Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ: ποιος θα προστατέψει περιβάλλον και δημόσια περιουσία;

Ανάμεσα στις πολλές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ήταν η προστασία της δημόσιας περιουσίας από το ξεπούλημα που της επιφύλασσαν οι Μνημονιακοί και βέβαια η προστασία του περιβάλλοντος από τις αδηφάγες βλέψεις των διάφορων «επενδυτών».

Φυσικά οι δεσμεύσεις αυτές προϋποθέτουν από τη μια την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και από την άλλη την κατάργηση δεκάδων αντιπεριβαλλοντικών νόμων που έχουν ψηφιστεί από την εποχή που το Υπουργείο Περιβάλλοντος βρισκόταν στα χέρια της κ. Μπιρμπίλη, του (γνωστού για την εντιμότητά του) κ. Παπακωνσταντίνου και άλλων, παλαιότερων…

Όλα τα τελευταία χρόνια, μια σειρά αρπακτικά του εγχώριου και διεθνούς κατασκευαστικού τομέα, είχαν «καλομάθει» με τις κυβερνήσεις των μνημονίων, ξέροντας ότι με ένα νεύμα μπορούσαν να αποκτήσουν με συνοπτικές διαδικασίες διάφορα «φιλέτα» του δημοσίου, προκειμένου να «επενδύσουν» (ακόμη κι αν η επένδυση είχε καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον – βλέπε Σκουριές).[1]

Διαψεύδονται οι ελπίδες για κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ;

Οι ελπίδες μιας σειράς τοπικών περιβαλλοντικών κινημάτων αναπτερώθηκαν μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη. Δεδομένης της διακηρυγμένης πρόθεσης του να προστατέψει τη δημόσια περιουσία και τον φυσικό πλούτο της χώρας, τοπικές κοινωνίες που πάλευαν για τη διάσωση δασών, βουνών, λιμνών, παραλιών και άλλων «φιλέτων» που είχαν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από την προηγούμενη κυβέρνηση προς πώληση και «αξιοποίηση» ένιωσαν ότι η αγωνία τους έπαιρνε τέλος.

Σήμερα ωστόσο, πάνω από δύο μήνες μετά την κυβερνητική αλλαγή, οι ελπίδες δείχνουν να διαψεύδονται.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται πως τελικά όχι μόνο δεν έχει σκοπό να καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά επιπλέον ενσωματώνει σε αυτό και την ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) που προϋπήρχε. Με τον τρόπο αυτό, πέρα από τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, στη λίστα της «αξιοποίησης» εντάσσονται πλέον και τα ακίνητα της ΕΤΑΔ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα Ολυμπιακά Ακίνητα, η περιουσία του ΕΟΤ κ.α.[2]


Τι περιλαμβάνει η λίστα;

Πέρα από τα ακίνητα της ΕΤΑΔ όμως, τα ακίνητα που είχαν «μεταφερθεί» στο ΤΑΙΠΕΔ από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελούν από μόνα τους πραγματικό σκάνδαλο! Μια σειρά παραλίες στα πιο «τουριστικά» νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, κάμπινγκ, λιμάνια, αεροδρόμια και βέβαια εταιρίες ενέργειας και διαχείρισης φυσικών πόρων, εντάσσονται στην κατηγορία των «επικείμενων», ή των «σε εξέλιξη» αποκρατικοποιήσεων. Προκειμένου να αποκτήσει κανείς μια συνολική εικόνα του μεγέθους του ξεπουλήματος (και της περιβαλλοντικής καταστροφής που ενδέχεται να το ακολουθήσει σε μια σειρά περιοχές) αρκεί μια επίσκεψη στη σελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.[3]

Ακόμη κι αν δεχτούμε (που δεν δεχόμαστε!) ότι η νέα κυβέρνηση «αδυνατεί» να ανατρέψει τις ήδη ολοκληρωμένες αποκρατικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας (ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται τοποθεσίες για τις οποίες το περιβαλλοντικό κίνημα –ανάμεσά του και πολύς κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ– έχει δώσει μεγάλες μάχες, όπως π.χ. το Ελληνικό) θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον να βάλει φρένο σε αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δε φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, κάνοντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη πίεσης από την πλευρά των κινημάτων και των τοπικών κοινωνιών.


Οι «περιβαλλοντικοί» νόμοι

Δυστυχώς, άλλη μια ένδειξη ως προς τις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος έρχεται και από το μέτωπο της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου. Ο νέος υπουργός, με μια σειρά δηλώσεις του έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να καταργήσει (αν και θα… αναθεωρήσει) μια σειρά νόμους που έχουν να κάνουν με καταστροφικές για το περιβάλλον «επενδύσεις». Ανάμεσά τους, ο νόμος του περασμένου Αυγούστου για την «αξιοποίηση» και «προστασία» των δασών. Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι δεν προτίθεται να βάλει φρένο σε καταστροφικά έργα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως π.χ. ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.[4]

Και βέβαια, το κερασάκι στην τούρτα της συνέχισης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αποτελεί η «δημιουργική ασάφεια» σε σχέση με το καταστροφικό ξεπούλημα του δάσους των Σκουριών στους εγχώριους και ξένους χρυσοθήρες, που απειλούν να μετατρέψουν μια από τις ωραιότερες περιοχές της χώρας σε κρανίου τόπο.


Τα κινήματα να παραμείνουν σε εγρήγορση!

Τα τελευταία χρόνια, σε μια σειρά περιοχές της χώρας έχουν αναπτυχθεί μαζικά, μαχητικά κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας. Στα περισσότερα από αυτά, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ενεργά, παίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σημερινή στάση της κυβέρνησης πάνω σε αυτά τα ζητήματα, απογοητεύει τον ίδιο του τον κόσμο, που κυριολεκτικά και μεταφορικά μάτωσε στους περιβαλλοντικούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου.

Είναι καθαρό, ότι καμία χαλαρότητα δεν επιτρέπεται στις τοπικές κοινωνίες και τα κινήματα, αν δε θέλουν να δουν τον τόπο τους να «αξιοποιείται». Αντίθετα, απαιτείται εγρήγορση και ενίσχυση της πίεσης προς την κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, η πίεση στην οποία θα υποκύψει, θα είναι αυτή των δανειστών, των μεγάλων «επενδυτών» και των εργολάβων που εποφθαλμιούν κάθε σπιθαμή γης που μπορεί να τους αποφέρει κέρδη.

____________________

[1] Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο νόμος για την «Περιβαλλοντική αδειοδότηση» https://xekinima.org/arthra/view/article/neos-nomos-gia-tin-periballontiki-adeiodotisi-to-part/ 
[2] https://xekinima.org/arthra/view/article/eleni-portalioy-to-synolo-tis-akinitis-perioysias-toy/ 
[3] http://www.hradf.com/el 
[4] https://xekinima.org/arthra/view/article/anaplirotis-ypoyrgos-periballontos-erxetai-neos-pr/ 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα