκου επαναλαμβάνεται συνεχώς.

Στόχοι του Προγράμματος

Η μελέτη του ΕΜΠ μέσω της δημιουργίας του πάρκου στοχεύει: στην αύξηση των ανοιχτών χώρων φυσικού πρασίνου στην πόλη. Με αντιμετώπιση του πάρκου ως ενιαίου χώρου διευκολύνεται η κίνηση των αέρινων ρευμάτων από τον Υμηττό προς το Λεκανοπέδιο η οποία θα συμβάλλει στην βελτίωση των ατμοσφαιρικών και κλιματολογικών συνθηκών ολόκληρης της πρωτεύουσας, στην διασύνδεση και ενοποίηση των υπαίθριων χώρων και των χώρων πρασίνου της Αθήνας, δηλαδή τη σύνδεση του Πάρκου με τον Υμηττό, τα Τουρκοβούνια με το Αττικό Άλσος, καθώς και χώρους Πολιτιστικών και Κοινωνικών δραστηριοτήτων του κέντρου της Αθήνας, στην δημιουργία δικτύων διαδρόμων για τους πεζούς και ποδηλατοδρόμους, διευθέτηση της κυκλοφορίας και στάθμευση των οχημάτων προς όφελος της διατήρησης του ενιαίου χαρακτήρα του πάρκου, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και στην επανάχρηση σημαντικών ιστορικών κτιρίων των πρώην στρατοπέδων. Πρόκειται για κτίρια με ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που κατασκευάστηκαν περίπου το 1900- 1920 αλλά και μεταπολεμικά τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πάρκου

Η δημιουργία ενός τόσο μεγάλου πάρκου θα έχει πολλές θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόσο στον συγκεκριμένο χώρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Κατ΄ αρχάς η αύξηση της βλάστησης θα προσφέρει αύξηση της ποσότητας του οξυγόνου γεγονός που θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον αύξηση της βλάστησης και η φυσικής επικοινωνία με τον Υμηττό θα συμβάλλουν στην συγκράτηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως της σκόνης), στη μείωση της ηχορύπανσης και πρωτίστως στη βελτίωση του μικροκλίματος μέσα στο πάρκο αλλά και στις άμεσα γειτονικές και πυκνοδομημένες περιοχές ( σε εφημερίδες έγραφαν για μείωση της θερμοκρασίας στις γύρω περιοχές έως και 3 βαθμούς Κελσίου).

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας που θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής όχι μόνο των κατοίκων των γύρω περιοχών αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Κάποιοι όμως έχουν αντίθετη άποψη και άλλα σχέδια για την «αξιοποίηση» της περιοχής. Το πιο σημαντικό τμήμα του πυρήνα αυτού, μία έκταση 25 στρεμμάτων, έχει καταλάβει το γήπεδο του Μπάντμιντον. Το γήπεδο αυτό κατασκευάστηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τους αγώνες, ενώ η κυβέρνηση τότε δήλωνε πως πρόκειται για μία «προσωρινή και λυόμενη κατασκευή». Σήμερα η κατασκευή αυτή όχι μόνο δεν είναι λυόμενη, πόσο μάλλον προσωρινή αφού έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση. Επιπλέον οι πιέσεις που δέχονται οι γειτονικοί δήμοι για περαιτέρω κατάτμηση του χώρου αυξάνονται συνεχώς (Καθημερινή 22/7/2007).

Η έλλειψη υπαίθριων χώρων και φυσικού πρασίνου σε ολόκληρη την Αττική κάνουν επιτακτική την ανάγκη για την δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου. Οι κάτοικοι της Αττικής έχουν ανάγκη για καθαρό αέρα και χώρους πρασίνου και όχι από χώρους που θα «αξιοποιούν» ιδιώτες προς όφελος τους και εις βάρος της ήδη χαμηλής ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Αποστολία Πάτρα

____________

Ελληνικό: πάρκο υψηλού πρασίνου ή πολυτελές προάστιο;

Μετά την απομάκρυνση του πρώην αεροδρομίου από την περιοχή του Ελληνικού, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Αττικής, δέχτηκαν με ανακούφιση τις εξαγγελίες της τότε κυβέρνησης για τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου, στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου. Η έκταση 5.300 στρεμμάτων στο Ελληνικό(1) θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για όλο το λεκανοπέδιο.

Η κυβέρνηση Σημίτη τότε αλλά και η κυβέρνηση Καραμανλή στη συνέχεια, εξαγγείλλανε τη δημιουργία του «μεγαλύτερου πάρκου που υπάρχει στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο»… (Συνέντευξη Τύπου Γιώργου Σουφλιά για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού 2/8/2007). Ωστόσο φάνηκε από νωρίς ότι οι εξαγγελίες αυτές δεν ήταν και τόσο ειλικρινείς…

1η περίοδος εκπτώσεων:

Με την πρώτη ευκαιρία, 1000 στρέμματα περίπου οικοδομήθηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων(3) (σήμερα το μεγαλύτερο μέρος τους έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες και ΠΑΕ προς εκμετάλλευση).(4) 170 στρέμματα ακόμα, δόθηκαν προς εκμετάλλευση στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) για να χρησιμοποιηθούν για εμπορικές εκθέσεις και άλλες παρόμοιες χρήσεις.(5)

Κάπως έτσι, μπήκαν οι βάσεις για την εμπορική εκμετάλλευση του πάρκου, ενώ τα σχέδια για τη δημιουργία ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου ακουγόταν όλο και λιγότερο πειστικά…

2η περίοδος εκπτώσεων:

Σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει να δώσει προς οικοδόμηση 1000 ακόμα στρέμματα από το πάρκο (για πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά και συνεδριακά κέντρα κοκ)!(6)

Η χρηματοδότηση του πάρκου

Η δικαιολογία του Σουφλιά είναι ότι η πώληση 1000 στρεμμάτων θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα για την δημιουργία και τη συντήρηση του υπόλοιπου χώρου του Ελληνικού, ως χώρου πρασίνου.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ανάγκη να χτιστούν 1000 ακόμα στρέμματα για να γίνουν τα υπόλοιπα χώρος πρασίνου. Κάθε άλλο…

Η χρηματοδότηση του πάρκου θα μπορούσε να προέλθει:

– από τα κονδύλια του ΄Δ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Συγκεκριμένα, από το ΄Δ ΚΠΣ έχουν δεσμευτεί 4,3δις ευρώ, ενώ το κόστος του πάρκου ανέρχεται μόλις στα 500-600 εκ. ευρώ.(7)

– από τα μέχρι τώρα έσοδα της εκμίσθωσης των Ολυμπιακών Ακινήτων της περιοχής του Ελληνικού, τα οποία αποφέρουν κάθε χρόνο στο δημόσιο περίπου 20 εκ. ευρώ. (8)

Ο Γ. Σουφλιάς στα παραπάνω επιχειρήματα απαντά ότι αν το πάρκο ενταχθεί στο Δ ΚΠΣ, θα πρέπει να αφαιρεθούν από αυτό άλλα περιβαλλοντικά έργα, και ότι από την αξιοποίηση των 1000 στρεμμάτων που θα αξιοποιηθούν, θα περισσέψουν λεφτά για τη δημιουργία ενός «ταμείου πρασίνου» που θα χρηματοδοτήσει άλλα περιβαλλοντικά έργα στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.(9)

Έχουμε κάθε λόγο να αμφιβάλλουμε για τα επιχειρήματα του κυρίου Σουφλιά.

Το πρόβλημα με τα κονδύλια από την Ε.Ε. δεν είναι ότι «δεν φτάνουν». Συνήθως τα κονδύλια αυτά όχι μόνο «φτάνουν» αλλά και «περισσεύουν» γιατί δεν απορροφούνται ποτέ πλήρως (αυτό οφείλεται στην ανικανότητα κάποιων – ποιών άραγε;)! Για παράδειγμα τα χρήματα του προηγούμενου ΚΠΣ, δεν απορροφήθηκαν στο σύνολό τους, και μέρος τους επιστράφηκε στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, 14 μήνες πριν από τη λήξη του Γ ΚΠΣ 40% των κονδυλίων δεν είχε αξιοποιηθεί!(10)

Επιπλέον, είναι τουλάχιστον υποκρισία από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ να μην εντάσσει το πάρκο του Ελληνικού στο ΄Δ ΚΠΣ, τη στιγμή που έχει ήδη εντάξει σε αυτό την επέκταση της Αττικής Οδού, που θα κοστίσει συνολικά 500-600 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή όσο ακριβώς είναι και το κόστος του πάρκου και της συντήρησής του για 15 χρόνια.

Τα κονδύλια που απαιτούνται για τα έργα του πάρκου του Ελληνικού, φτάνουν περίπου στο 8,5% των κονδυλίων τα οποία έχουν προβλεφθεί για το περιβάλλον κατά την περίοδο 2007-13.(11)

Όσο για τα άλλα «περιβαλλοντικά έργα» που θα χρηματοδοτήσει το «ταμείο πρασίνου» του Ελληνικού, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποια είναι αυτά, αφού ήδη ξεπουλάνε σε ιδιώτες, τσιμεντοποιούν ή στην καλύτερη περίπτωση αφήνουν στη μοίρα τους: 4.500 στρέμματα που προβλεπόταν για πάρκο στο Γουδί, το Άλσος Ριζάρη, τον Ελαιώνα, το περιβαλλοντικό πάρκο Τρίτση, το χώρο του Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα και πολλά ακόμα.

Τι απομένει για πάρκο;

Αν αφαιρέσουμε από τα 5.300 στρέμματα του Ελληνικού τα 1000 στρέμματα που ανήκουν στην εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και τα οποία έχουν δοθεί σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση τα 170 στρέμματα των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων και τα 1000 στρέμματα που σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ να δώσει για οικοδόμηση, μένουν περίπου 2000 στρέμματα κοινόχρηστος χώρος πρασίνου…ή περίπου πρασίνου.

Και λέμε «περίπου πρασίνου» καθώς στις μακέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ βλέπουμε να προβλέπονται μέσα στο πάρκο πλατφόρμες για «θεματικά πάρκα» και εκθέσεις, 17 υπαίθρια πάρκινγκ, δρόμοι κυκλοφορίας ΙΧ, κοκ.(12)

Την ίδια στιγμή στο «μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης» προβλέπονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ μόλις 750 στρέμματα υψηλού πρασίνου (δέντρα).(13)

Και το κερασάκι στην τούρτα; «Το Πάρκο του Ελληνικού έχει σχεδιαστεί με υψηλό βαθμό ευελιξίας και ευμεταβλητότητας έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε … μελλοντικές προτάσεις». (Συνέντευξη Τύπου Γιώργου Σουφλιά για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού 2/8/2007)

Δηλαδή, ότι μένει σήμερα πράσινο, μπορεί αύριο να γίνει τσιμέντο.

Η εικόνα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι αρκετά καθαρή: αυτό που σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν είναι το «μεγαλύτερο πάρκο στην Ευρώπη». Η οικοδόμηση 1000 στρεμμάτων, τα πάρκινγκ και οδικές αρτηρίες δείχνουν ότι αυτό που θα δημιουργηθεί τελικά στο Ελληνικό είναι ένα πολυτελές προάστιο με αρκετό πράσινο, μια «νότια Κηφισιά». Η οικοδόμηση των 1000 στρεμμάτων δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών του λεκανοπεδίου, αλλά τα συμφέροντα των διάφορων κατασκευαστικών εταιριών και επιχειρήσεων.

Μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, μετά την καταστροφή της Πάρνηθας (που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα και την ποιότητα του αέρα του λεκανοπεδίου) κάθε στρέμμα πρασίνου είναι πολύτιμο και η τσιμεντοποίησή του, ισοδυναμεί με έγκλημα.

Όσο για τις εγκαταστάσεις του γηπέδου του γκολφ, (συνολικά 500 στρέμματα)που σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ αποτελούν κομμάτι του πάρκου του Ελληνικού, είναι ελεύθερες μόνο για τους αθλητές του γκολφ, και όσους έχουν άμεση σχέση με το χώρο. Μιλάμε δηλαδή για 500 επιπλέον στρέμματα, στα οποία οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν πρόσβαση.

Γι’ αυτό

διεκδικούμε:

– Άμεσο σταμάτημα της τσιμεντοποίησης, της ιδιωτικοποίησης και της εμπορικής εκμετάλλευσης των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου στο Ελληνικό. Δημιουργία πραγματικού πάρκου υψηλού πρασίνου στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού

– Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του πάρκου για τους κατοίκους της περιοχής.

– Συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα καλέσουν για το θέμα του πάρκου ο δήμος Ελληνικού και οι γειτονικοί δήμοι.

————-

(1,6) Συνέντευξη Τύπου Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά – Σχέδιο Ανάπλασης του Ελληνικού με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, 8/6/2006. Βλ. http://www.minenv.gr. Με διάφορες μαθηματικές αλχημείες ο Γ. Σουφλιάς ανέβασε πρόσφατα την έκταση του Πάρκου στο Ελληνικό στα 6500 περίπου στρέμματα. Πρόσθεσε στο πάρκο το γήπεδο του Γκολφ της Γλυφάδας (500 στρέμματα), το οποίο όμως είναι ιδιωτική έκταση καθώς και 700 στρέμματα που θα προκύψουν από την υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος.

(9, 12,) Συνέντευξη Τύπου Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού 2/8/2007. Βλ. http://www.minenv.gr

(3) γήπεδα μπάσκετ, ξιφασκίας, μπέϊζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, κανόε-καγιάκ, σλάλομ, ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοίας. Βλ. http://www.olympicproperties.gr

(4,5,7,10,11) Ελευθεροτυπία 21/10/2007 & 22/10/2007 και www.capital.gr 2/8/2007

(8) Ελευθεροτυπία 24/10/2007

(13) www.elliniko.gr (ιστοσελίδα Δήμου Ελληνικού) Συνέντευξη του Δημάρχου Ελληνικού, Χρήστου Κορτζίδη, στο in.gr

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα