Κύπρος: θύελλα αντιδράσεων από τη διακαναλικη επιχείρηση σκούπα στη Λευκωσία

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου, 256 αστυνομικοί – ράμπο – αφού απέκλεισαν με μπλόκα την εντός των τειχών Λευκωσία, επέδραμαν σε σπίτια μεταναστών και αιτούντων άσυλο αλλά και σε δρομάκια και πεζοδρόμια και συνέλαβαν με χειροπέδες και φόρτωσαν σε κλούβες 150 μετανάστες. Ήταν αρκετό το χρώμα και μόνο για να βρεθείς στα χέρια των φουσκωτών της ΜΜΑΔ και του Αλλοδαπών. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης και Ασύλου, «αν τύχαινε να ήμουν εκεί θα με συλλάμβαναν και μένα»! Κι όλα αυτά με την παρουσία όλων των καναλιών, αφού οι δημοσιογράφοι είχαν ειδοποιηθεί την προηγουμένη το απόγευμα από την αστυνομία, για να προβάλουν την «αποφασιστικότητα» της αστυνομίας.

Για το όλο θέμα και τις προεκτάσεις του μιλήσαμε με το στέλεχος του κυπριακού τμήματος της CWI και Πρόεδρο της ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό) Δώρο Μιχαήλ.

Ερ: Σύντροφε Δώρο, τι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση σκούπα;

Απ. Έχει χτιστεί η αντίληψη ότι οι μετανάστες, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες ευθύνονται για την ανεργία και το έγκλημα. Η Κύπρος βρίσκεται σε οικονομική ύφεση για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια (υπήρξε πολύ μικρή μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα). Ιδιαίτερα για την παλιά Λευκωσία γίνεται τελευταία μεγάλη προβολή των «ανησυχιών» Ε/Κυπρίων κατοίκων για τη μεγάλη παρουσία μεταναστών (50% των κατοίκων της εντός των τειχών πόλης είναι μη Κύπριοι). Πρωταγωνιστές στην υστερία ξενοφοβίας μερικά ΜΜΕ, ακροδεξιές καταστάσεις όπως η «Κίνηση για τη Σωτηρία της Κύπρου», συνεπικουρούμενη από πολιτικούς του ΔΗ.ΚΟ., της ΕΔΕΚ κ.λπ.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση Χριστόφια δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εξήγγειλε η Υπ. Εργασίας (στέλεχος του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ) όχι μόνο αποκλείουν τους μετανάστες αλλά έχουν ως βασικό πυλώνα την πάταξη της παράνομης εργασίας. Δεν διαφοροποιείται η αδήλωτη εργασία από την εργασία των μεταναστών χωρίς χαρτιά, δεν υπάρχουν ούτε υπήρξαν ποτέ μέτρα νομιμοποίησης, καταπολέμησης των διακρίσεων κ.λπ., με αποτέλεσμα τα μέτρα οικονομικής στήριξης, σε σχέση με τους μετανάστες, να οδηγούν σε επιχειρήσεις σκούπα, μαζικές συλλήψεις, απελάσεις.

Ερ: Πόσο ισχύουν τα όσα λέγονται για άνοδο της εγκληματικότητας και προβλήματα ασφάλειας;

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα. Όπως δήλωσε η ίδια η Δήμαρχος (στέλεχος του ΑΚΕΛ) μετά την επιχείρηση, η παλιά Λευκωσία είναι από τις πιο ασφαλείς περιοχές και το έγκλημα είναι περιορισμένο.

Φυσικά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Το στεγαστικό είναι το σοβαρότερο. Οι μετανάστες ζουν σε τρώγλες, σε παλιά εγκαταλειμμένα καταστήματα που μετατράπηκαν σε διαμερίσματα όπου στοιβάζονται, ας πούμε 10 μετανάστες προς 150 ΕΥΡΟ «το κομμάτι». Οι άθλιες συνθήκες στέγασης συνοδεύονται από προβλήματα σκουπιδιών, οχληρίας και τα γνωστά. Αντί να κατευθυνθούν οι αντιδράσεις σε μέτρα ανθρώπινης στέγασης, τιμωρία των παρανομούντων ιδιοκτητών κ.λπ., ισότητα στους μισθούς για να ξεφύγουν οι μετανάστες από το γκέτο, στοχοποιούνται οι ίδιοι οι μετανάστες. Για την επιχείρηση σκούπα χρησιμοποιήθηκε σαν άλλοθι το επεισόδιο συγκρούσεων ανάμεσα σε μουσουλμάνους στο προαύλιο του Τεμένους Ομεριέ. Αυτό ήταν ένα σοβαρό, μεμονωμένο όμως επεισόδιο που αφορούσε τις διαφορές ανάμεσα σε Αραβόφωνους μουσουλμάνους (που ελέγχουν το Τέμενος) και σε μη αραβόφωνους (Πακιστανούς κ.ά.). Αντί να επισκευάσουν και να προσφέρουν ένα δεύτερο τέμενος στον αυξημένο πληθυσμό μουσουλμάνων, στόχευσαν στους ταραξίες (συνέλαβαν 12) αφού τρομοκράτησαν όλο τον πληθυσμό των μεταναστών.

Ερ: Τελικά πέτυχε η αστυνομία τους στόχους που επεδίωκε;

Νομίζω όχι. Η υπόθεση γύρισε μπούμερανγκ. Η επιχείρηση ήταν τόσο χυδαίως βάρβαρη μπροστά στα κανάλια που ξένισε πολλούς δημοσιογράφους. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα Πολίτης βγήκε με πρωτοσέλιδο τίτλο «αριστερό πογκρόμ κατά των μεταναστών».

Δεν έλαβαν, επίσης, υπόψη την αντίδραση στελεχών του ΑΚΕΛ. Γιατί άλλο είναι να ζητά η Δήμαρχος «καλύτερη αστυνόμευση» της περιοχής κι άλλο να δεχτεί την αδιάκριτη επιχείρηση συλλήψεων, περιλαμβανομένων εγκύων γυναικών και αποκλεισμού της πόλης που δημαρχεύει. Κι άλλο είναι ο υπ. Εσωτερικών Συλικιώτης (στέλεχος του ΑΚΕΛ) να μην έχει καταφέρει να εισαγάγει μια νέα πολιτική μετανάστευσης και να επικεντρώνεται σε μέτρα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης κι άλλο να μπορεί να δεχτεί τα καραγκιοζλίκια του υπ. Δικαιοσύνης. Τελικά, προς τιμήν του, ο Συλικιώτης διαχώρισε επίσημα τη θέση του, κατάγγειλε την αστυνομία, άδειασε τον υπ. Δικαιοσύνης και δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Ερ: Πώς προδιαγράφεται το μέλλον;

Μετά το φιάσκο της Παρασκευής δεν νομίζω να ξαναδούμε στο εγγύς μέλλον αυτής της μορφής επιχειρήσεις. Άσε που δεν υπάρχουν αρκετά κελιά για την ώρα, πρόβλημα που ανέδειξε ως κυρίαρχο ο υπ. Δικαιοσύνης και η αστυνομία! Θα συνεχίσουν βέβαια οι καθημερινές συλλήψεις και απελάσεις. Ίσως περάσουν και νέες νομοθεσίες για ποινικοποίηση όσων νοικιάζουν σε μετανάστες και αυστηρότερες ποινές σε εργοδότες που εργοδοτούν «παράνομους» μετανάστες.

Το κοινωνικό πρόβλημα της μετανάστευσης και του ασύλου με όλες τις προεκτάσεις του θα παραμείνει στην Κύπρο όπως στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Οι μετανάστες στην Κύπρο έχουν τεράστια συμμετοχή στην οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 20 χρόνων. Με την πρώτη κρίση, καλούνται οι μετανάστες να πληρώσουν τα σπασμένα. Η κυβέρνηση Χριστόφια υποσχέθηκε προεκλογικά μια «πιο δίκαιη κοινωνία». Φυσικά δεν φταίει για την παγκόσμια οικονομική κρίση που χτυπά τελικά και την Κύπρο, όμως από την άλλη δεν είναι διατεθειμένη να έρθει σε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα για να αμβλύνει τις συνέπειες της κρίσης για τα λαϊκά στρώματα. Οι τεράστιες αντιδράσεις στην προσπάθεια να αφαιρέσει κάποια υπερπρονόμια από 81 μεγάλες επιχειρήσεις μειώνοντας το χρόνο παρακράτησης του ΦΠΑ κατά τρεις μήνες, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, είναι μια γεύση του τι θα έχει να αντιμετωπίσει αν αγγίξει τα μεγάλα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αν δεν το κάνει, όμως, θα αναγκαστεί σε κάποιο στάδιο να χτυπήσει εργατικές κατακτήσεις όπως την ΑΤΑ, τους μισθούς, τις παροχές. Στη σύγκρουση αυτή η εργατική τάξη πρέπει να είναι ενωμένη. Η «πιο δίκαιη κοινωνία» δεν είναι δυνατό να αφορά μόνο τους Κύπριους και να αφήνει έξω της γης τους κολασμένους, που σήμερα στη χώρα μας είναι οι μετανάστες. Σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος δεν θα το πληρώσουν μόνο οι μετανάστες – θα το πληρώσει το σύνολο των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα