Ουγγαρία: δυναμικές διαδηλώσεις ενάντια στον «νόμο της δουλείας» των 400 ωρών υπερωρίας

Ο νέος νόμος που πέρασε η ακροδεξιά κυβέρνηση Όρμπαν από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη, δίνει δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους για 400 ώρες το χρόνο πέραν του κανονικού ωραρίου. Ο νόμος αυτός έχει προκαλέσει μαζική οργή στα εργατικά στρώματα της χώρας που δικαίως τον αποκαλούν «νόμο δουλείας».

Με βάση την μέχρι τώρα νομοθεσία, οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολήσουν εργαζόμενους έως 250 ώρες επιπλέον το χρόνο. Η αύξηση των υπερωριών σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να υποχρεωθούν σε συνολικά 50 μέρες υπερωριακής απασχόλησης το έτος! Το κατά πόσο οι υπερωρίες είναι επιλογή του εργαζόμενου, καθένας μπορεί να το καταλάβει. Με την απειλή της ανεργίας, οι εργοδότες στην ουσία μπορούν να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν παραπάνω.

Η αμοιβή δε για τις υπερωρίες, θα συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου!

Ο Όρμπαν από πέρσι προσπαθούσε να περάσει την αύξηση των νόμιμων υπερωριών, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά από την πίεση των συνδικάτων που αντέδρασαν άμεσα.

Δυναμικές συγκεντρώσεις

Το νέο νομοσχέδιο πυροδότησε δυναμικές διαδηλώσεις στη Βουδαπέστη. Στις 12 και 13 Δεκέμβρη, οργανώθηκαν αυθόρμητες διαδηλώσεις με έντονο το στοιχείο της νεολαίας, η οποία δηλώνει ότι «δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι». Η αστυνομία απάντησε με σκληρή καταστολή, ενώ οι διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας συνεχίζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αυτές οι διαδηλώσεις είναι οι πιο δυναμικές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 8 χρόνια στην χώρα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι διαδηλωτές βάζουν στο στόχαστρο το κυβερνών κόμμα Fidesz και ηγετικά στελέχη του, τα οποία συνδέονται με σκάνδαλα διαφθοράς.

Η «ευκαιρία» των 400 ωρών υπερωρίας

Η κυβέρνηση Όρμπαν προσπαθεί να «στολίσει» το νέο νόμο με τον πιο φανταχτερό τρόπο, καθώς δήλωσε με θράσος

«Πρέπει να καταργήσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια έτσι ώστε όσοι θέλουν να εργαστούν για να κερδίσουν περισσότερα, να μπορούν να το κάνουν»

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι «χρειαζόμαστε αύξηση των μισθών και όχι των υπερωριών», διατυπώνοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους για τις συνέπειες που θα έχει ο νέος νόμος στον προγραμματισμό της καθημερινής τους ζωής, αλλά και στην υγεία τους.

Ενδιαφέρον είναι ότι το νέο νομοσχέδιο υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν μετακινήσει τα εργοστάσιά τους στην Ουγγαρία, οι οποίες διαμαρτύρονταν στην κυβέρνηση για έλλειψη εργατικού δυναμικού. 

Συνεπώς, η κίνηση της κυβέρνησης για την αύξηση των υπερωριών, βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την ακροδεξιά κυβέρνηση που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ακροδεξιά επίθεση απέναντι στα λαϊκά στρώματα

Αυτός ο νόμος είναι η κλιμάκωση της επίθεσης που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Μια επίθεση που ξεκίνησε με πρώτο στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ποινικοποιώντας ταυτόχρονα το κίνημα αλληλεγγύης.

Η ποινικοποίηση συνεχίστηκε απέναντι στους άστεγους που αρνούνται να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας αστέγων, στέλνοντάς τους είτε στη φυλακή, είτε σε καταναγκαστικά έργα.

Και τώρα καταλήγει στους εργαζόμενους.

Ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο πέρασε και στην Αυστρία η ακροδεξιά κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλη, θεσμοθετώντας την 12ωρη εργασία. Μόνο τυχαίες δεν μπορεί να αποκαλέσει κανείς αυτές τις κινήσεις, καθώς υλοποιούνται από την ίδια ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική πολιτική.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, χτυπώντας αρχικά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν «εχθρούς του έθνους», στη συνέχεια στρέφονται ενάντια στους φτωχούς, τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα του ίδιου τους του έθνους.

Όπως ξεκάθαρο είναι ότι για να τελειώνουμε μια και καλή με την βρώμα της ακροδεξιάς θα πρέπει να δώσουμε ταυτόχρονα τη μάχη για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που υπηρετεί.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα