Νεπάλ: μια τραγωδία με τη σφραγίδα του καπιταλισμού

Μια από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας, υπέστη ένα ακόμη πλήγμα από τον καταστροφικό σεισμό της 25ης Απριλίου. Υπολογίζεται ότι πάνω από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το σεισμό και πάνω από 14.000 έχουν τραυματιστεί, με την κυβέρνηση να δηλώνει σχεδόν μετά από δέκα ημέρες ότι δεν υπάρχουν πλέον πιθανότητες ανεύρεσης επιζώντων. Έτσι, ο τελικός απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Ο σεισμός χτύπησε σχεδόν το σύνολο της έκτασης της χώρας, επηρεάζοντας τις ζωές πάνω από δύο εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ υπάρχουν χωριά τα οποία ισοπεδώθηκαν πλήρως. Τα περισσότερα θύματα ανήκαν στα πιο φτωχά στρώματα της υπαίθρου και των πόλεων που ζούσαν σε ακατάλληλα σπίτια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian:

«σχεδόν αποκλειστικά τα παλιότερα σπίτια, χτισμένα από τούβλα και ξύλο, ήταν αυτά που μετατράπηκαν σε μάζες από συντρίμμια»

Η κυβέρνηση του Νεπάλ ήξερε πολύ καλά (όπως βέβαια ήξεραν και οι γεωλόγοι σε ολόκληρο τον κόσμο) ότι σε μια τόσο επικίνδυνη σεισμικά περιοχή, μια τέτοιας έκτασης καταστροφή ήταν θέμα χρόνου. Ωστόσο, δεν έκανε απολύτως τίποτα προκειμένου να προστατέψει τους φτωχούς κατοίκους από την τραγωδία.

Πάνω από το 25% των 28 εκατομμυρίων κατοίκων του Νεπάλ ζει στα όρια της εξαθλίωσης. Ιδιαίτερα οι φτωχοί της υπαίθρου υποφέρουν από έλλειψη καθαρού νερού και άλλων βασικών υποδομών. Η πρόσφατη καταστροφή επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάστασή τους, που ήδη ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Σε μια χώρα – βασίλειο των ανισοτήτων, παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα στο Νεπάλ δηλώνουν πολέμιοι του παλιού μοναρχικού καθεστώτος, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κανενός είδους αγροτική μεταρρύθμιση, με τον πρώην βασιλιά να παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες του πλανήτη.

Η οικονομική ζημιά που προκάλεσε ο σεισμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, με άλλες εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσό στα 20 δισ. δολ., κοντά δηλαδή, ή και πάνω ακόμη από το σύνολο του ΑΕΠ της χώρας.

Το κόστος αυτό, θα το πληρώσουν για άλλη μια φορά τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας. Όσο για την ανθρωπιστική βοήθεια από τον ανεπτυγμένο, δυτικό κόσμο, είναι απειροελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες. Αρκεί να δει κανείς το «παράδειγμα» της αμερικανικής κυβέρνησης, που υποσχέθηκε αρχικά ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ  στη συνέχεια «ανέβηκε» στα δέκα, με βάση τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά αυτά είναι ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, 940.000 παιδιά έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι η κυβέρνηση του Νεπάλ θα ανακουφίσει πραγματικά τους πληγέντες, ή θα ανοικοδομήσει σύντομα τη χώρα από τα συντρίμμια, πολύ περισσότερο ότι θα λάβει μέτρα ώστε ένας επόμενος μεγάλος σεισμός να μην οδηγήσει σε εκατόμβες θυμάτων. Πρόκειται για μια ακόμη επανάληψη της παλιάς, γνωστής ιστορίας: πως μια φυσική καταστροφή μετατρέπεται σε απεριόριστη τραγωδία, με τη σφραγίδα του καπιταλισμού. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα