Μαθητική πορεία στις 10 Φλεβάρη

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) αποφάσισε νέα μαθητική πορεία στις 10 Φλεβάρη. Η πανελλαδική σύσκεψη στις 18/12 που αποφάσισε αυτή την κινητοποίηση αφορούσε μόνο τους αναγνώστες του Ριζοσπάστη αφού μόνο εκεί ανακοινώθηκε και μόνο τα μέλη της ΚΝΕ και τις επιρροές τους αφού μόνο αυτοί συμμετείχαν σε αυτή την σύσκεψη.

Το κακό δεν είναι που η ΚΝΕ προτείνει πορείες. Αλλά ότι τις αποφασίζει στα γραφεία της ερήμην κάθε δημοκρατικής διαδικασίας πραγματικά εκλεγμένων αντιπροσώπων των μαθητών. Οτι τα τελευταία χρόνια γίνονται 2 επετειακές πορείες μία το Δεκέμβρη και μία αρχές Φλεβάρη και μετά τίποτα. Το κακό είναι επίσης ότι αυτές τις πορείες η ΚΝΕ τις θεωρεί τσιφλίκι της με αποτέλεσμα να αποκόβει με αλυσίδες ροπαλοφόρων κνιτών όσα σχολεία δεν συμφωνούν με την γραμμή της.

Οι μαθητές έχουν διάθεση για αγώνα. Αυτό έδειξαν οι περυσινές μαζικές πορείες και αυτό φάνηκε και στην πορεία της 9ης Δεκέμβρη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις (π.χ. Βόλο, Ρέθυμνο κτλ.).

Η πορεία στις 10.2 πρέπει να έχει επιτυχία παρά και ενάντια στο καπέλωμα της ΚΝΕ. Το Μαθητικό Ξεκίνημα θα πραγματοποιήσει εκστρατεία για την επιτυχία της.

—Ακολουθούν αποσπάσματα από την προκήρυξη του ΜΞ που μοιράζεται στα σχολεία—

Στις 10/2 διαδηλώνουμε για:

Αύξηση των δαπανών για την παιδεία

Στην Ελλάδα δίνεται μόνο το 3,5% του ΑΕΠ για την παιδεία. Είναι το μικρότερο ποσό που δίνεται από χώρα της Ε.Ε. Θέλουμε αύξηση των δαπανών για την παιδεία έτσι ώστε να έχουμε

-Μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη

-Πρόσληψη περισσότερων καθηγητών

-Ταχτική επιμόρφωση των καθηγητών

-Σύγχρονες και αξιοπρεπείς σχολικές εγκαταστάσεις.

Μείωση της ύλης και των εξετάσεων

Οι σημερινοί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου εργάζονται πιο σκληρά κι’ από έναν υπεραπασχολημένο επαγγελματία” (Καθημερινή 17/9/05.) Μετά το 7ωρο του σχολείου συνεχίζουν με φροντιστήρια και διάβασμα μέχρι να κλείσουν από 10ωρο μέχρι και 15ωρο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων.

Κατάργηση του πλαφόν

Το βαθμολογικό “πλαφόν” για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα αφήσει περίπου το 1/3 των υποψηφίων εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ. (Ελευθεροτυπία 28/8/2005) Το Υπουργείο Παιδείας αντί να βελτιώσει την κατάσταση των πανεπιστημίων και να βοηθά τους μαθητές να σπουδάζουν, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Τους κόβει.

Δημοκρατικά Σχολεία

Οι αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων πρέπει να παίρνονται ισότιμα από τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς και όχι μόνο από το Υπ. Παιδείας.

Παιδεία απαλλαγμένη από το ρατσισμό και τον εθνικισμό

Για να έχουν Έλληνες και ξένοι μαθητές ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα χρειάζεται:

-περισσότερες τάξεις υποδοχής αλλοδαπών μαθητών

-δικαίωμα των αλλοδαπών μαθητών να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα στο δημόσιο σχολείο

-πάλη από μαθητές, γονείς και καθηγητές ενάντια στους φασίστες, τους εθνικιστές και τους ρατσιστές

-βιβλία απαλλαγμένα από τον εθνικισμό

Για να κερδίσουμε μια καλύτερη παιδεία πρέπει:

α) Να αγωνιστούμε όλοι μαζί: μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι, φοιτητές, γονείς. Με ότι μέσο διαθέτει ο καθένας: Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι με απεργίες, οι μαθητές και οι φοιτητές με καταλήψεις, οι γονείς δίνοντας έμπρακτα στήριξη στους αγώνες μας.

β) οι αγώνες μας να έχουν σχέδιο, διάρκεια και κλιμάκωση. Οι πορείες πρέπει να ακολουθηθούν από καταλήψεις και απεργίες που να μην σταματήσουν μέχρι να υποχωρήσει το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση.

Τί είδους συντονιστικά

χρειαζόμαστε:

Ο συντονισμός ανάμεσα στα σχολεία είναι απαραίτητος για να υπάρξει ένα πραγματικό και μαζικό μαθητικό κίνημα. Χρειαζόμαστε πραγματικά ένα συντονιστικό αγώνα.

Η νεολαία του ΚΚΕ, η ΚΝΕ, προχώρησε στην εξαγγελία του ΣΑΣΑ (“Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας”) και παρόμοιων “συντονιστικών” σε άλλες πόλεις. Αυτό είναι το συντονιστικό που χρειαζόμαστε;

– Ποιος μαθητής ξέρει ποιοι είναι οι αντιπρόσωποί του στα “συντονιστικά” του ΣΑΣΑ;

– Ποιος μαθητής έκλεξε με οποιοδήποτε τρόπο ένα τέτοιο αντιπρόσωπο;

– Ποιος μαθητής ρωτήθηκε για την πορεία του αγώνα;

– Και πως γίνεται οι αυτοαποκαλούμενοι “συντονιστές” έξω από τα σχολεία να είναι … φοιτητές;

Αυτό δεν είναι συντονιστικό. Αυτό είναι καπέλο.

Ένα Συντονιστικό και μάλιστα όταν θέλει να λέγεται Συντονιστικό όλων των σχολείων της Αθήνας, θα έπρεπε να είναι εκλεγμένο. Θα έπρεπε να γίνει κάλεσμα για να εκλέξουν οι μαθητές, μέσα από συνελεύσεις, αντιπροσώπους από τα σχολεία ή να στείλουν μέλη του 15μελούς για να δημιουργηθεί ένα Συντονιστικό.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα