Μαζική, ζωντανή, αλλά και με αδυναμίες και μπερδέματα η κινητοποίηση για το κλίμα στη Θεσ/νίκη

Ρεπορτάζ από το «Ξ» Θεσσαλονίκης

Πάνω από 1.000 άτομα, κυρίως νέες και νέοι άνθρωποι, συμμετείχαν στην κινητοποίηση που είχε οριστεί στα πλαίσια της παγκόσμιας μέρας δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή την Παρασκευή 27/9.

***

Ο χώρος γύρω από τον Λευκό Πύργο ξεκίνησε να γεμίζει από νωρίς με ανθρώπους που κρατούσαν χειρόγραφες πικέτες, γραμμένες πάνω σε χαρτόνια από κούτες, που είτε είχαν συνθήματα που κυριαρχούν στις διεθνείς κινητοποιήσεις για το περιβάλλον είτε πρωτότυπα συνθήματα.

Επίσης, συμμετείχαν με πανό αρκετές περιβαλλοντικές ομάδες, κινήματα αλλά και οργανώσεις της Αριστεράς.

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε μικρή αλλά μαχητική πορεία προς το Δημαρχείο, στην οποία ακούστηκαν συνθήματα, ενώ όταν η πορεία έφτασε στο Δημαρχείο δημιουργήθηκε ένας κύκλος όπου εξακολουθούσαν να φωνάζονται συνθήματα για αρκετή ώρα.

***

Οι διεθνείς κινητοποιήσεις νεολαίας σε πολλές πόλεις του κόσμου ήταν πάρα πολύ μαζικές και στις 20 και στις 27 του Σεπτέμβρη. Στην Ελλάδα μέχρι τώρα δεν είχαμε τόσο μαζικές κινητοποιήσεις, αλλά αυτό φαίνεται τώρα να αλλάζει. Κάτι τέτοιο είναι πολύ θετικό. Το να βγαίνει μαζικά η νεολαία στους δρόμους και να διεκδικεί δυναμικά λύσεις για τα προβλήματα τους περιβάλλοντος είναι μια ανάσα αισιοδοξίας.

Στην Ελλάδα βέβαια υπάρχουν όλα τα τελευταία χρόνια πολύ μαζικά και σημαντικά περιβαλλοντικά κινήματα: το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, το κίνημα κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ στο Βόλο, κινήματα που αντιτίθενται στην προβληματική εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κινήματα για ελεύθερους χώρους στα αστικά κέντρα και πολλά άλλα.

Ο συντονισμός όλων αυτών των κινημάτων, η σύνδεση των αιτημάτων τους και η ανάδειξη της κοινής ρίζας του προβλήματος, και η σύνδεση με το διεθνές κίνημα νεολαίας θα ήταν ένα βήμα μπροστά στον περιβαλλοντικό αγώνα.

https://www.facebook.com/xekinima.thes/videos/421923411858431/?t=1

***

Όπως φυσικά σε κάθε κίνημα, και ειδικά στις αρχές του, υπάρχει μια συζήτηση για τους σκοπούς, τα αιτήματα και τους τρόπους δράσης. Σε αυτή την συζήτηση υπάρχουν διάφορες απόψεις που κατατίθενται, και είναι λογικό να υπάρχει μπέρδεμα για αυτά τα ζητήματα.

Για παράδειγμα ενώ τα στοιχεία για το ποιοι ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την κλιματική αλλαγή (περίπου 50% των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή προέρχεται από 100 εταιρείες, μια χούφτα πολυεθνικών ευθύνονται για το 70% της αποδάσωσης στον πλανήτη) η προπαγάνδα των ΜΜΕ και των κυβερνήσεων ότι φταίει ο κόσμος φαίνεται ότι έχει επηρεάσει αρκετούς ανθρώπους.

***

Για τον κόσμο που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο. Για τους διοργανωτές όμως, η προώθηση αυτής της λογικής είναι κατά τη γνώμη μας κατακριτέα.

Από το ηχείο που είχαν στήσει οι διοργανωτές και από το οποίο έγιναν οι ομιλίες δεν έγινε καμία πρόταση για την συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ενώ από πολλούς υπήρχε διάθεση για συνέχιση των δράσεων άμεσα (καθώς «δεν υπάρχει χρόνος» όπως παραδέχονται όλοι), τίποτα συγκεκριμένο δεν προτάθηκε σε σχέση με τις δράσεις.

Επιπλέον, όλες οι τοποθετήσεις που έγιναν επικέντρωναν όλη τους την προσοχή στην «ατομική ευθύνη» των ανθρώπων και δεν είχαν τίποτα να πουν για τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς που ήξεραν για την κλιματική αλλαγή από την δεκαετία του 1960 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να την αναχαιτίσουν ή τις εταιρίες (που επίσης ήξεραν εδώ και δεκαετίες) και που κερδίζουν δισεκατομμύρια προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον.

Η φράση «για το περιβάλλον δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι υπερβολικό, αρκεί ο καθένας μόνος του να κάνει ότι μπορεί» που ακούστηκε εκ μέρους των διοργανωτών από τα ηχεία πιστεύουμε ότι συμπυκνώνει μια εντελώς λάθος λογική. Προφανώς οι ατομικές μας επιλογές μετράνε, και ότι κάνει ο καθένας καλό είναι, αλλά αν δεν δούμε την ρίζα του προβλήματα θα καταλήξουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, είτε να ρίχνουμε την ευθύνη στα λαϊκά στρώματα αντί για τους πραγματικούς υπεύθυνους.

***

Το κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή χρειάζεται επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων που να λύνουν στην ουσία το πρόβλημα και προτάσεις δράσης για το πως θα τα πετύχουμε. Σαν «Ξ» καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις με κείμενο που μοιράστηκε μαζικά στην συγκέντρωση (διαβάστε το εδώ) και τις προτάσεις μας για το κίνημα τις έχουμε δημοσιεύσει εδώ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα