Ιρλανδία: ένα δαντελένιο εσώρουχο ξαναβγάζει τις γυναίκες στους δρόμους

Η εικόνα της βουλευτή του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» (αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Ιρλανδία) Ρουθ Κόπιντζερ να επιδεικνύει ένα γυναικείο εσώρουχο στο κοινοβούλιο, έχει κάνει ήδη το γύρο του κόσμου. Η διαμαρτυρία της έχει γίνει θέμα σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η σ. Ρουθ, επέλεξε με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθεί για τη διαπόμπευση θύματος βιασμού από το δικαστήριο, το οποίο απάλλαξε τελικά το δράστη. Ας δούμε όμως την ιστορία από την αρχή.

Τα γεγονότα

Η απαλλαγή ενός 27χρονου για το βιασμό μιας 17χρονης στην πόλη Κορκ της Ιρλανδίας, προκάλεσε νέα κύματα οργής στη χώρα. Το σκεπτικό με βάση το οποίο απαλλάχτηκε ο κατηγορούμενος, βασίστηκε στην «αμφιλεγόμενη ηθική» της κοπέλας. Όπως συμβαίνει συχνά σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η δικηγόρος του κατηγορούμενου επιτέθηκε στο θύμα, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν πρόκειται για βιασμό, αλλά για συναινετική ερωτική πράξη, με επιχείρημα το «προκλητικό» εσώρουχο της κοπέλας, το οποίο έκανε «παρέλαση» στην αίθουσα του δικαστηρίου. Για την ακρίβεια, η δικηγόρος ανέφερε:

«Πρέπει να δείτε πως ήταν ντυμένη. Φορούσε ένα στρίνγκ με δαντέλα στο μπροστινό μέρος».

Για μια ακόμη φορά σε υπόθεση βιασμού, η ενδυμασία του θύματος αποτελεί «πειστήριο» της ενοχής του και αιτία αθώωσης του δράστη.

Αντιδράσεις

Η απόφαση προκάλεσε μαζικές, οργισμένες αντιδράσεις από το γυναικείο κίνημα στην Ιρλανδία. Ανάμεσα σε άλλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ηλεκτρονική εκστρατεία δήλωσης υποστήριξης στο 17χρονο θύμα, με την οποία γυναίκες ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τα εσώρουχά τους και το hashtag #ThisIsNotConsent (αυτό δεν είναι συναίνεση). Κυρίως όμως, αυτές τις μέρες διοργανώνονται μαζικές διαδηλώσεις, στις οποίες κυριαρχούν τα συνθήματα ενάντια στην ενοχοποίηση των θυμάτων βιασμού και τα στερεότυπα με βάση τα οποία η «προκλητική» ενδυμασία μιας γυναίκας δικαιολογεί τις σεξουαλικές επιθέσεις και τους βιασμούς.

Το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» και το σχήμα ROSA, (που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Σ.Κ. και μάχεται για τα γυναικεία δικαιώματα) παίζουν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις και την ηλεκτρονική καμπάνια στήριξης του θύματος. Η πρωτότυπη διαμαρτυρία της Ρουθ Κόπιντζερ στο κοινοβούλιο, είχε σκοπό να αναδείξει το γεγονός ότι το δικαστικό σύστημα εξακολουθεί να στιγματίζει τα θύματα βιασμού αντί να τιμωρεί τους δράστες. Ανάμεσα σε άλλα, η Ρουθ ανέφερε ότι η περιφορά των ρούχων και των εσωρούχων των θυμάτων στις δικαστικές αίθουσες σε υποθέσεις βιασμών, αποτελεί μια ιδιαίτερα προσβλητική διαδικασία.

Ο σεξισμός οργιάζει, οι γυναίκες διεκδικούν

Τα τελευταία χρόνια το ιρλανδικό γυναικείο κίνημα έχει αποτελέσει παράδειγμα μαχητικότητας και έχει να επιδείξει σημαντικές νίκες. Πριν λίγους μήνες, ένα άλλο περιστατικό αθώωσης βιαστών στη Βόρεια Ιρλανδία έβγαλε ξανά τις γυναίκες μαζικά στους δρόμους, τόσο στο βόρειο, όσο και στο νότιο κομμάτι της χώρας. Οι «διάσημοι» βιαστές εκείνης της υπόθεσης, ισχυρίστηκαν επίσης ότι επρόκειτο για συναινετική ερωτική συνεύρεση, κατηγορώντας το θύμα, του οποίου τα ρούχα περιφέρονταν από ένορκο σε ένορκο κατά τη διάρκεια της δίκης, όπως και στην περίπτωση του Κορκ.

Κι αν το δικαστικό σύστημα στην Ιρλανδία εξακολουθεί να κατηγορεί τα θύματα των βιασμών αντί για τους δράστες, σε άλλους τομείς, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν, χάρη στους αποφασιστικούς αγώνες των Ιρλανδών γυναικών. Τον περασμένο Μάη, στο δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, το «ΝΑΙ» πέτυχε μια σαρωτική νίκη, αναγκάζοντας το πολιτικό και εκκλησιαστικό κατεστημένο σε υποχώρηση. Τόσο στην Ιρλανδία, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, το γυναικείο κίνημα βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, απαιτώντας τον τερματισμό των σεξιστικών διακρίσεων, της βίας και της ενοχοποίησης των θυμάτων της.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα