Ισπανία: Ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην εκλογική συνεργασία Podemos και IU

10/05/2016
Comments off
1,417 Views
11214088_10206351757130044_5875877040835530685_n-jpg
Κατερίνα Κλείτσα

 

Στις 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εσωκομματική ψηφοφορία στην ισπανική «Ενωμένη Αριστερά» (IU) όπου ένα συντριπτικό ποσοστό του ύψους του 84,5% τάχθηκε υπέρ της εκλογικής συνεργασίας με το Podemos στις εκλογές του Ιούνη.

Η ψηφοφορία αυτή δείχνει τη σαφή διάθεση της IU για συνεργασία με τους Podemos, αλλά η επίσημη απόφαση μένει ακόμα να παρθεί από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων.

Μία πιθανή εκλογική συμμαχία, θα άλλαζε τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας. Αν αθροίσουμε τα ποσοστά που παίρνουν τα δύο κόμματα στις δημοσκοπήσεις, τότε έρχονται στην δεύτερη θέση, εκτοπίζοντας το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» PSOE που μαζί με το δεξιό «Λαϊκό Κόμμα» εναλλάσσονται στην εξουσία από το ’79.

Την ίδια ώρα, όμως, η κοινή κάθοδος δύο κομμάτων που αναφέρονται στην Αριστερά, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σημαντική δυναμική, αν καταφέρει να γίνει πηγή έμπνευσης για την κοινωνία, κι έτσι να προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για ακόμα έναν λόγο. Όσο πλησίαζαν οι εκλογές του Δεκέμβρη στην Ισπανία, το «Podemos» άρχισε να αλλάζει το πρόγραμμα του, προσπαθώντας να παρουσιαστεί σαν ένα κόμμα ικανό να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών θεσμών και του κατεστημένου, ενώ ταυτόχρονα απέφευγε συστηματικά να ανοίξει την κουβέντα για την αποπληρωμή του χρέους και το θέμα του ευρώ.  

Αντίθετα η IU, τον τελευταίο καιρό, κρατάει μία πιο συνεπή στάση, κάνοντας κριτική στο «Podemos» και με τον ηγετικό της  Αλμπέρτο Γκαρθόν να δηλώνει πως η IU και η Αριστερά πρέπει να προετοιμάσουν το έδαφος για την έξοδο από το ευρώ, που είναι αναπόφευκτη  αν μια αριστερή κυβέρνηση μείνει συνεπής στις θέσεις της και πάρει μέτρα υπέρ της κοινωνίας.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η εκλογική συνεργασία θα σημαίνει πως η IU μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ώστε τα δύο κόμματα να καταρτίσουν ένα πιο αριστερό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ο Γκαρθόν και η υπόλοιπη ηγεσία της IU παραμείνουν συνεπείς με τις πιο πάνω διακηρύξεις.

Την ίδια ώρα υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν ανάμεσα στα δύο κόμματα. Αυτά έχουν να κάνουν με τη συγκρότηση των λιστών των υποψήφιων βουλευτών. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πχ ότι στις προηγούμενες εκλογές το Podemos συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά του του ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού, στην προσπάθεια να «διαβεβαιώσει» τους πολίτες ότι το Podemos δεν θα έρθει σε ρήξη με το ΝΑΤΟ! Και φυσικά το ίδιο το πρόγραμμα με το οποίο θα συμμετέχουν στις εκλογές θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της συνεργασίας, πριν και μετά τις εκλογές.

Ο «Επαναστατικός Σοσιαλισμός» (Socialismo Revolucionario, αδερφή οργάνωση του «Ξ» στην Ισπανία) βλέπει θετικά αυτήν την εξέλιξη, που μπορεί να παίξει ρόλο κλειδί στις εκλογές του Ιούνη, αλλά και συνολικά για τις εξελίξεις στην Ισπανία. Παράλληλα όμως εξηγεί πως για να έχει το εγχείρημα σταθερές βάσεις και προοπτικές, αποφάσεις όπως το πρόγραμμα και τα ψηφοδέλτια πρέπει να αποφασιστούν από τις βάσεις των δύο κομμάτων μέσα από κοινές ανοιχτές συνελεύσεις και με δημοκρατικές διαδικασίες.

Θεματικές