Μαζικές απολύσεις στην VODAFONE! Να τις σταματήσουμε!

25/09/2008
Comments off
584 Views
Προκήρυξη του Ξεκινήματος για τις απολύσεις στην Vodafone

Στην εταιρεία VODAFONE έχουν ήδη απολυθεί πάνω από 80 εργαζόμενοι από τα τέλη του περασμένου Ιούλη, όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων σ’ αυτή. Απολύθηκαν άτομα που δούλευαν πολλά χρόνια στην εταιρεία, πολλοί το έμαθαν ενώ ήταν σε διακοπές, ενώ κάποιες από τις απολυμένες μόλις είχαν γυρίσει από την άδεια εγκυμοσύνης! Οι απολύσεις έγιναν με τη μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης» (το οποίο ισοδυναμεί με εκβιασμό) προκειμένου να μη ξεπεραστεί το όριο του 2% του νόμου περί ομαδικών απολύσεων και ταυτόχρονα να μην εμφανίσει εικόνα κρίσης στην κοινή γνώμη με επιπτώσεις στο προφίλ και τα κέρδη της.

Άλλοι 40 περίπου εργαζόμενοι από το τεχνικό τμήμα της εταιρείας – επίσης μέσα στο καλοκαίρι – αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τη μεταφορά τους στην υπεργολάβο εταιρεία Kintec σε χειρότερες συνθήκες δουλειάς (μισθοί-ωράρια) από ότι στη Vodafone.

Συνολικά με παρόμοιες μεθόδους έχουν χαθεί ή πρόκειται να χαθούν τουλάχιστον 300 θέσεις εργασίας στην Vodafone και 1000 θέσεις εργασίας συνολικά στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. (Καθημερινή 15.7.08, «Ελευθεροτυπία» 10.9.08)

Γιατί απολύουν;

Τι έγινε ξαφνικά και η Vodafone άρχισε τις απολύσεις; Μήπως καταρρέει η εταιρεία και δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων; Μήπως οι δουλειές της πάνε από το κακό στο χειρότερο, και κινδυνεύει με χρεοκοπία;

Όχι. Ο μεγαλύτερος κολοσσός κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, με τον έλεγχο της Γερμανικής και της Βρετανικής αγοράς και όχι μόνον, δεν έχει τέτοιου είδους προβλήματα.

«Απλά» (!) απολύει εργαζόμενους με 10 και 15 χρόνια υπηρεσίας, των οποίων οι μισθοί είναι σχετικά «ψηλοί» (1000 και 1200 €) και οι οποίοι έχουν δικαιώματα (3-τίες, συντάξεις, αποζημιώσεις, άδειες τοκετού, κοκ) για να πάρει στη θέση τους αναλώσιμους, από τα γραφεία ενοικίασης, με μισθούς των 700 €, χωρίς δικαιώματα, τους οποίους να μπορεί να απολύσει ανά πάσα στιγμή χωρίς να ανοίξει μύτη.

Την ίδια στιγμή που προχωρούν στις απολύσεις παλιών εργαζόμενων, την ίδια ακριβώς στιγμή προχωρούν σε νέες προσλήψεις!

Μας αφορά όλους!

Με τι στόχο εφαρμόζουν τα πιο πάνω μέτρα; Μήπως την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού; Μήπως για να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες; Όχι βέβαια. Γιατί όλα τα πιο πάνω απαιτούν έμπειρους εργαζόμενους με σταθερότητα και ασφάλεια στην εργασία τους. Μοναδικός στόχος είναι η αύξηση των κερδών τους, σε βάρος των υπηρεσιών που προσφέρουν στον καταναλωτή και με θύματα τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Αυτές οι εξελίξεις μας αφορούν όλους και για ένα ακόμα λόγο. Αν ένας πολυεθνικός κολοσσός με πακτωλό κερδών όπως η Vodafone περάσει τις ομαδικές απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων, αύριο θα έρθει και η δική μας σειρά όπου και να δουλεύουμε. Εξάλλου, η κυβέρνηση τους βοηθάει σ’ αυτό το δρόμο, δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις να απολύουν παλιούς εργαζόμενους για να τους αντικαθιστούν με νέους, φθηνότερους.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ!

Το νεοσύστατο πανελλαδικό σωματείο των εργαζομένων στη Vodafone ξεκίνησε τη δράση του με πρώτο στόχο το σταμάτημα των απολύσεων. Σε αυτό το στόχο δεν πρέπει να μείνει μόνο του. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ και τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ,ΕΚΑ κτλ) με εξορμήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.α έχουν εκδηλώσει τη συμπαράστασή τους.

Σε αυτό τον αγώνα μπορεί και ο καθένας από μας να βοηθήσει με διάφορους τρόπους:

1. Υπογράφοντας το σχετικό κείμενο καταγγελίας των απολύσεων

2. Βοηθώντας στη συλλογή περισσότερων υπογραφών από τους χώρους δουλειάς, σπουδών, από τοπικούς συλλόγους ή σωματεία εργαζομένων

3. Στέλνοντας φαξ διαμαρτυρίας στην εταιρεία στο 210 6703200

4. Διαμηνύοντας στην εταιρεία ότι αν προχωρήσει με τις απολύσεις θα αντιμετωπίσει μποϋκοτάζ των καταναλωτών

Θεματικές