Οργάνωση Βόλου του «Ξ»: Τα αποτελέσματα των εκλογών και οι προκλήσεις για την Αριστερά

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Οργάνωσης Βόλου του "Ξ" για το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην περιοχή. [1]
 
www.xekinima.org[email protected] –facebook.com/xekinimavolou
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6973322182

Βόλος,  27/06/2014

Τα αποτελέσματα των εκλογών και οι προκλήσεις για την Αριστερά

Ένας μήνας έχει περάσει από τις πρόσφατες εκλογές, τα αποτελέσματα είναι γνωστά και έχουν ήδη γραφτεί πολλές αναλύσεις για αυτά.Σκοπός της αποτίμησης από την πλευρά της Αριστεράς οφείλει να είναι η εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων που να είναι χρήσιμα για την από εδώ και πέρα πορεία, από την σκοπιά πάντα των συμφερόντων των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε να συμβάλλουμε.

Η Αριστερά θα μπορούσε!

Καταρχάς, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι στις σημερινές συνθήκες υπήρχε η αντικειμενική δυνατότητα για την Αριστερά να «κερδίσει» πολλούς και μεγάλους Δήμους της χώρας. Η οικονομική κρίση,  τα μνημόνια και η συμπεριφορά των κυβερνώντων έχουν οδηγήσει μεγάλα στρώματα του πληθυσμού να σπάσουν τους δεσμούς τους με τον πάλαι ποτέ κραταιό δικομματισμό αναζητώντας μια «ανατροπή», μια άλλη πορεία.

Στο Βόλο αυτό αποτυπώθηκε με την καταβαράθρωση των παρατάξεων που είναι ταυτισμένες με την κυβέρνηση και το παλιό κομματικό σύστημα. Οι συνδυασμοί που υποστηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ (Σκοτινιώτης & Μιτζικός) υπέστησαν μια συντριπτική ήττα, χάνοντας σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2010 (Α` γύρος) σχεδόν 25.000 ψήφους και από το συνολικό 73,78% έπεσαν στο 28,52%! Όμως αυτή η απόρριψη της τοπικής έκφρασης των πολιτικών δυνάμεων της κυβέρνησης δεν κατευθύνθηκε, κατά πλειοψηφία, στην Αριστερά, παρότι η συνολική εκλογική δύναμη της (Πατσιαντάς και Νάνος μαζί) ανέβηκε από το 16% του 2010 στο 33,2% (Α` γύρος) και παρότι οι «Δρόμοι Συνεργασίας» κατάφεραν από 4η δύναμη το 2010, να περάσουν τώρα στο Β` γύρο διεκδικώντας με σοβαρές αξιώσεις τη νίκη παίρνοντας τελικά σχεδόν 30,000 ψήφους και 47% (σε σχέση με τις 34,000 και το 53% του Α. Μπέου).

Μια στρεβλή «τιμωρία»

Από το αποτέλεσμα είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος όσων ήθελαν να τιμωρήσουν το «παλιό» μετακινήθηκε στο συνδυασμό του Α. Μπέου. Μια παράταξη ενταγμένη πλήρως στους σχεδιασμούς του συστήματος (όπως άλλωστε και η υποψηφιότητα Μώραλη στον Πειραιά) με λαϊκιστικά χαρακτηριστικά, σχέσεις με την ακροδεξιά και τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και στην υπηρεσία των πιο επιθετικών μερίδων των επιχειρηματικών συμφερόντων (δείτε σχετικό άρθρο μας στον Ταχυδρόμο 23/02/2014[2]). Είναι επίσης σαφές ότι ο συνδυασμός του Α. Μπέου είχε την στήριξη σημαντικής μερίδας των τοπικών ΜΜΕ αλλά και των κομματικών μηχανισμών της ΝΔ και όχι μόνο (Μουλάς, Ζέττα Μακρή, ΛΑΟΣ κα).

Συνεργασία της Αριστεράς

Θεωρούμε όμως ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν αναπόφευκτο. Όπως είχαμε δημόσια σημειώσει από νωρίς (Ταχυδρόμος 18/01/2014[3]) το πρώτο πράγμα που όφειλε να κάνει η Αριστερά, και στην πόλη μας, για να αποκτήσει δυναμική νίκης, ήταν το να συνεργαστεί σε ένα «ενιαίο εκλογικό μέτωπο», διατηρώντας το κάθε κόμμα την ανεξαρτησία του μέσα σε αυτό. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε με κύρια ευθύνη της ηγεσίας του ΚΚΕ (καθώς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των υπόλοιπων μικρότερων δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που έχουν όμως παρέμβαση στην τοπική κοινωνία).

Ριζοσπαστικό και σαφές πρόγραμμα

Το δεύτερο, κατά τη γνώμη μας, αναγκαίο στοιχείο ήταν ένα σαφές ριζοσπαστικό πρόγραμμα για τα μεγάλα τοπικά ζητήματα της πόλης. Ένα πρόγραμμα που να συνδέει τα ζητήματα αυτά με την ανάγκη ανατροπής της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής και άρα ένα πρόγραμμα σύγκρουσης με τις επιλογές της άρχουσας τάξης και της τρόικας το οποίο να προβάλλει απλά και πειστικά ένα άλλο μοντέλο Δήμων.

Όπως περιγράψαμε και προεκλογικά ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει μερικές βασικές αιχμές εύκολα κατανοητές από την πλειοψηφία της κοινωνίας όπως:

  • την ανάγκη μαχητικής διεκδίκησης κονδυλιών για τους ΟΤΑ από ένα δίκτυο μαχητικών δήμων σε όλη τη χώρα
  • την ανάγκη υπεράσπισης του βιοτικού επιπέδου του λαού από ένα Δήμο «εργαλείο στα χέρια του κινήματος» ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις διακοπές ρεύματος και νερού, την οργάνωση της αλληλεγγύης κλπ
  • την προβολή ενός μοντέλου δημοτικών επιχειρήσεων σε μια σειρά τομείς (ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, τουρισμός, αθλητισμός κοκ) στον αντίποδα του σημερινού ξεπουλήματος των πάντων στο κεφάλαιο και των ψεύτικων υποσχέσεων περί ανάπτυξης μέσω επενδύσεων από επιχειρηματικά συμφέροντα, αυτό που πρέσβευε δηλαδή ο Α. Μπέος κ.α.

Με δυο λόγια η Αριστερά όφειλε να προβάλει συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα της πόλης και αυτές δεν θα μπορούσαν παρά να είναι απαντήσεις που αμφισβητούν την μνημονιακή πολιτική αλλά και τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, το οποίο επιδιώκει να «αρπάξει» από τους Δήμους ότι αξίζει, συνθλίβοντας παράλληλα κάθε κοινωνική υπηρεσία υπέρ των δημοτών.

Η αντιμετώπιση του λαϊκισμού

Με αυτό τον τρόπο η Αριστερά θα μπορούσε να πείσει ότι θα ήταν πιο χρήσιμο για το λαό το να περάσει ο Δήμος στα χέρια της, θα μπορούσε να δώσει πιο έντονα και πιο καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά στην αντιπαράθεση με τον Α. Μπέο, να δείξει ότι η τιμωρία για το σύστημα δεν ήταν ο Μπέος αλλά ότι η πραγματικά νέα, ριζοσπαστική και μαχητική επιλογή ήταν εντέλει η Αριστερά και μόνον αυτή. Εκτιμάμε ότι με αυτό τον τρόπο η Αριστερά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το λαϊκισμό του Α. Μπέου που έταξε «τα πάντα και τίποτα», που προβλήθηκε σαν ο  «πετυχημένος» επιχειρηματίας και ο τσαμπουκάς που θα τα λύσει όλα (χωρίς ποτέ να εξηγήσει το πως) και ουσιαστικά πρότεινε το μοντέλο του «Δήμου – κερδοφόρα επιχείρηση», σε πλήρη ταύτιση με τις κυβερνητικές, μνημονιακές και συστημικές επιλογές. 

Οι δυναμικές πανελλαδικά

Βέβαια τα αποτελέσματα στο Βόλο δεν μπορούν να αποξενωθούν από τις δυναμικές στην υπόλοιπη κοινωνία. Φαινόμενα όπως του Μπέου και του Μώραλη μπόρεσαν να βγουν στον αφρό επειδή η Αριστερά συνολικά δεν μπόρεσε να εμπνεύσει και να δώσει όραμα στο σύνολο της κοινωνίας και των λαϊκών στρωμάτων. Η άρνηση της Αριστεράς να συνεργαστεί καθώς και η απουσία ενός αρκετά ριζοσπαστικού προγράμματος ρήξης με το κατεστημένο και τα μεγάλα συμφέροντα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε οπισθοχώρηση της μεγάλης κοινωνικής δυναμικής που απογείωσε το ΣΥΡΙΖΑ στο 27% στις εκλογές του Ιούνη του 2012. Έτσι, σε σχέση με τον Ιούνη του ’12, ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές έχασε 150.000 ψήφους! Το δε ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αύξησαν ελαφρά τις δυνάμεις τους σε σχέση με τον Ιούνη του 12, αλλά ήταν πολύ πιο κάτω από τα αποτελέσματα του Μάη του 2012.

Οι προκλήσεις και τα καθήκοντα

Το σίγουρο είναι ότι μπροστά μας σήμερα βρίσκονται μεγάλες προκλήσεις. Το επόμενο διάστημα τα σχέδια των κυβερνώντων περιλαμβάνουν νέες επιθέσεις στους ΟΤΑ: απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, λουκέτο σε κοινωνικές υπηρεσίες, ξεπούλημα δημοτικών επιχειρήσεων και περιουσίας υπό την επιστασία πάντα της τρόικας.

Θα ήταν λάθος να βγει το συμπέρασμα ότι απέναντι σε αυτά δεν μπορεί να γίνει τίποτα επειδή κέρδισε ο Α. Μπέος (που ας μην υπάρχει καμιά αυταπάτη θα επιδιώξει να τα εφαρμόσει). Είναι άλλο πράγμα η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλο πράγμα η συναίνεση της κοινωνίας. Ευθύνη των δυνάμεων της Αριστεράς (όσων αναφέρονται δηλαδή στα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού) είναι να συμβάλλει με τις θέσεις, τις προτάσεις και τη δράση της στο να δημιουργηθούν εκείνες οι μαζικές κινηματικές αντιστάσεις που θα αποτρέψουν την υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να βγουν όλα τα αναγκαία συμπεράσματα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Καταρχάς να πάψει ο ιδιότυπος «εμφύλιος» στην Αριστερά στην κατεύθυνση της συνεργασίας. Την ίδια ώρα χρειάζεται να προβληθεί ένα πραγματικά ριζοσπαστικό πρόγραμμα επίλυσης των προβλημάτων του λαού που να μην αποτελεί μια γενικόλογη καταγγελία του μνημονίου ή του καπιταλισμού αλλά αντίθετα να αποδεικνύει καθημερινά ότι ο μόνος τρόπος για να λυθούν ακόμη και τα πιο άμεσα και «μικρά» προβλήματα της πόλης είναι τελικά η σύγκρουση με τις επιλογές της κυβέρνησης, της τρόικας και του κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση θα επιδιώξουμε να συμβάλλουμε σαν Οργάνωση της Αριστεράς με τη συμμετοχή μας στους «Δρόμους Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης», τόσο μέσα όσο και έξω από το Δημοτικό και το Τοπικό Συμβούλιο Βόλου.

______________________________

[1]. Το Ξεκίνημα συμμετέχει στους «Δρόμους Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης», είχε τρεις υποψηφίους στον συνδυασμό των «Δρόμων» και εξέλεξε τον σ. Νίκο Κανελλή στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον σ. Κώστα Ιατρόπουλο στο Τοπικό Συμβούλιο Βόλου. Η σ. Μαριάνθη Κυπρίδου συγκέντρωσε επίσης έναν σημαντικό αριθμό ψήφων για το Τοπικό Συμβούλιο Βόλου (4η στην κατάταξη) αλλά δεν εκλέχτηκε.
[2]. https://xekinima.org/arthra/view/article/mia-proti-apantisi-stin-ypopsifiotita-mpeoy/
[3]. http://magnesianews.gr/arthra/%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%B1.html

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα