ΟΧΙ σε «Νέο» και «Παλιό» Λύκειο! ΝΑΙ στο Λύκειο σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών!

Αυτές τις μέρες συζητιέται ξανά το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κατατέθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη και από τότε έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και διαφοροποιήσεις στο τελικό νομοσχέδιο, η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Στην πραγματικότητα το νέο Λύκειο έχει μικρές διαφορές με το παλιό, ενώ τα προεκλογικά λόγια του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση συνολικά των Πανελληνίων εξετάσεων και ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ έμειναν στον αέρα.
Διαβάστε παρακάτω προκήρυξη του Μαθητικού Ξεκινήματος


Ένα εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά απαράδεκτο και οπισθοδρομικό

Παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις που επιφέρει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου στο Λύκειο δεν μπορεί κανείς να μιλά για «Νέο» Λύκειο όταν διατηρείται το εισαγωγικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και η τόσο χαμηλή χρηματοδότηση για την παιδεία. Ένα σύστημα το οποίο για δεκαετίες αγχώνει και καταπιέζει τους μαθητές, τους βάζει σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού  και στειροποιεί την γνώση με αποτέλεσμα οι μαθητές να γνωρίζουν μόνο πώς να γραφούν στις εξετάσεις και όχι πώς πραγματικά να εμβαθύνουν στις γνώσεις που τους προσφέρονται.

Η κυβέρνηση θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκυλί χορτάτο

Στόχος της κυβέρνησης υποτίθεται πως είναι να «χτυπήσει» τα φροντιστήρια και την παραπαιδεία γενικότερα και να δημιουργήσει ένα σχολείο το οποίο μέχρι τη Β’ Λυκείου θα προσφέρει ολοκληρωμένη Γενική Παιδεία και στην Γ’ Λυκείου θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις με 6 (+1 για επίλυση αποριών) ώρες μαθήματος την εβδομάδα για κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Τα ερωτήματα που εγείρονται όμως είναι τα εξής: Αρκούν απλά αυξήσεις στις ώρες των μαθημάτων για να έχουμε ένα σχολείο που να αντιτίθεται στην παραπαιδεία, όταν οι δαπάνες για την παιδεία στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη; Όταν οι διορισμοί των καθηγητών ολοκληρώνονται πολλές φορές μετά τον Δεκέμβρη; Όταν διδάσκονται τα ίδια βιβλία από το 1999; Και είναι δυνατόν να χτυπηθεί ουσιαστικά η παραπαιδεία όσο οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια παραμένουν; Όταν τα τμήματα πολλές φορές ξεπερνούν τα 20 άτομα καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την εκπαιδευτική διαδικασία; Όταν υπάρχει τρομερή έλλειψη υποδομών και αναλωσίμων υλικών σε πληθώρα σχολείων; Για να διορθωθούν όλα αυτά χρειάζεται δραματική αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων κάτι το οποίο η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει γιατί έχει διαλέξει τον δρόμο του συμβιβασμού στις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων.

Για τους μαθητές το σχολείο σήμερα είναι ένα σχολείο τεχνοκρατικό, ανταγωνιστικό που δεν αποσκοπεί στην προώθηση της κριτικής σκέψης και της ολόπλευρης καλλιέργειας του ατόμου και για να αλλάξει αυτό χρειάζονται ουσιαστικές τομές στην εκπαίδευση.

Τι είναι το νομοσχέδιο Γαβρόγλου;

Στις 14/03 ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε το τελικό κείμενο για τη νέα Γ΄ Γενικού Λυκείου, καθώς και για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την προσπάθεια της δήθεν «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διορθώσει τα προβλήματα του σχολείου, διατηρώντας το θεσμό των πανελλαδικών εξετάσεων, την υποχρηματοδότηση για την παιδεία και στην ουσία παρουσιάζοντας μικρές αλλαγές στο ήδη υπάρχον σύστημα σαν «ριζοσπαστικές».

Για τι πρέπει να αγωνιστούμε;

Πρέπει να αγωνιστούμε για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, την ριζική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και αναδιοργάνωσή του με την ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών και των καθηγητών. Για μια εκπαίδευση ουσιαστικά δωρεάν και ανοικτή σε όλους! Για ένα σχολείο δημοκρατικό, στο οποίο μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα έχουν ουσιαστικό λόγο! Για ένα σχολείο που θα φτιάχνει ανθρώπους κι όχι υποψήφιους για εξετάσεις! Καλούμε κάθε μαθήτρια και κάθε μαθητή να δώσει αυτό τον αγώνα μαζί μας μέσα από τις γραμμές του Μαθητικού Ξεκινήματος!

Έλα σε επαφή 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα