Μεξικό: η οργή για τους εξαφανισμένους φοιτητές ξεχειλίζει

Tεράστιες κινητοποιήσεις συγκλονίζουν το Μεξικό, από τις 20 Νοέμβρη. Με επικεφαλής του κινήματος τις οικογένειες των 43 φοιτητών που εξαφανίστηκαν πριν από δύο μήνες, οι διαδηλωτές απαιτούν από την κυβέρνηση απαντήσεις και δικαιοσύνηΜέχρι και σήμερα, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στην πόλη του Μεξικού, παίρνοντας σε πολλές περιπτώσεις εκρηκτικό χαρακτήρα, με σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι μία από τις σωρούς που ανακαλύφθηκαν σε χωματερή κοντά στο σημείο της απαγωγής ανήκει σε έναν από τους εξαφανισμένους φοιτητές. Καθώς η διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων συνεχίζεται, ολόκληρη η μεξικανική κοινωνία βράζει από οργή.

Σε μια χώρα όπου ο αποτυχημένος «πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά» έχει κοστίσει τη ζωή 10.000 ανθρώπων, ενώ άλλοι 20.000 έχουν εξαφανιστεί, η ιστορία των 43 φοιτητών αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ενάντια στη βία και τη διαφθορά που χαρακτηρίζουν το κατεστημένο.

Παράλληλα με την αηδία που νιώθει η πλειοψηφία των Μεξικανών για το πολιτικό κατεστημένο, ένα νέο σκάνδαλο ήρθε να προστεθεί στο καζάνι που βράζει, με την «πρώτη κυρία», Αντζέλικα Ριβέρα, να αγοράζει πολυτελή κατοικία κόστους 7 εκατομμυρίων δολαρίων, με… δάνειο από τα κρατικά ταμεία.

Η οργή ενάντια στην αύξηση της ανισότητας ρίχνει λάδι στη φωτιά των κινητοποιήσεων.

Η επίθεση

Στις 26 Σεπτέμβρη, με εντολή του δημάρχου της πόλης Ιγκουάλα, η αστυνομία σταμάτησε ένα λεωφορείο που μετέφερε τους φοιτητές σε κινητοποίηση ενάντια στην υποβάθμιση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των αγροτικών περιοχών.  Έξι από αυτούς δολοφονήθηκαν από την αστυνομία, ενώ άλλοι 43 παραδόθηκαν στην τοπική συμμορία ναρκωτικών, η οποία τους σκότωσε και εξαφάνισε τα πτώματά τους.

Οι φοιτητές είχαν «ενοχλήσει» το δήμαρχο, στενό συνεργάτη της τοπικής συμμορίας, όταν οργάνωσαν διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της συζύγου του.

Ποια δικαιοσύνη;

Παρά το γεγονός ότι πάνω από 70 άτομα έχουν συλληφθεί για τις δολοφονίες, ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία.

Όπως σε πολλές περιοχές του Μεξικό, η επαρχία Γκερέρο, όπου συνέβη το περιστατικό, έχει πλούσια (αν και πρόσφατη) ιστορία πολιτικής βίας. Οι ακτιβιστές φοιτητές έχουν στοχοποιηθεί τόσο από τις αρχές, όσο και από τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, που τους θεωρούν απειλή.

Σε απάντηση σε αυτή την κατάσταση, εμφανίζονται ομάδες αυτοάμυνας των κατοίκων διάφορων περιοχών, στην προσπάθεια να προστατευτούν οι κοινότητες από το οργανωμένο έγκλημα που «αδυνατεί» να αντιμετωπίσει η αστυνομία, ή μάλλον… συνεργάζεται μαζί του. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα