Ιρλανδία: επιτυχία για το Σοσιαλιστικό Κόμμα-CWI, ρευστό πολιτικό σκηνικό

Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»

 

Στις ιρλανδικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 26/2, υπήρξαν πολύ σημαντικές ανατροπές, όπως επισημάναμε σε προηγούμενο άρθρο μας (Ιστορικές ανατροπές στις ιρλανδικές εκλογές!).

Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο αυτών των ανατροπών (ιδιαίτερα από τη σκοπιά των μαρξιστών) υπήρξε η μεγάλη επιτυχία της καθόδου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, μέσα από την εκλογική συνεργασία της Anti Austerity Alliance (ΑΑΑ – Συμμαχία ενάντια στη Λιτότητα) και του People before Profits (PbP – Οι Άνθρωποι πάνω από τα Κέρδη).[1]

Η συνεργασία ΑΑΑ-PbP πήρε το 4% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο και έκλεξε 6 βουλευτές! Το ποσοστό αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι η συνεργασία δεν κατέβηκε στο 1/3 των εκλογικών περιφερειών, πράγμα που σημαίνει ότι στις περιοχές που είχε υποψήφιους το ποσοστό της ήταν αρκετά ψηλότερο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιρλανδίας – CWI έκλεξε 3 βουλευτές.

Το εκλογικό σύστημα της Ιρλανδίας είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της Ελλάδας. Η Βουλή έχει 158 μέλη και η χώρα χωρίζεται σε 40 εκλογικές περιφέρειες σε κάθε μια από τις οποίες εκλέγονται από 3 μέχρι 5 βουλευτές. Σε αυτές τις περιφέρειες, οι ψηφοφόροι παίρνουν μια ενιαία λίστα, η οποία περιέχει τους υποψήφιους από όλα τα κόμματα. Σε αυτή τη λίστα ψηφίζουν τους υποψήφιους που θέλουν με σειρά προτίμησης (αρ. 1, αρ. 2, αρ. 3, κ.ο.κ.). Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται κατ’ αρχήν από την ψήφο πρώτης προτίμησης αλλά και από το άθροισμα των ψήφων δεύτερης, τρίτης κοκ επιλογής που όμως έχουν λιγότερη σημασία και βάρος από την 1η. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έκλεξε, όπως αναφέραμε, 3 βουλευτές, πράγμα από μόνο του πολύ σημαντικό, αλλά εντυπωσιακή είναι και η σειρά καταγραφής των συντρόφων ιδιαίτερα του  Πολ Μέρφι στο Νοτιοδυτικό Δουβλίνο και της  Ρουθ Κόπινγκερ στο Δυτικό Δουβλίνο.

Νοτιοδυτικό Δουβλίνο

Στο Νοτιοδυτικό Δουβλίνο ο Πολ Μέρφι (γνωστός και στην ελληνική Αριστερά από τις πολλές επισκέψεις του στη χώρα μας) ξεπέρασε σε ψήφους τους υποψήφιους όλων των άλλων κομμάτων! Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Πολ σύρεται στα δικαστήρια από την ιρλανδική κυβέρνηση, με βαριές κατηγορίες που επισύρουν πολυετή φυλάκιση (Ιρλανδία: Ο Paul Murphy και άλλοι 22 ακτιβιστές σε δίκη για ειρηνική διαδήλωση)λόγω της συμμετοχής του στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Jobstown.

Τα εργατικά στρώματα της Jobstown όμως έδωσαν τη δική τους απάντηση στη δίωξη του Πολ!

Υποψήφιος (κόμμα) Ψήφοι
1. Πολ Μέρφυ 13.528
2. Τζον Λάχαρτ (Φίνα Φολ) 11.402
3. Σον Κρόου (Σιν Φέιν) 11.245
4. Κολμ Μπρόφυ (Φίνε Γκέιλ) 10.639
5. Κάθριν Ζαπόν (Ανεξάρτητη) 9.655

Δυτικό Δουβλίνο

Στο Δυτικό Δουβλίνο η συντρόφισσα Ρουθ Κόπινγκερ ήρθε δεύτερη με λιγότερες από 500 ψήφους διαφορά από τον πρώτο, υποψήφιο του Φίνε Γκέιλ. Η νίκη της επί της Τζόαν Μπάρτον έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η τελευταία είναι η αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στην Ιρλανδία.

Υποψήφιος (κόμμα) Ψήφοι
1. Λέο Βαραντκαρ (Φίνε Γκέιλ) 9.021
2. Ρουθ Κόπινγκερ 8.548
3. Τζακ Τσέιμπερς (Φίνα Φολ) 8.315
4. Τζόαν Μπάρτον (Εργατικοί) 8.009

Βορειοκεντρικό Κορκ

Στο Κορκ ο σύντροφος Μικ Μπάρι ήρθε τρίτος σε ψήφους, με μικρή διαφορά (λίγο πάνω από 350 ψήφους) από το δεύτερο, υποψήφιο του Σιν Φέιν.

Υποψήφιος (κόμμα) Ψήφοι
1. Μπίλυ Κέλεχερ (Φίνα Φολ) 14.286
2. Τζόναθαν Ο’ Μπράιαν (Σιν Φέιν) 11.079
3. Μικ Μπάρι 10.714
4. Ντάρα Μέρφυ (Φίνε Γκέιλ) 9.256

Ρευστό πολιτικό σκηνικό

Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμα εντελώς ολοκληρωθεί, όμως το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ιρλανδία είναι αρκετά ρευστό, καθώς τα κόμματα που συγκυβερνούσαν μέχρι τώρα (Φίνε Γκέιλ και Εργατικό Κόμμα) χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους. Συγκεκριμένα,

  • το Φίνε Γκέιλ από το 36,1% στις εκλογές του 2011 πέφτει στο 25,5% (από 76 στους 49 βουλευτές),
  • ενώ οι Εργατικοί καταποντίστηκαν (από 19,5% και 37 βουλευτές στο 6,6% και 6 βουλευτές).

Το αντιπολιτευτικό δεξιό κομμα Φίνα Φολ  αύξησε τη δύναμη του από 17,5% και 20 βουλευτές το 2011, στο 24,3% και 44 βουλευτές.

Το αριστερό-ρεφορμιστικό Σιν Φέιν

  • πήρε 13,8% και 22 βουλευτές σήμερα
  • από 9,9% και 14 βουλευτές το 2011.

Ανεξάρτητοι υποψήφιοι

Ένα νέο στοιχείο των φετινών εκλογών ήταν οι πολλές ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Συνολικά, οι «ανεξάρτητοι» πήραν 13% και έκλεξαν 17 βουλευτές.

Οι ανεξάρτητοι δεν αποτελούν ενιαίο σύνολο, όμως η πλειοψηφία τους είναι τοποθετημένοι στ’ αριστερά. Η σημαντική επιτυχία των αριστερών ανεξάρτητων αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που αντανακλά την οργή που υπάρχει στα λαϊκά στρώματα απέναντι στα κόμματα του κατεστημένου.

Δυνατότητες για την επαναστατική Αριστερά

Για τους συντρόφους και συντρόφισσες του Σοσιαλιστικού Κόμματος-CWI  τα αποτελέσματα αποτελούν μια μεγάλη επιτυχία γιατί εδραιώνουν τα βήματα που έγιναν μέσα στα κινήματα τα προηγούμενα χρόνια και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η Ιρλανδία είναι αυτή τη στιγμή είναι η χώρα με την πιο σημαντική παρουσία επαναστατών σοσιαλιστών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

_________________

[1] Η ΑΑΑ αποτελεί πλατιά κινηματική συμμαχία στην οποία πρωταγωνιστεί η αδελφή οργάνωση του  «Ξ» στην Ιρλανδία, «Σοσιαλιστικό Κόμμα – CWI». Το  PbP αποτελεί κάτι αντίστοιχο στο οποίο πρωταγωνιστεί το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, SWP.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα