Πάνω από 3.000 στο συλλαλητήριο ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Μ. Παναγιά Χαλκιδικής

25/02/2013
Comments off
565 Views
Ανταπόκριση από το συλλαλητήριο συμπαράστασης στον αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού, χτες Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στη Μ. Παναγιά.
Από την Χριστίνα Σακαλή

Εδώ και αρκετές ημέρες (και με αφορμή το περιστατικό εμπρησμού των μηχανημάτων στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός) οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ζούνε σε καθεστώς τρομοκρατίας, με την αστυνομία να προσαγάγει και να «εξαφανίζει» άτομα, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος κατά των μεταλλείων χρυσού στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες διοργανώθηκε χθες, Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, το συλλαλητήριο συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής στη Μ. Παναγιά, όπου έδωσαν το παρόν πλήθος κόσμου από τη Β. Ελλάδα και την Αθήνα.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν σημαντική καθώς υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 3000 άτομα, ενώ πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις υποστήριξης του αγώνα από τους  προσαχθέντες των τελευταίων ημερών, πολιτικά κόμματα, συλλόγους, φορείς και συλλογικότητες.

Στη συνέχεια, παρ’ όλο που υπήρξε από κάποιους η πρόταση να πραγματοποιηθεί πορεία ώστε να γίνει πιο εμφανής η δύναμη και η αποφασιστικότητα του κινήματος, αποφασίσθηκε να μη γίνει κάτι τέτοιο επειδή δεν προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα, οπότε το συλλαλητήριο διαλύθηκε. Σημαντική παράλειψη ήταν επίσης το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αναφορές για τον τρόπο που μπορεί να προχωρήσει ο αγώνας, καθώς και τι μπορεί να κάνει ο καθένας ώστε να αποχτήσει το κίνημα ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. Μετά το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, η οποία όμως δυστυχώς δεν έγινε δημόσια ώστε να την παρακολουθήσει και να ενημερωθεί το κοινό.

Το Ξεκίνημα στηρίζει τον πολύ σημαντικό αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και  συμμετείχε στο συλλαλητήριο με σχετική προκήρυξη (http://www.xekinima.org/arthra/view/article/skoyries-xalkidikis-oloi-sti-diadilosi-sti-m-panagia/), η οποία μοιράστηκε στον κόσμο κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου.