Μια γεύση από το πλούσιο πρόγραμμα του 26ου κάμπινγκ Antinazi zone – YRE

09/07/2019
Comments off
333 Views

Την ώρα που το καλοκαιρινό τεύχος του «Ξ» βρίσκεται στο δρόμο για το τυπογραφείο, προστίθενται οι τελευταίες «πινελιές» στο πρόγραμμα του μεγάλου γεγονότος του καλοκαιριού: του 26ου κάμπινγκ Antinazi zone – YRE, που θα πραγματοποιηθεί στο Δρέπανο της Θεσπρωτίας, λίγο έξω από την Ηγουμενίτσα, από τις 26 Ιούλη ως τις 4 Αυγούστου. Για άλλη μια χρονιά, άνθρωποι όλων των ηλικιών και πολλών εθνικοτήτων, θα βρεθούμε ξανά, θα συζητήσουμε, θα διασκεδάσουμε, θα ζήσουμε για λίγες μέρες συλλογικά, σε μια μικρογραφία του κόσμου που ονειρευόμαστε. 

Και φέτος, θα έχουμε μαζί μας συντρόφους και συντρόφισσες από την Τουρκία, τη βόρεια και τη νότια Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Όσο για το πρόγραμμα, θα είναι για άλλη μια φορά πλούσιο και για όλα τα γούστα! Αν και δεν έχουν κλείσει ακόμη οι τελευταίες λεπτομέρειες, το πρόγραμμα του κάμπινγκ έχει σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί. Με συζητήσεις, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, μουσικές βραδιές, εργαστήρια και πολλά άλλα, για άλλη μια χρονιά το κάμπινγκ Antinazi zone – YRE υπόσχεται αξέχαστες εναλλακτικές διακοπές. 

Συζητήσεις

Φέτος, θα συζητήσουμε για μια σειρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία στην Ελλάδα και διεθνώς. Η δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε τελική ευθεία, η άνοδος της ακροδεξιάς διεθνώς, το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και των βιασμών, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, το μεγάλο νεολαιίστικο κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Θα συζητήσουμε επίσης για το πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός, για την τέχνη σαν όπλο της νεολαίας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα, θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις, θα προετοιμαστούμε για τις μάχες που έρχονται το επόμενο διάστημα!

Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ

Τροφή για σκέψη όμως δε θα μας δώσουν μόνο οι συζητήσεις, αλλά και οι προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ που έχουν προγραμματιστεί. Ανάμεσα σε άλλα θα προβάλουμε τα ντοκιμαντέρ «Gasland» για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, το «ΒΙΟΣ, ο άλλος δρόμος» για τη συνεργατική προσπάθεια «ΒΙΟΣ COOP» στη Θεσσαλονίκη, το ντοκιμαντέρ «Το αλάτι της γης», θα δούμε την ταινία «Το Πράσινο Βιβλίο». Πέρα από τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ, στα πλαίσια του 26ου κάμπινγκ Antinazi zone – YRE, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Αχνιώτη «Οι Δειλοί» για τη δολοφονία του ήρωα της εργατικής τάξης Σάββα Μένοικου από μέλη και οπαδούς της ΕΟΚΑ το 1958 στο Λευκόνοικο της Κύπρου, παρουσία του συγγραφέα. Θα γίνει επίσης βιντεοπαρουσίαση και συζήτηση γύρω από τη σχέση του έργου του Θεόδωρου Αγγελόπουλου με την περίοδο της 7ετίας. 

Μουσικές βραδιές και πάρτι

Οι διακοπές όμως χρειάζονται και διασκέδαση. Έτσι, στο φετινό κάμπινγκ διοργανώνουμε μουσικές βραδιές για όλα τα γούστα. Θα οργανώσουμε λαϊκό γλέντι με τον Χρήστο Ζάχο το Σάββατο 27/7, αλλά θα έχουμε μαζί μας και τον Αυγέρη Τσιρώνη, που την Τετάρτη 31/7, μαζί με τον Γιάννο Νικολάου και την Εύα Δημοκωστούλα θα μας ετοιμάσουν μια βραδιά με μουσικές επιλογές που θα κινηθούν στο φάσμα της έντεχνης και ροκ, μέχρι την παραδοσιακή ελληνική μουσική. Από το κάμπινγκ επίσης δε μπορούν να λείψουν τα πάρτι μπροστά στη θάλασσα. Έτσι, την Πέμπτη 1/8, θα χαρούμε το ηλιοβασίλεμα στην παραλία, στο Sunset Cocktail Beach Party με τις μουσικές του dj Beatpain. 

Εργαστήρια, παιδότοπος και αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα

Σκίτσο, χορός, φωνητική, γυναικεία αυτοάμυνα και φωτογραφία είναι μερικά μόνο από τα εργαστήρια που έχουν οργανωθεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες. Για τη φετινή 26η διοργάνωση υπάρχουν ήδη διάφορες ιδέες που θα ανακοινώνονται σιγά-σιγά. Την ώρα που οι μεγάλοι θα απασχολούνται δημιουργικά με τα θέματα της επιλογής τους, τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν και να διασκεδάσουν στον παιδότοπο του κάμπινγκ, που θα λειτουργεί με εθελοντές, όπως και όλες οι δραστηριότητες που θα έχουν να κάνουν με τη ζωή μας στο κάμπινγκ. Από το φαγητό μέχρι κάθε πρακτική πτυχή της συμβίωσής μας κατά τη διάρκεια του δεκαήμερου, τα πάντα βασίζονται στη συλλογική δουλειά και τη διάθεση προσφοράς από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες. 

Γιατί το κάμπινγκ Antinazi zone – YRE, δεν είναι απλά μια διαφορετική επιλογή διακοπών. Είναι ένας μικρός κόσμος συλλογικής δουλειάς και διασκέδασης, αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Είναι μια μικρογραφία του κόσμου που ονειρευόμαστε! Σας περιμένουμε να μοιραστούμε για άλλη μια χρονιά αυτή τη μοναδική εμπειρία!