Ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, όχι το κλίμα!

Στις 20 και 27 Σεπτέμβρη, το μεγάλο νεολαιίστικο κίνημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει ορίσει τα επόμενα ραντεβού του, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις και πορείες σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε παρακάτω την προκήρυξη του «Ξ» για τις κινητοποιήσεις της νεολαίας για το κλίμα.


Το περασμένο καλοκαίρι, η 16χρονη Σουηδή μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ σταμάτησε να πηγαίνει τις Παρασκευές στο σχολείο και ξεκίνησε να διαδηλώνει έξω από τη Σουηδική βουλή ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Με τη στάση της ενέπνευσε μαθητές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και ξεσήκωσε ένα τεράστιο διεθνές μαθητικό κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Από την Αυστραλία και τον Καναδά μέχρι τη Γερμανία και το Βέλγιο, εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές άρχισαν να διαδηλώνουν μία φορά την εβδομάδα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Το μαθητικό κίνημα άρχισε στη συνέχεια να καλεί διεθνείς μέρες δράσης. Στις 2 τελευταίες, που έγιναν τον περασμένο Μάρτη και Μάη κινητοποιήθηκαν 1,6 εκατομμύρια μαθητές και νέοι σε 128 χώρες.

Αυτόν τον Σεπτέμβρη οργανώνονται διεθνείς μέρες δράσης στις 20 και στις 27 του μήνα και ο στόχος του κινήματος είναι να κατέβουν στον δρόμους ακόμα μεγαλύτεροι αριθμοί.

Το τελευταίο διάστημα μια σειρά σωματεία εργαζομένων πήραν απόφαση να απεργήσουν μαζί με τους μαθητές όπως για παράδειγμα σωματεία δασκάλων και καθηγητών στη Γερμανία, σωματεία δημοτικών υπαλλήλων στην Αγγλία, εργαζόμενοι στην Amazon κ.α. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη που μπορεί να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές που γέννησαν την κλιματική αλλαγή.

Περιβαλλοντικά Εγκλήματα από τη Σιβηρία και τον Αμαζόνιο μέχρι την Ελλάδα

Οι ανεξέλεγκτες μεγαπυρκαγιές στη Σιβηρία που ξεκίνησαν τον Ιούλιο συνεχίζουν να καίνε. Το ίδιο και οι μεγαπυρκαγιές στον Αμαζόνιο, καθώς και στα τροπικά δάση της Αφρικής, με την οποία τα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν. Η πρωτόγνωρη έκταση που πήραν αυτές οι μεγαπυρκαγιές δείχνουν από τη μια την ένταση της κλιματική αλλαγής και από την άλλη την προκλητική αδιαφορία και τις εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων σε σχέση με το περιβάλλον διεθνώς.

Στην Ελλάδα όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα «συναγωνίζονται» στο ποια θα κάνει τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές. Η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές στη Χαλκιδική, η καύση δεκάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στο Βόλο, η καταστροφή και η τσιμεντοποίηση μεγάλων δασικών εκτάσεων στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό – με κόστος και σε ανθρώπινες ζωές – είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων χρόνων. Οι εξορύξεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που έχουν αρχίσει να γίνονται σε ξηρά και θάλασσα (συνολικά οι εξορυκτικές εταιρίες έχον πάρει άδειες για εξορύξεις στο 1/3 της Ελλάδας!) ανοίγουν ένα νέο κύκλο μεγάλων περιβαλλοντικών καταστροφών για την χώρα. Συμβάλλουν επίσης στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την χειροτέρευση της κλιματικής αλλαγής.

Η ζωή σε όλο τον πλανήτη απειλείται

Αν δεν μπει φρένο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, η ζωή στον πλανήτη όπως την ξέρουμε θα απειληθεί και εικόνες όπως αυτές που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας θα αρχίσουν σταδιακά να γίνονται πραγματικότητα.

Μέχρι σήμερα η θερμοκρασία στον πλανήτη έχει αυξηθεί σχεδόν 1οC σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Αν η άνοδος συνεχίσει μέσα στα επόμενα 30 χρόνια 250 εκ άνθρωποι θα αναγκαστούν να γίνουν πρόσφυγες, ενώ μέχρι το 2100 οι πρόσφυγες θα φτάσουν τα 2-2,5 δις. Την ίδια στιγμή η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές περισσότερων από 650 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα οδηγήσει σε εξαφάνιση αναρίθμητα είδη ζώων και φυτών – ήδη με εξαφάνιση κινδυνεύει το 1/3 των ζώων στον πλανήτη.

Αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή!

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως αν μέσα στην επόμενη δεκαετία δεν ληφθούν μέτρα που να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό C, η κλιματική αλλαγή θα γίνει μη αναστρέψιμη. Η ζωή στον πλανήτη θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά θα έχει πολύ διαφορετική μορφή από αυτή που ξέρουμε σήμερα.

Για να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή απαιτείται:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι εξορύξεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και κάθε μορφής υδρογονάνθρακα.
  • Να γίνει δραστική στροφή και μαζικές επενδύσεις στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ήλιο, αέρα, κύματα, γεωθερμία κλπ) και άλλες πράσινες τεχνολογίες όπως π.χ. το υδρογόνο (μέσω ηλεκτρόλυσης του νερού) για να παράγουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε (ηλεκτρισμό, καύσιμα, κ.α.).
  • Περίπου 50% των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή προέρχεται από 100 εταιρίες – εταιρίες που εξορύσσουν και εμπορεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ όπως η BP, η Shell κ.α. Αυτές οι εταιρίες δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τα κέρδη τους για να σώσουν τη ζωή στον πλανήτη. Πρέπει να τις αναγκάσουμε να το κάνουν. Και για να γίνει αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας. Για να μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε τι θα παράγουν και πως και να τις στρέψουμε στην παραγωγή ενέργειας και καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές.
  • Το ίδιο πρέπει να γίνει με τις πολυεθνικές που ελέγχουν τα τρόφιμα και καταστρέφουν τα δάση για να τα αντικαταστήσουν με κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες σόγιας κλπ για ζωοτροφή. Μια χούφτα πολυεθνικών ευθύνονται για το 70% της αποδάσωσης στον πλανήτη. Και η καταστροφή των δασών ευθύνεται για το 20% των εκπομπών CO2 παγκόσμια.
  • Πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων. Μεταξύ άλλων χρειάζεται: Να παράγεται περισσότερη τροφή σε τοπικό επίπεδο (όχι να έρχεται από την άλλη άκρη της γης), να χρησιμοποιούνται παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και κτηνοτροφικών φυλών, να ενημερωθεί ο κόσμος για τις πολύ αρνητικές συνέπειες που έχει στο περιβάλλον και στην υγεία η σημερινή κουλτούρα υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος.
  • Μαζικές επενδύσεις στα ΜΜΜ, με χαμηλές τιμές, τακτικά δρομολόγια, εκτεταμένα δίκτυα και οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον. Στις μεγάλες πόλεις, τα ΜΜΜ πρέπει να είναι δωρεάν για να τα προτιμά ο κόσμος σε σχέση με τα ΙΧ. 

Οι προαναφερόμενες επαναστατικές αλλαγές δεν πρόκειται να γίνουν από ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από την ζωή στον πλανήτη. Οι πολιτικοί του συστήματος και οι μεγαλοεπιχειρηματίες γνωρίζουν για το πως θα εξελισσόταν η κλιματική αλλαγή από τη δεκαετία του 60. Μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο. Το ενδιαφέρον που δείχνουν σήμερα είναι καθαρά υποκριτικό και δεν συνοδεύεται από πράξεις. Το Ξεκίνημα παλεύει ενάντια στην κλιματική αλλαγή αλλά και ενάντια στη φτώχεια, τις ανισότητες, τις διακρίσεις, το ρατσισμό και τον σεξισμό και ενάντια στο σύστημα που δημιουργεί όλα αυτά, τον καπιταλισμό. Αν θέλεις να συμμετέχεις σ’ αυτό τον αγώνα επικοινώνησε μαζί μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα