Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών της Ο.ΣΥ!

09/02/2016
Comments off
792 Views
Του Αποστόλη Κασιμέρη
Μέλους ΔΣ στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ,
με την παράταξη «Ανεξάρτητη Παρέμβαση»

Την Τρίτη 26/1 o υπογράφων, ειδοποιήθηκε από εργάτριες καθαρισμού του Αμαξοστασίου Ελληνικού, ότι απειλούνταν από τον υπεύθυνο της εταιρείας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των λεωφορείων.

Οι εργάτριες αρνούνταν να πιάσουν δουλειά, διαμαρτυρόμενες γιατί ο εργολάβος τους χρωστούσε μισθούς αρκετών μηνών καθώς και το δώρο Χριστουγέννων. O υπεύθυνος της εταιρείας απειλούσε ότι θα τις απολύσει και θα φέρει εργάτριες από άλλα αμαξοστάσια για να καθαρίσουν τα λεωφορεία.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό των λεωφορείων της ΟΣΥ ονομάζεται ΛΙΝΚ ΑΠ και αμείβεται από την Ο.ΣΥ. με περίπου 140.000€ το μήνα!

Ο Διευθυντής του Αμαξοστασίου Δ. Τσακοπιάκος και ο υπεύθυνος βάρδιας του Αμαξοστασίου Λ. Γεωργουλιας (που μετέφερε την εντολή του Διευθυντή) τάχθηκαν με τον εργολάβο, λέγοντας ότι τα λεωφορεία πρέπει να καθαριστούν με κάθε τρόπο…

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση τάχθηκε από την αρχή, ολόψυχα, στην πλευρά των εργατριών και εργατών καθαριότητας. Βοήθησε τις εργάτριες να διώξουν τον εκπρόσωπο του εργολάβου και να περιφρουρήσουν το αμαξοστάσιο του Ελληνικού όλο το βράδυ, καθώς και την επόμενη μέρα, έτσι ώστε η ΛΙΝΚ ΑΠ να μην μπορέσει να σπάσει τον αγώνα στέλνοντας απεργοσπάστες.

Κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης οι καθαρίστριες διηγούνταν τον εργασιακό μεσαίωνα που ζουν. Η ΛΙΝΚ ΑΠ τους οφείλει μισθούς 3 – 5 μηνών, τους κλέβει συστηματικά τα δώρα και τα επιδόματα, «φυσικά» δεν πληρώνει υπερωρίες, ενώ κάθε φορά που πληρώνονται, η εταιρεία τις αναγκάζει να υπογράφουν ότι παίρνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που παίρνουν πραγματικά.

Την ίδια στιγμή η συμπεριφορά των υπεύθυνων της ΛΙΝΚ ΑΠ απέναντί τους είναι τουλάχιστον χυδαία. Μας περιέγραψαν ότι όταν είπαν στον υπεύθυνο της ΛΙΝΚ ΑΠ Φώτη Μωραίτη «Πεινάμε. Δεν έχουμε να φάμε. Πέφτουμε κάτω από την πείνα», αυτός έβγαλε από την τσέπη του 5€ και τους είπε προκλητικά και απαξιωτικά «μοιραστείτε το να φάτε».

***

Για τις συνθήκες αυτές φέρουν βαρύτατες ευθύνες οι Διευθυντές των Αμαξοστασίων όπως και η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. αφού αδιαφορούν πλήρως για τις παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων που συμβαίνουν «μπροστά στα μάτια τους»!

Ιδιαίτερα όσον αφορά στο Αμαξοστάσιο του Ελληνικού, οι εργάτριες καθαριότητας είχαν καταγγείλει κατ’ επανάληψη, όπως μας είπαν, αυτή την κατάσταση στο διευθυντή του Αμαξοστασίου, Δημήτρη Τσακοπιάκο, ο οποίος όμως αδιαφόρησε πλήρως!

Την ίδια απαθή και συνένοχη στάση συνέχισε να κρατά και μετά από πρόσφατο αιφνιδιαστικό έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) Δάφνης – Γλυφάδας στο Αμαξοστάσιο, κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την ΛΙΝΚ ΑΠ και της επιβλήθηκε πρόστιμό 15.000 ευρώ.

Μετά από την καταγραφή των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας από το ΣΕΠΕ και την επιβολή προστίμου στην εταιρία ο Διευθυντής του αμαξοστασίου ή/και η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. θα έπρεπε να κηρύξουν τον εργολάβο έκπτωτο. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα…

***

Την Τετάρτη 27/1 η Ανεξάρτητη Παρέμβαση πήγε μαζί με τις εργάτριες και τους εργάτες καθαριότητας στο ΣΕΠΕ Δάφνης – Γλυφάδας για να καταγγείλουν τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας της ΛΙΝΚ ΑΠ σε βάρος τους – αυτές που δεν είχαν καταγραφεί στον προηγούμενο αιφνιδιαστικό έλεγχο του ΣΕΠΕ. Στο έντυπο που συμπλήρωσαν, σχεδόν δεν υπήρχε παράβαση που να μην έχει διαπραχθεί σε βάρος τους από τη ΛΙΝΚ ΑΠ.

Στη συνέχεια οι εργάτες και εργάτριες καθαριότητας από το Ελληνικό καθώς και από άλλα αμαξοστάσια που είχαν μάθει για τη διαμαρτυρία και αποφάσισαν να συμμετέχουν (συνολικά 40 άτομα) πήγαν μαζί με την «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» στο Ρέντη στα γραφεία της Διοίκησης της Ο.ΣΥ. και κάλεσαν τη Διοίκηση να κατέβει στο προαύλιο και να τους ακούσει.

Η νέα πρόεδρος της Ο.ΣΥ. Ζωή Γεωργίου, που ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, κατέβηκε στο προαύλιο, ωστόσο σύντομα κατέληξε να παίρνει το μέρος του εργολάβου. Κάλεσε τις εργάτριες και τους εργάτες καθαριότητας να γυρίσουν στο αμαξοστάσιο και να καθαρίσουν τα λεωφορεία και υποσχέθηκε ότι ο εργολάβος θα πληρώσει όσα τους χρωστάει. Οι ψεύτικες αυτές «υποσχέσεις» εξαγρίωσαν τις εργάτριες και τους εργάτες…

Οι καθαρίστριες και οι καθαριστές δεν έκαναν πίσω. Συνέχισαν να απεργούν και οργάνωσαν περιφρούρηση στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού. Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση έκανε δημόσιο κάλεσμα για συμπαράσταση και συμμετοχή αλληλέγγυων στην περιφρούρηση και σύντομα άρχισε να καταφτάνει κόσμος.

***

Στις 9.00 το βράδυ της Παρασκευής (29 Ιανουαρίου) ο εκπρόσωπος της ΛΙΝΚ ΑΠ ήρθε με τη συνοδεία αστυνομίας και προσπάθησε να τρομοκρατήσει και να σπάσει την απεργία φέρνοντας άλλες εργάτριες, οι οποίες όπως αποδείχτηκε δεν γνώριζαν ότι τις χρησιμοποιούν για απεργοσπασία.

Παράλληλα η αστυνομία ενημέρωσε τον υπογράφοντα ότι ο εργολάβος έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του.

Την ίδια ακριβώς ώρα, η νέα πρόεδρος της Ο.ΣΥ. και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Γεωργίου, μιλούσε στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», στην εκπομπή του Σπύρου Γεράρδη και χωρίς ίχνος ντροπής έλεγε ψέματα:

«Οι καθαρίστριες είχαν όντως έξι μήνες να πληρωθούν, με αστραπιαίες κινήσεις διορθώσαμε το πρόβλημα, πληρώθηκαν και επέστρεψαν στην εργασία τους».

***

Ο εργολάβος δεν κατάφερε να σπάσει την απεργία. Η περιφρούρηση είναι κάθε βράδυ μαζική. Εκτός από τις καθαρίστριες, συμμετέχουν οδηγοί και άλλοι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, καθώς και δεκάδες αλληλέγγυοι από ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων του κινήματος. Ανάμεσα σε αυτούς το Ξεκίνημα, η δημοτική παράταξη Δημοτική Συνεργασία με επικεφαλής τον Χρήστο Κορτζίδη, το ΠΑΜΕ, το Υπόστεγο, η Ροσινάντε, κ.α. Επίσης στην περιφρούρηση συμμετέχουν κάθε βράδυ και καθαρίστριες που είχαν απολυθεί από τον εργολάβο πριν από έναν περίπου χρόνο γιατί διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους και μόλις άκουσαν για τον αγώνα στο Ελληνικό ήρθαν να δείξουν την έμπρακτη υποστήριξη και συμπαράσταση τους.

***

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο η απεργία διανύει την 9η μέρα της.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Έχουμε πίσω μας το θετικό αποτέλεσμα της 3μερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας, όπου οι εκπρόσωποι του εργολάβου (δικηγόροι που πήγαν να τον εκπροσωπήσουν σε μέρα που ο δικηγορικός σύλλογος είχε κηρύξει απεργία) αναγκάστηκαν να δεσμευτούν ότι ο εργολάβος θα καταβάλει τα χρωστούμενα δεδουλευμένα μέχρι τις 15 Φλεβάρη.

Μπροστά μας έχουμε το ραντεβού στην επιθεώρηση εργασίας στις 26 Φλεβάρη όπου πιστεύουμε ότι θα επιβληθούν βαριά πρόστιμα στον κ. Φάκο, ιδιοκτήτη της ΛΙΝΚ ΑΠ για όλες τις παραβιάσεις τις εργατικής νομοθεσίας που έχει διαπράξει.

***

Ο αγώνας των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Δίνεται από εργάτριες που ανήκουν στο πιο καταπιεσμένο κομμάτι της εργατικής τάξης (εργολαβικές υπάλληλοι, πολλές από τις οποίες είναι και μετανάστριες) και πρέπει να κερδηθεί. 

Διεκδικούμε:

  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα στις εργάτριες και στους εργάτες καθαριότητας της ΛΙΝΚ ΑΠ
  • Να επιβληθούν βαριά πρόστιμα στην εταιρεία για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που κατήγγειλαν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι.
  • Να κηρυχθεί έκπτωτη η εργολαβία της ΛΙΝΚ ΑΠ από τη Διοίκηση της Ο.ΣΥ.
  • Να προσληφθούν οι εργάτριες και οι εργάτες καθαριότητας της ΛΙΝΚ ΑΠ από την Ο.ΣΥ. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα στη βάση της παραγράφου 49 του νόμου 4325/2015 (νόμος Κατρούγκαλου) όπως έγινε στο Υπουργείο Εργασίας και αλλού και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μονιμοποίηση τους.
_______________
[*] Ο.ΣΥ: Οδικές Συγκοινωνίες – είναι τα μπλε και πράσινα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Θεματικές