Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Μια αντιπαράθεση με πολλά διδάγματα

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί τα βασικά σημεία της απάντησης που έδωσε η ανεξάρτητη αριστερή φοιτητική παράταξη «ΡΩΓΜΗ» σε ανακοίνωση της ΠΚΣ (ΚΝΕ) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Π.Θ) στο Βόλο.

«Η ΠΚΣ αποφάσισε να εξαπολύσει εκστρατεία συκοφαντίας ενάντια στη ΡΩΓΜΗ. Η έκταση της λάσπης, τα ψέματα και η συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας και των θέσεών μας επαληθεύουν τον αναλλοίωτο σταλινικό χαρακτήρα της ΠΚΣ, της ΚΝΕ και στο τέλος του ΚΚΕ. Η πάγια τακτική του σταλινισμού είναι να αντιμετωπίζει όσους δεν είναι στο κόμμα σαν «πράκτορες» του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, να αρνείται να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα και αλληλοσεβασμό, να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να υποτιμά την ίδια τη νοημοσύνη των φοιτητών (ή των εργαζομένων) θεωρώντας πως μπορεί να τους πείσει μόνο μέσα από ψέματα.

Η κίνηση αυτή της ΠΚΣ μαρτυρά πανικό και άγχος μπροστά στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές.

Τελικά αποφασίστε, είμαστε του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΝ;

Η ΡΩΓΜΗ κατηγορείται στην πρώτη προκήρυξη σαν παράταξη του ΠΑΣΟΚ, «ΡΩΓΜΗΣ (γνωστής και σαν ΞΕΚΙΝΗΜΑ του Λαλιώτη)», ενώ στη δεύτερη σαν παράταξη του ΣΥΝ, «Τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) και οι παρατάξεις τους (ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, ΡΩΓΜΗ)». Αυτό από μόνο του αποδεικνύει τη γελοιότητα της κατηγορίας, τελικά είμαστε του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΝ;

Ας το πούμε όμως άλλη μια φορά. H ΡΩΓΜΗ είναι ένα αριστερό σχήμα που αποφασίζει κάθε θέση και δράση του μέσα από δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες χωρίς κανένα έλεγχο ή σχέση με το ΠΑΣΟΚ ή το ΣΥΝ. Οι πολιτικές μας θέσεις άλλωστε είναι γνωστές (ΜΑΤΣΕΤΑ, προκηρύξεις, αφίσες) κι έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με τις πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου (ΠΑΣΟΚ). Δεν αρνούμαστε όμως τη συνεργασία, στη δράση, με άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά, αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε του ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ άλλωστε στα πανεπιστήμια έχει τα Δ.ΑΡ.Α.Σ. (Δίκτυο Αριστερών Ανεξάρτητων Σχημάτων) στα οποία ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ!

Το επίκεντρο της κατηγορίας της ΠΚΣ

Οι δύο προκηρύξεις διαστρεβλώνουν τη θέση μας για την αξιολόγηση. Μας κατηγορούν ότι συμφωνούμε «με την αξιολόγηση και το διαχωρισμό των σχολών σε Α και Β κατηγορία» ότι «καλούμε τους φοιτητές να συμμετέχουν στην αξιολόγηση» ότι θέλουμε να την κάνουν «ντόπιοι καπιταλιστές» και «ο Μπαγιάτης(πρύτανης του Π.Θ.) και ο ΣΕΒ».

Η θέση μας για την αξιολόγηση:

Από την αρχή της χρονιάς σε όλες τις προκηρύξεις μας, τα άρθρα μας, τις προτάσεις που κατεβάσαμε στις ΓΣ και τις τοποθετήσεις στη Σύγκλητο και τις συνελεύσεις με τους καθηγητές πήραμε καθαρή θέση ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για την αξιολόγηση και στην πιλοτική-πειραματική αξιολόγηση που συμμετέχει το ΠΘ, καθώς αυτή οργανώνεται και χρηματοδοτείται από το υπουργείο παιδείας, την ΕΕ και την Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (τον αρχιτέκτονα της συνθήκης της Μπολόνια) και ανοίγει το δρόμο στο νομοσχέδιο.

Τι προτείνει η ΡΩΓΜΗ για την αξιολόγηση;

Η ΡΩΓΜΗ όμως αναγνωρίζει -όπως και η πλειοψηφία των φοιτητών- πως το σημερινό πανεπιστήμιο έχει μεγάλα προβλήματα που αφορούν το κτιριακό, τη σίτιση, τη στέγαση, το περιεχόμενο των σπουδών, τον τρόπο διδασκαλίας, τις υποδομές υποστήριξης (εργαστήρια κλπ), τα νέα τμήματα που ανοίγουν (ενώ για τα ήδη υπάρχοντα τμήματα δεν αρκεί η χρηματοδότηση), τα γνωστικά αντικείμενα και πολλά άλλα. Αρνούμαστε να δεχτούμε τη λογική που λέει «να μείνουν όλα όπως είναι».

Λέμε ότι στη βάση της πλήρως κρατικά χρηματοδοτούμενης ενιαίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι μόνοι που μπορούν και πρέπει να διοικούν το πανεπιστήμιο και να διορθώνουν τα προβλήματα του είναι οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και κοινωνικοί φορείς (συνδικάτα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικοί σύλλογοι, τοπικοί φορείς).

Προτείναμε μάλιστα να δημιουργηθούν συμβούλια αντιπροσώπων (δημοκρατικά εκλεγμένων και ανακλητών) με ισότιμη συμμετοχή όλων των παραπάνω κατά 1/3, τόσο σε κάθε σχολή όσο και πανελλαδικά. Αυτά τα συμβούλια θα έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα για την εκπαιδευτική πολιτική. Ένα τέτοιο γενικό μοντέλο είναι ο πιο δημοκρατικός τρόπος οργάνωσης του πανεπιστημίου.

Η ΠΚΣ είτε δεν καταλαβαίνει την πρότασή μας, είτε συνειδητά τη διαστρεβλώνει. Γιατί ταυτίζει τους διδάσκοντες, οργανωμένους σε σύλλογο, με τον Μπαγιάτη, γιατί ταυτίζει τα συνδικάτα (πχ η ΟΛΜΕ για τις καθηγητικές σχολές) με το ΣΕΒ; Γιατί φοβάται η ΠΚΣ τη δυνατότητα άμεσης εκλογής (και ανάκλησης) αντιπροσώπων των φοιτητών;

Τι προτείνει η ΠΚΣ;

Η ΠΚΣ καταλήγει στο: «καμιά αξιολόγηση, να μείνουν όλα όπως έχουν». Εμείς λοιπόν διαφωνούμε με τη θέση αυτή γιατί έχουμε αντιπρόταση απευθυνόμενοι προς το κίνημα.

Ποιος είναι αριστερός;

Η δεύτερη προκήρυξη κορυφώνεται με τη φράση «Και έχουν το θράσος να δηλώνουν ότι και καλά είναι Αριστερή παράταξη στα πανεπιστήμια». Ε, λοιπόν ναι, έχουμε το «θράσος» να δηλώνουμε αριστεροί! Και δεν το δηλώνουμε απλά, το κάνουμε καθημερινή μας πράξη. Και ο κόσμος καταλαβαίνει. Η ΠΚΣ και το ΚΚΕ μήπως είναι οι αρμόδιοι να χορηγούν βεβαιώσεις αριστεροσύνης;;

Μετά από τις μεγάλες προδοσίες της αντίστασης και του εμφυλίου, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 73, της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 89, της απόλυτης υποστήριξης της γραφειοκρατικής δικτατορίας της ΕΣΣΔ μέχρι την πτώση του 89 και του αδιόρθωτα σταλινικού τους χαρακτήρα δεν μπορούν να διεκδικούν τον τίτλο του μοναδικού αριστερού.

Επίλογος

Για εμάς πρωταρχικός είναι ο αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων των φοιτητών και σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις (ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας) γιατί αυτό θα ωφελήσει τα συμφέροντα του φοιτητικού κινήματος. Καλούμε την ΠΚΣ να πράξει το ίδιο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα