Μόνο με αγώνα διαρκείας μπορούμε να σταματήσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16

Οι μαζικές πορείες ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 στις 10 Γενάρη ήταν μια καλή αρχή. Χιλιάδες διαδήλωσαν σε 40 πόλεις ενώ οι καταλήψεις στις σχολές έφτασαν τις 246 μέσα σε 2 μέρες. Παρά τη χαμένη ευκαιρία του φθινοπώρου και την ήττα της απεργίας των δασκάλων, παρά τις γιορτές που προηγήθηκαν και κυρίως παρά την απαράδεκτη εικόνα των χωριστών πορειών και των 2 εξεδρών σε απόσταση 50 μέτρων στην συγκέντρωση της Αθήνας στις 10/1, το κίνημα στο χώρο της παιδείας έχει διάθεση και αντοχή.

Όμως για να καταφέρουμε να σταματήσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16 και ουσιαστικά και τον νέο νόμο πλαίσιο που θα ακολουθήσει χρειάζονται πολύ περισσότερα. Βασικά χρειάζεται συντονισμένος αγώνας διαρκείας από τώρα μέχρι και τα τέλη Μάρτη που θα ολοκληρωθεί η ψήφιση των αναθεωρητέων άρθρων από τη Βουλή.

Στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη το κίνημα χρειάστηκε να κάνει ένα σκληρό αγώνα 3 μηνών, με καταλήψεις, απεργίες, διαδηλώσεις για να πετύχει την απόσυρση του νόμου για την σύμβαση πρώτης απασχόλησης(CPE). Στην Ελλάδα χρειάστηκαν δύο μήνες καταλήψεων 420 σχολών σε σύνολο 457, με βδομαδιάτικες διαδηλώσεις, απεργία διαρκείας των πανεπιστημιακών και απεργιακές στάσεις ΕΚ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για να πετύχουμε την αναστολή της κατάθεσης του νέου νόμου πλαίσιο. Τέλος, 6 βδομάδες ηρωικής απεργίας των δασκάλων και 13 μέρες απεργίας των καθηγητών τον Οκτώβρη δεν κατάφεραν να κάμψουν την πολιτική της κυβέρνησης.

Για την κυβέρνηση το θέμα του άρθρου 16 έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Όχι μόνο για τις δεσμεύσεις που έχει απέναντι στις επιχειρήσεις και τα ΚΕΣ που καιροφυλακτούν για να μετατραπούν σε μια νύκτα σε πανεπιστήμια με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση των κερδών τους. Αλλά και για να καθυποτάξει το κίνημα της παιδείας που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της το 90-91 και αποτελεί το πιο μαζικό και δυναμικό κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της από το Μάη μέχρι σήμερα.

Ουσιαστικά αν αποτρέψουμε την ψήφιση του άρθρου 16 στέλνουμε και το νέο νόμο πλαίσιο στο καλάθι των αχρήστων καθώς μετά από μια τέτοια ήττα η κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να φέρει ξανά το νόμο.

Επομένως ο αγώνας πρέπει να δοθεί τώρα χωρίς ταλαντεύσεις, αναβολές και δισταγμούς. Αυτό πρέπει να σημαίνει καταλήψεις διαρκείας από φοιτητές-σπουδαστές και απεργία διαρκείας από την ΠΟΣΔΕΠ και τους καθηγητές των ΤΕΙ.

Οι δυσκολίες και ο φόβος για το χάσιμο της εξεταστικής που ακολουθεί είναι απόλυτα κατανοητές. Όμως όταν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε μια χαμένη εξεταστική και σε ένα χαμένο δημόσιο πανεπιστήμιο και πτυχία χωρίς αξία τότε οι δισταγμοί πρέπει να παραμεριστούν καθώς οι εξελίξεις δεν αφορούν μόνο τις μελλοντικές γενιές αλλά και όλους όσους σπουδάζουν ή διδάσκουν στα σημερινά δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η εξεταστική θα αναπληρωθεί. Σε συνεννόηση με τους καθηγητές που επίσης αγωνίζονται μπορεί να μεταφερθεί ή να γίνει διπλή τον Ιούνη. Κάποια κρίσιμα μαθήματα ακόμα και με κατειλημμένες τις σχολές μπορεί να δοθούν. Κανένα νικηφόρο κίνημα δεν έχει χάσει στο παρελθόν μαθήματα ή εξεταστικές.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κινδυνολογία της κυβέρνησης και των φερέφωνων της στις σχολές να εμποδίσει τον αγώνα μας.

Ένα αναβαθμισμένο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο που θα παρέχει πραγματική μόρφωση και έρευνα, με πτυχία με τα οποία θα μπορούμε να βρούμε δουλειά σχετική με τα όσα σπουδάζουμε με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθό είναι η δική μας απάντηση σε όσους θέλουν να κάνουν την παιδεία εμπόρευμα και την κοινωνία πελάτες.

Χρονοδιάγραμμα βουλής

– 15 Φλεβάρη: Συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για όλα τα υπό αναθεώρηση άρθρα του συντάγματος

– 22 ως 28 Φλεβάρη: Πρώτη ψηφοφορία για όλα τα άρθρα

– 22 ως 28 Μάρτη: Δεύτερη ψηφοφορία για όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης

Προτάσεις δράσης

1. Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες καταλήψεις, με βδομαδιάτικες ΓΣ, εκδηλώσεις μέσα και έξω από τις σχολές, αντιμαθήματα κτλ.

2. Όπου δεν είναι δυνατόν να γίνουν καταλήψεις την περίοδο της εξεταστικής να παρθούν αποφάσεις για συμμετοχή στις βδομαδιάτικες πορείες.

3. Κάλεσμα στην ΠΟΣΔΕΠ και στην ΟΣΕΠ ΤΕΙ για απεργία διαρκείας και συνεννόηση για τις εξεταστικές.

4. Όχι στη διάσπαση και τα χωριστά συντονιστικά. Δημιουργία ενιαίου συντονιστικού κατειλημμένων σχολών ανά σχολή, πόλη και πανελλαδικά, με εκλεγμένους και ανακλητούς αντιπροσώπους από τις ΓΣ με τακτικές συσκέψεις, ομάδες δουλειάς (π.χ. τύπου, περιφρούρησης, εκδηλώσεων, οικονομικών κτλ)

5. Ακτιβιστικές ενέργειες και χάπενινγκ ανάμεσα στις πορείες που να έχουν στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την υποστήριξή της.

6. Πανεκπαιδευτικές πορείες κάθε βδομάδα, με συμμετοχή ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, μαθητών, σε όλες τις πόλεις που έχουν ιδρύματα. Ανά 2 βδομάδες οι πορείες να έχουν περιφερειακό χαρακτήρα (π.χ οι σχολές της στερεάς και νότιας Ελλάδας στην Αθήνα, της βόρειας Ελλάδας στην Θες/νίκη κοκ)

7. Πανελλαδική μέρα δράσης, με μαζική και καλά οργανωμένη κάθοδο στην Αθήνα και πίεση σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για 24ωρη γενική απεργία για την αντιδραστική αναθεώρηση, την Πέμπτη 15 Φλεβάρη όπου συζητιούνται στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όλα τα υπό αναθεώρηση άρθρα του συντάγματος.

8. Καθημερινά συλλαλητήρια τις μέρες των ψηφοφοριών στη Βουλή για τα άρθρα στις 22-28/2 και 22-28/3

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα