Ι­τα­λί­α: Με­τά το ε­κλο­γι­κό θρί­λερ, τι;

Του Νίκου Αναστασιάδη

Συμ­με­το­χή στις ε­κλο­γές ρε­κόρ 84%. Οι ε­ται­ρεί­ες δη­μο­σκο­πή­σε­ων με τις α­νε­πιτυ­χείς προ­βλέ­ψεις ε­κτέ­θη­καν α­νε­πα­νόρ­θω­τα. Στην κά­τω Βου­λή, ό­που ψη­φί­ζουν ό­λοι, ο Πρό­ντι κέρ­δι­σε με 19.001.684 ψή­φους και 49.8% έ­να­ντι 18.976.460 ψ. και 49.7% του Μπερ­λουσκό­νι. Δια­φο­ρά ψή­φων: 25.224. Στην Γε­ρου­σί­α ό­που ψη­φί­ζουν οι πο­λί­τες ά­νω των 25 ετών ο Πρό­ντι παίρ­νει 158 έ­δρες έ­να­ντι 157 του Μπερ­λου­σκό­νι. Δια­φο­ρά ε­δρών: 1.

Ο Μπερ­λου­σκό­νι με­τά α­πό 5 χρό­νια έ­χα­σε αλ­λά δεν συ­ντρί­φτη­κε. Ο Πρό­ντι νί­κησε αλ­λά τό­σο ο­ρια­κά που μοιά­ζει σαν να έ­χα­σε. Το καρ­πού­ζι της ι­τα­λι­κής κεντρο­α­ρι­στε­ράς α­πο­δεί­χτη­κε «μά­πα». Δεν κα­τά­φε­ρε να κερ­δί­σει κα­θα­ρά πα­ρότι εί­χε συσ­σω­ρευ­τεί τε­ρά­στια ορ­γή ε­νά­ντια στον «κα­βα­λιέ­ρε», πα­ρά τα τε­ράστια κι­νή­μα­τα, πα­ρά την οι­κο­νο­μι­κή κρί­ση και πα­ρά τις προ­ε­κλο­γι­κές γκά­φες του Μπερ­λου­σκό­νι και τις βρι­σιές ε­νά­ντια σε ό­σους δεν τον ψη­φί­ζουν.

Οι πο­λι­τι­κές δια­φο­ρές του Πρό­ντι με τον Μπερ­λου­σκό­νι ή­ταν δυσ­διά­κρι­τες. Η εκ­στρα­τεί­α της Έ­νω­σης νε­ρό­βρα­στη και χω­ρίς κα­θα­ρές θέ­σεις. Η Ε­πα­νί­δρυση φέ­ρει και αυ­τή σο­βα­ρές ευ­θύ­νες κα­θώς σύρ­θη­κε σε μια συ­νερ­γα­σί­α με δε­ξιούς και κε­ντρο­δε­ξιούς σχη­μα­τι­σμούς ρί­χνο­ντας πο­λύ νε­ρό στο κρα­σί της.

Η πε­ρί­ο­δος πο­λι­τι­κής α­στά­θειας που α­νοί­γει στην Ι­τα­λί­α σε συν­δυα­σμό με την οι­κο­νο­μι­κή κρί­ση προ­κα­λεί πο­νο­κέ­φα­λο στα α­στι­κά ε­πι­τε­λεί­α και τους βιο­μή­χα­νους που έ­βλε­παν στον Πρό­ντι διέ­ξο­δο για το πέ­ρα­σμα α­ντερ­γα­τι­κών πο­λι­τι­κών με το γά­ντι.

Προ­ε­κλο­γι­κή εκ­στρα­τεί­α για γέ­λια και για κλά­μα­τα

Ή­ταν τό­σο με­γά­λη η πό­λω­ση που δη­μιουρ­γή­θη­κε προ­ε­κλο­γι­κά που ώ­θη­σε τον Μπερ­λου­σκό­νι σε α­κραί­ες συ­μπε­ρι­φο­ρές. Α­πο­κα­λώ­ντας ό­λους τους α­ρι­στε­ρούς ψη­φο­φό­ρους «αρ­χί­δια», προ­σπα­θώ­ντας να πεί­σει τους ψη­φο­φό­ρους υ­πο­στη­ρίζο­ντας ό­τι οι κομ­μου­νι­στές στην Κί­να έ­τρω­γαν μω­ρά, λέ­γο­ντας ό­τι ό­ποιος ψη­φί­ζει την α­ρι­στε­ρά εί­ναι μα­ζο­χι­στής, κα­τά­φε­ρε να προ­σφέ­ρει μια γε­λοί­α νό­τα σε μια τρα­γι­κή κα­τά­στα­ση. Συ­μπλή­ρω­μα σε αυ­τές τις «α­πό­ψεις» και τα λε­γό­με­να του γραμ­μα­τέ­α της νε­ο­λαί­ας της «Forza Italia» ό­τι οι φό­βοι για α­να­σφα­λή ερ­γα­σί­α εί­ναι «προ­πα­γάν­δα των α­ρι­στε­ρι­στών και πε­σιμι­σμός»! Τε­λι­κό χτύ­πη­μα η αλ­λα­γή του ε­κλο­γι­κού νό­μου 3 μή­νες πριν τις ε­κλογές, μπας και μπο­ρέ­σει να γλι­τώ­σει κά­ποιες πα­ρα­πά­νω έ­δρες.

Ι­τα­λί­α: Ο Ευ­ρω­παί­ος α­σθε­νής

Η οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση με­τά α­πό 5 χρό­νια ε­φαρ­μο­γής νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων πο­λι­τι­κών εί­ναι τραγι­κή. Η οι­κο­νο­μί­α πέρ­σι εί­χε μη­δε­νι­κή α­νά­πτυ­ξη, για 2η φο­ρά μέ­σα σε 3 χρόνια, α­ντα­να­κλώ­ντας τα α­διέ­ξο­δα του ι­τα­λι­κού κα­πι­τα­λι­σμού. Το 50% των νέ­ων εργα­ζο­μέ­νων δου­λεύ­ουν σε θέ­σεις ερ­γα­σί­ας προ­σω­ρι­νές και χω­ρίς α­σφά­λι­ση. Η πα­ρα­οι­κο­νο­μί­α α­πο­τε­λεί έ­να τε­ρά­στιο κομ­μά­τι της ε­θνι­κής οι­κο­νο­μί­ας, με ό­τι αυ­τό ση­μαί­νει για την φο­ρο­λο­γί­α, τους μι­σθούς και την α­σφά­λι­ση.

Αυ­τός ή­ταν και ο βα­σι­κός πα­ρά­γο­ντας για την πτώ­ση της δη­μο­τι­κό­τη­τας του «Κα­βα­λιέ­ρε». Το άλ­λο στοι­χεί­ο ή­ταν ο α­λα­ζο­νι­κός τρό­πος δια­χεί­ρι­σης της εξου­σί­ας. Ας μην ξε­χνά­με ό­τι ε­λέγ­χει το 90% των ΜΜΕ, ό­τι έ­φτια­ξε φω­το­γρα­φι­κούς νό­μους για να γλι­τώ­σει διώ­ξεις για τον ε­αυ­τό του και με­γα­λο­στε­λέ­χη του κόμ­μα­τος του, ό­τι α­ντι­με­τώ­πι­σε με ά­γρια κα­τα­στο­λή κά­θε κι­νη­το­ποί­η­ση και α­ντί­στα­ση που βρέ­θη­κε μπρο­στά του.

Με την εκ­κλη­σί­α και την α­κρο­δε­ξιά

Η το­πο­θέ­τη­ση του εκ­προ­σώ­που του Βα­τι­κα­νού ή­ταν ό­τι η εκ­κλη­σί­α δεν μπλέ­κεται με τα πο­λι­τι­κά, αλ­λά κα­λεί τους Ι­τα­λούς να ψη­φί­σουν με βά­ση την δια­φύλα­ξη των α­ξιών της οι­κο­γέ­νειας και της η­θι­κής, κλεί­νο­ντας το μά­τι στην δεξιά. Βέ­βαια, εί­χα­με και την συ­σπεί­ρω­ση των νε­ο­φα­σι­στών στον κε­ντρο­δε­ξιό συ­να­σπι­σμό. 14 α­κρο­δε­ξιές ο­μά­δες έ­βα­λε ο Μπερ­λου­σκό­νι στο κόμ­μα του, κά­ποιες α­πό αυ­τές μά­λι­στα εί­χαν φύ­γει α­πό την «Ε­θνι­κή Συμ­μα­χί­α», ό­ταν ο Φί­νι προσπά­θη­σε να «εκ­συγ­χρο­νί­σει» το κόμ­μα του.

Η α­πο­μό­νω­ση του ό­μως δεν εί­ναι και­νού­ρια. Την πε­ρί­ο­δο της δια­κυ­βέρ­νη­σης της «Forza Italia» εί­δα­με κά­ποιες α­πό τις πιο με­γα­λειώ­δεις κι­νη­το­ποι­ή­σεις του Ι­τα­λι­κού κι­νή­μα­τος: Την διε­θνή δια­δή­λω­ση στη Γέ­νο­βα του α­ντι­πα­γκο­σμιο­ποι­η­τι­κού κι­νή­μα­τος ε­νά­ντια στους G8, με την άγρια κα­τα­στο­λή των δια­δη­λώ­σε­ων και την δο­λο­φο­νί­α του Κάρ­λο Τζου­λιά­νι. Τερά­στιες α­ντι­πο­λε­μι­κές δια­δη­λώ­σεις με α­φορ­μή τον πό­λε­μο στο Ι­ράκ, στον ο­ποί­ο συμ­με­τεί­χαν και Ι­τα­λι­κά στρα­τεύ­μα­τα. Μα­ζι­κές α­περ­γί­ες για τα ερ­γα­σιακά α­πό τα συν­δι­κά­τα, με πο­ρεί­ες του ε­νός ε­κα­τομ­μυ­ρί­ου.

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό εί­ναι ό­τι και το με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος των κα­πι­τα­λι­στών α­ναγκά­στη­καν να ε­γκα­τα­λεί­ψουν το κα­ρά­βι του Μπερ­λου­σκό­νι ό­ταν εί­δαν ό­τι θα βου­λιά­ξει. Η Κορ­ριέ­ρε ντε λα Σιέρ­ρα, η πιο σο­βα­ρή α­στι­κή ε­φη­με­ρί­δα πή­ρε θέση ε­νά­ντια του, το ί­διο και η Confindustria (το Ι­τα­λι­κό α­ντί­στοι­χο του ΣΕΒ). Κα­τά­λα­βαν ό­τι αν συ­νέ­χι­ζαν να τον στη­ρί­ζουν θα έ­πρε­πε να υ­πο­στούν και οι ίδιοι τις συ­νέ­πειες.

Θα δώ­σει λύ­ση ο «Προ­ντι­σμός»;

Α­πό την άλ­λη, ο πρώ­ην πρό­ε­δρος της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­πι­τρο­πής Ρο­μά­νο Πρό­ντι, αν τε­λι­κά τα κα­τα­φέ­ρει να πά­ρει και να κρα­τή­σει την πρω­θυ­πουρ­γί­α δεν θα μπορέσει να δώ­σει κα­μί­α λύ­ση στα πραγ­μα­τι­κά προ­βλή­μα­τα. Εί­ναι ο ί­διος που με την προ­η­γού­με­νη του θη­τεί­α ως πρω­θυ­πουρ­γός έ­στρω­σε τον δρό­μο για την επι­στρο­φή του Μπερ­λου­σκό­νι, ε­νώ ως η­γέ­της της Ε­Ε προ­ά­σπι­ζε πο­λι­τι­κές κα­θαρά νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες. Αυ­τό ε­ξη­γεί το ό­τι ε­νώ υ­πάρ­χει τό­σο μί­σος για την δεξιά, δεν υ­πάρ­χει κα­νέ­νας εν­θου­σια­σμός για την ε­πά­νο­δο της κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς στην ε­ξου­σί­α. Σε ό­λη την προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο ο Πρό­ντι φρό­ντι­σε να μην μιλά­ει πο­λύ, για­τί ή­ξε­ρε ό­τι ο μό­νος λό­γος που κα­τά­φε­ρε να νι­κή­σει εί­ναι η επι­θυ­μί­α να φύ­γει ο προ­κά­το­χός του και ό­χι το πρό­γραμ­μα ή οι δια­κη­ρύ­ξεις της «Έ­νω­σης» της ο­ποί­ας η­γεί­ται. Α­κό­μα και το ό­νο­μα της συ­νερ­γα­σί­ας της κεντρο­α­ρι­στε­ράς εί­ναι λί­γο ψευ­δε­πί­γρα­φο: αυ­τό που τους «ε­νώ­νει» εί­ναι ό­τι δεν θέ­λουν τον Μπερ­λου­σκό­νι και οι κα­ρέ­κλες της νέ­ας κυ­βέρ­νη­σης. Η «Έ­νω­ση» δεν αμ­φι­σβη­τεί την νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πο­λι­τι­κή, α­πλά θέ­λει να την ε­φαρ­μό­σει η ί­δια, ί­σως με με­γα­λύ­τε­ρη ευε­λι­ξί­α. Έ­τσι, α­πο­φεύ­γει να δια­τυ­πώ­σει συ­γκεκρι­μέ­νες προ­τά­σεις για το τι θα κά­νει, προ­φα­νώς για να μην δε­σμεύ­ε­ται μετά.

Για να ξε­πε­ρά­σου­με την «νό­σο της α­ρι­στε­ράς»

Μέ­σα σε ό­λα αυ­τά, η στά­ση της Κομ­μου­νι­στι­κής Ε­πα­νί­δρυ­σης (της ο­ποί­α η­γείται ο Μπερ­τι­νό­τι) εί­ναι α­πα­ρά­δε­κτη. Έ­χει μπει ή­δη στο πα­ζά­ρι για τις νέ­ες κυβερ­νη­τι­κές θέ­σεις, ε­νώ δεν έ­χει βγά­λει κα­νέ­να συ­μπέ­ρα­σμα α­πό την προ­η­γούμε­νη συμ­με­το­χή της στην κυ­βέρ­νη­ση συ­νερ­γα­σί­ας της «Ε­λιάς», η πο­λι­τι­κή της ο­ποί­ας ή­ταν ξε­κά­θα­ρα ε­να­ντί­ον των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Α­ντί να κρα­τή­σει μια στά­ση αρ­χής, ό­τι δεν πρό­κει­ται να στη­ρί­ξει ή να συμ­με­τέ­χει σε κυ­βερ­νή­σεις που χτυ­πάν τους ερ­γα­ζό­με­νους, μπαί­νει σε μια λο­γι­κή δια­χεί­ρι­σης του συ­στήμα­τος, που δεν προ­σφέ­ρει τί­πο­τα στο κί­νη­μα. Α­ντί­θε­τα, δη­μιουρ­γεί αυ­τα­πάτες για έ­να κα­λύ­τε­ρο μέλ­λον μέ­σα στον κα­πι­τα­λι­σμό.

Οι Ι­τα­λοί ερ­γα­ζό­με­νοι δεν έ­χουν άλ­λη ε­πι­λο­γή α­πό το να χτί­σουν μια νέ­α αρι­στε­ρά ­που να εί­ναι α­πο­φα­σι­σμέ­νη να πα­λέ­ψει μέ­χρι το τέ­λος για την α­να­τροπή του κα­πι­τα­λι­σμού και το χτί­σι­μο μιας νέ­ας σο­σια­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας. Όπως το έ­θε­σε ο Γκρί­λο, έ­νας Ι­τα­λός κω­μι­κός, «ο Μπερ­λου­σκό­νι ή­ταν το πα­ρά­πλευ­ρο α­πο­τέ­λε­σμα μια α­ρι­στε­ράς που δεν έ­χει ι­δέ­ες και σχέ­δια». Ο α­γώ­νας για την δη­μιουρ­γί­α αυ­τής της α­ρι­στε­ράς θα εί­ναι δύ­σκο­λος αλ­λά α­πα­ραί­τη­τος για να ξα­να­δε­θεί το νή­μα με τις ε­πα­να­στα­τι­κές πα­ρα­δό­σεις του Ι­τα­λι­κού κινή­μα­τος και να βγει η κοι­νω­νί­α α­πό α­νού­σια διλ­λή­μα­τα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα