Ιρλανδία – ετοιμάζουν νέες επιθέσεις. Παρά τη λιτότητα, το έλλειμμα ανέβηκε στο 14%!

Η Ιρλανδία ήταν το πρώτο θύμα της κρίσης, τι σήμαινε αυτό για τους εργαζόμενους;

Μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον και ανεργία που εκτινάχθηκε στα ύψη. Η κυβέρνηση μιλάει για ανεργία 12.7% το οποίο όμως δεν είναι αληθές εφόσον δεν περιλαμβάνει αυτούς που ωθήθηκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση για να μην αναφέρουμε και αυτούς που στρέφονται στη μετανάστευση, κυρίως προς Μ. Βρετανία, Καναδά και Αυστραλία.

Η ανεργία αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον στο 16%! Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως αρχικά ήταν πολύ δύσκολο – έως αδύνατο – να μπορέσει να κατανοήσει ο κόσμος το βάθος της κρίσης, ειδικά μετά από τα χρόνια του «κέλτικου τίγρη» που αποτελούσε για όλη την Ευρώπη πρότυπο ταχείας ανάπτυξης.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση της οικονομίας;

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν έπεσε πάνω από 10% μέσα στο 2009.

Το εθνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2007 ήταν μόλις 25% και τώρα έχει φτάσει το 85%.

Είναι να δοθούν άμεσα 40 δις ευρώ σε τράπεζες οι οποίες έχουν χρέη που δεν σώζονται με τίποτα και έπονται και άλλα 40 δις ευρώ εκ των οποίων τα 20 είναι να πάνε σε μια τράπεζα zombie – ζωντανή νεκρή – την AngloIrish Bank.

Έλεγαν πριν δέκα μέρες τα αστικά ΜΜΕ ότι αρχίζουμε να βγαίνουμε από την ύφεση γιατί από -3% ανάπτυξη το 2009, το πρώτο τετράμηνο του 2010 είμαστε στο -1.5%. Την επόμενη ημέρα, όμως, ανακάλυψαν πως τελικά η Ιρλανδία έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού στην ΕΕ, 14.3% του ΑΕΠ.

Ποια είναι η κατάσταση στο στρατόπεδο της κυβέρνησης και των βιομηχάνων;

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ανασφάλεια που υπάρχει στον κόσμο, – το ίδιο κάνει, οφείλουμε να πούμε, και η ηγεσία των συνδικάτων που είναι εντελώς σάπια.

Το ξελάσπωμα των τραπεζών κόστισε πολύ περισσότερο απ ό,τι είχαν προβλέψει αρχικά, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση τώρα να πρέπει να επανέλθει με ακόμη πιο άγρια μέτρα λιτότητας, μια που οι πρώτες περικοπές -το 2009 – δεν φαίνονται πια αρκετές.

Έτσι καλλιεργούν σταθερά φόβο και αβεβαιότητα σον κόσμο ο οποίος βλέπει τον μισθό του να κατρακυλά από τη μία και τις τράπεζες να αυξάνουν τις δόσεις των στεγαστικών, ενώ ο κόσμος χάνει τα σπίτια του αριστερά και δεξιά σε όλη την χώρα.

Ποια είναι η κατάσταση στους εργαζόμενους;

Υπάρχει ένα μούδιασμα στους εργαζόμενους και στην νεολαία. Φαινομενικά ή έστω επιφανειακά υπάρχει μια σχετική ηρεμία, όμως αν κοιτάξεις καλύτερα θα δεις οργή και αγανάκτηση. Το αυξανόμενο ξελάσπωμα των τραπεζών ειδικά από τις αρχές του Απρίλη είχε τεράστιο αντίκτυπο στην συνείδηση των εργαζομένων. Ευτυχώς αυτό θέτει εμπόδια στην ηγεσία των συνδικάτων να επιβάλουν την σάπια συμβιβαστική συμφωνία που πριν έναν μήνα περίπου τους πρότεινε η κυβέρνηση. Μια συμφωνία που οδηγεί στην ολοκληρωτική διάλυση του δημόσιου τομέα και μεταξύ άλλων προβλέπει περεταίρω μισθολογικές περικοπές, άρση του δικαιώματος απεργίας και το χάσιμο δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας συμβασιούχων του δημοσίου.

Ποία είναι η δράση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ιρλανδία;

Εμείς αυτή τη στιγμή παρεμβαίνουμε στον δημόσιο τομέα ενάντια στην συμβιβαστική συμφωνία – ξεπούλημα που προανέφερα. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να χτίσουμε πυρήνες και επιτροπές αντίστασης σε συνδικάτα και εργατικούς συλλόγους.

Σύντομα θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Φόρουμ Εργατών με πρωτοβουλία του συντρόφου Τζο Χίγγινς, του Ευρωβουλευτή μας, το οποίο αποτελεί και την επίσημη έναρξη της εκστρατείας στον δημόσιο τομέα.

Μοιράζουμε φυλλάδια καθημερινά σε χώρους εργασίας σε όλη την χώρα, διοργανώνουμε ανοιχτές συνελεύσεις σε πόλεις και γειτονιές και προσπαθούμε να εδραιώσουμε μια ευρύτερη αριστερή αντιπολίτευση στα συνδικάτα και ηγετικό ρόλο σ’ αυτό παίζουν σύντροφοί μας στο CPSU και το IMPACT, τα δυο μεγάλα συνδικάτα του δημόσιου τομέα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα