Κινήματα μεταναστών- προσφύγων διεθνώς

Τους τελευταίους μήνες, βλέπουμε να αναπτύσσονται διεθνώς δυναμικά κινήματα μεταναστών και προσφύγων. Η αρχή έγινε με την εξέγερση στα προάστια του Παρισιού όπου η δεύτερη γενιά πια, αγανακτισμένη από την ανισότητα, διεκδίκησε ίσα δικαιώματα στην εργασία και την αξιοπρέπεια. Ακολούθησε το μεγαλειώδες κίνημα των Λατίνων (κυρίως) μεταναστών στις ΗΠΑ, όπου για πρώτη φορά είδαμε τους μετανάστες να σπάνε το φόβο και να βγαίνουν στο δρόμο, χρησιμοποιώντας και το όπλο της απεργίας, απαιτώντας δυναμικά τα δικαιώματα τους.

Δύο πράγματα φαίνεται να συμβαίνουν: Η μεταναστευτική πολιτική των χωρών υποδοχής έχει αποτύχει με αποτέλεσμα οι μετανάστες να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες και διαρκή αβεβαιότητα. Ταυτόχρονα όμως, φαίνεται πως αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως το μόνο που απομένει είναι να παλέψουν οι ίδιοι οργανωμένα για τα δικαιώματά τους.

Μέσα στον Μάη υπήρξαν κινητοποιήσεις σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Βέλγιο, Νορβηγία, Κύπρος) με διαφορετικά αποτελέσματα. Κοινά χαρακτηριστικά τους, η αποφασιστικότητα και η επιμονή που οδήγησαν σε δυναμικές μορφές αγώνα (καταλήψεις κεντρικών κτιρίων, απεργίες πείνας, κ.α.) και μεγάλη διάρκεια, απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, τα παραπάνω δεν είναι αρκετά. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η οργάνωση και η σύνδεση με το τοπικό και το διεθνές εργατικό κίνημα, που όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Κύπρου κάνει τη διαφορά.

____________

Κύπρος

Ακολουθούν αποσπάσματα από την προκήρυξη της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, οργάνωση νεολαίας της CWI στην Κύπρο, που συμμετείχε ενεργά στο κίνημα των Κούρδων πολιτικών προσφύγων, οργανώνοντας παράλληλα τοπική και διεθνή εκστρατεία συμπαράστασης. Έτσι, μέσα σε λίγες μόνο μέρες συγκεντρώθηκαν δεκάδες ψηφίσματα διαμαρτυρίας από την Ελλάδα, την Αμερική και χώρες της Ευρώπης. Η εκστρατεία συνεχίζεται με στόχο το σταμάτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και των απελάσεων και την παραχώρηση πολιτικού ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες.

«Από τις 5 μέχρι τις 23 Μαΐου η κυπριακή κοινωνία έζησε μια συγκλονιστική εμπειρία. Την εξέγερση των πολιτικών προσφύγων, και ιδιαίτερα των Κούρδων που για 11 μέρες είχαν καταλάβει με τις σκηνές τους την πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, που συμπεριλάμβανε καθημερινές πορείες, 5μερη κατάληψη του Ερυθρού Σταυρού, απειλές μερικών από αυτούς να θέσουν τέρμα στην ζωή τους (πηδώντας από 7όροφη πολυκατοικία), απεργία πείνας και τελικά, την παραχώρηση από την κυπριακή κυβέρνηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων των αιτούντων πολιτικό άσυλο.

Η κυβέρνηση της Κύπρου καταπατούσε τα κατοχυρωμένα διεθνώς δικαιώματα των αιτητών ασύλου, την ίδια τη νομοθεσία του κυπριακού κράτους καθώς και τη νομοθεσία της Ε.Ε. Σύμφωνα με αυτά, καθένας που ζητά άσυλο έχει κατοχυρωμένο το δικαίωμα σε άδεια εργασίας, ή σε αντίθετη περίπτωση σε δημόσιο βοήθημα, σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και στέγασης και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση ικανοποίησε μεν τις νομικές της υποχρεώσεις απέναντι στους 80 περίπου Κούρδους –σαν αποτέλεσμα της εξέγερσης τους- αλλά εξακολουθεί να παρανομεί σε ό,τι αφορά την τεράστια μάζα των υπολοίπων αιτούντων άσυλο.

Η μέχρι σήμερα πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης είναι εγκληματική, καθώς συλλαμβάνει αυθαίρετα και χωρίς δικαίωμα αιτούντες άσυλο, τους οποίους φυλακίζει και απελαύνει, συχνά σε χώρες που τους περιμένει η ισόβια φυλάκιση, τα βασανιστήρια ή και ο θάνατος.

Επιπλέον, θυμάται τους Κούρδους όποτε είναι να καταγγείλει το καθεστώς της Τουρκίας. Όταν όμως έρχονται στην Κύπρο ζητώντας προστασία, τους αντιμετωπίζει ρατσιστικά, σαν εχθρούς, και τους υποχρεώνει να ζουν στην εξαθλίωση την ανασφάλεια και την απελπισία.

Ο κυπριακός λαός ξέρει τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά. Δεν μπορεί να μένει αδιάφορος στο δράμα των Κούρδων και κάθε λαού που ζει κάτω από δικτατορικά καθεστώτα, πόλεμους, εμφύλιους και πείνα, είτε είναι από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Κονγκό κ.λπ.

Οι πολιτικοί πρόσφυγες στην Κύπρο ζητούν πολιτικό άσυλο για να μπορέσουν επιτέλους να νιώσουν ελεύθεροι, να ταξιδέψουν στις χώρες της επιλογής τους για να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις δικτατορίες και τους πόλεμους και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Για να σταματήσουν π.χ. οι Κύπριοι εργοδότες να τους πληρώνουν μισά μεροκάματα και χωρίς ασφαλίσεις, αυξάνοντας την ανεργία των Κυπρίων εργαζομένων και χτυπώντας τα μεροκάματα και το βιοτικό επίπεδο.

Ο κυπριακός λαός, οι Κύπριοι εργαζόμενοι και οι νέοι έχουν κάθε λόγο και κάθε συμφέρον να υποστηρίξουν τον αγώνα τους».

____________

Γαλλία

Νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, ύστερα από πρόταση του Σαρκοζί, ψήφισε η γαλλική βουλή. Ο νέος νόμος ευνοεί τους ειδικευμένους και μορφωμένους μετανάστες ενάντια στους ανειδίκευτους, βάζει εμπόδια στην επανένωση οικογενειών και καταργεί την αυτόματη χορήγηση της Γαλλικής υπηκοότητας μετά από 10χρονη παραμονή στην χώρα. Έχουν ήδη υπάρξει αντιδράσεις από την αριστερά και μεταναστευτικές οργανώσεις.

Επιπλέον, νέες ταραχές ξέσπασαν ξανά στα προάστια του Παρισιού στα τέλη του Μάη με αφορμή την κακομεταχείριση μιας μετανάστριας από την αστυνομία αλλά και την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων που εξακολουθεί να ισχύει σε κάποια προάστια. Οι εξοργισμένοι νέοι έκαψαν αυτοκίνητα και επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα. Ακολούθησαν συλλήψεις και μάλιστα ένας από τους συλληφθέντες ήταν ο νεαρός που επέζησε από τα γεγονότα στο σταθμό υψηλής τάσης που πυροδότησε την εξέγερση τον περασμένο χειμώνα.

____________

Βέλγιο

20 θρησκευτικοί χώροι βρίσκονταν υπό κατάληψη σε διάφορες πόλεις από μετανάστες που ζητούν αλλαγές στο σύστημα νομιμοποίησης. Οι καταλήψεις είναι αρκετά μαζικές και συμμετέχουν μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων. Η κυβέρνηση κρατά σκληρή στάση και μάλιστα επέκρινε όσους συμπαραστέκονται στους καταληψίες!!!

Την ίδια περίοδο ένας νεαρός 18 ετών, σκίνχεντ και ανιψιός μιας βουλευτίνας του ακροδεξιού κόμματος VLAAMS BLOCK, τραυμάτισε μια 46χρονη γυναίκα από την Τουρκία και σκότωσε μια αφρικανή νταντά και το ‘λευκό’ μωρό που πρόσεχε. Παρόλο που η αστυνομία αρνήθηκε να αποδώσει κίνητρα, η κυβέρνηση μίλησε ανοιχτά για έγκλημα ρατσιστικής βίας! Φαίνεται πως είναι ευκολότερο να βλέπεις τη ρατσιστική βία των άλλων και όχι τη δική σου…

____________

Ιρλανδία

Την Κυριακή 14 Μαΐου, 40 Αφγανοί πρόσφυγες κατέλαβαν τον Καθεδρικό ναό του Saint Patrick στο Δουβλίνο και ξεκίνησαν απεργία πείνας ζητώντας την παραχώρηση πολιτικού ασύλου. Η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να διαπραγματευθεί μαζί τους μιλώντας για ‘διάκριση’ απέναντι στους άλλους μετανάστες, αρνούμενη ουσιαστικά να αναγνωρίσει το Αφγανιστάν σαν ‘προβληματική περιοχή’. Παρά την έκταση που πήρε το θέμα στα ΜΜΕ και το κίνημα συμπαράστασης που αναπτύχθηκε, η κατάληψη έληξε 6 μέρες αργότερα με την εισβολή της αστυνομίας.

____________

Νορβηγία

Η κυβέρνηση της χώρας έδωσε τελεσίγραφο στους Αφγανούς πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τα τέλη Μαΐου, αλλιώς θα απελαύνονταν. Οι πρόσφυγες και οι οργανώσεις που τους στηρίζουν οργάνωσαν αμέσως κινητοποιήσεις με τα εξής αιτήματα: άμεσο σταμάτημα του προγράμματος απελάσεων, δικαίωμα παραμονής σε όλους τους Αφγανούς πρόσφυγες που τόσα χρόνια περίμεναν στα στρατόπεδα προσφύγων και δικαίωμα να πάνε στο σχολείο όλοι οι πρόσφυγες που περιμένουν την απάντηση στο αίτημά τους.

Στις 22 Μαΐου έγιναν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις και από τις 26 Μαΐου οι πρόσφυγες ξεκίνησαν μαζική απεργία πείνας.

Χριστίνα Καλλιώδη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,242ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα