Ιρλανδία: εκστρατεία για το δικαίωμα στην άμβλωση

31/10/2015
Comments off
586 Views
Άρθρο της Monika Janas,
μέλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος – CWI στην Ιρλανδία
και της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των γυναικών «ROSA»
Επιμέλεια: Ελένη Παλαιολόγου

Η ROSA (καμπάνια για τα Αναπαραγωγικά δικαιώματα, ενάντια στην Καταπίεση, το Σεξισμό και τη Λιτότητα) και το Σοσιαλιστικό ΚόμμαCWI στην Ιρλανδία (αδελφή οργάνωση του «Ξ») διοργάνωσαν και φέτος εκστρατεία ενάντια στην 8η τροπολογία του Συντάγματος που ποινικοποιεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Καθώς οι αμβλώσεις στην Ιρλανδία είναι απαγορευμένες από το νόμο, πολλές γυναίκες καταφεύγουν είτε στο εξωτερικό είτε σε «παράνομες» επεμβάσεις εντός της χώρας. Κατά μέσο όρο 12 γυναίκες τη μέρα ταξιδεύουν στη Μ. Βρετανία προκειμένου να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους. Δεν έχουν όμως όλες οι γυναίκες αυτή την οικονομική δυνατότητα. Έτσι, πολλές γυναίκες, μέσα στην απελπισία τους καταφεύγουν σε επικίνδυνες για τη ζωή τους μεθόδους. Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει και η σημαντική έλλειψη πληροφόρησης, όπως και ο στιγματισμός που συνοδεύει τις γυναίκες που επιλέγουν την άμβλωση. Είναι συνεπώς κρίσιμο να υπάρξει συστηματική ενημέρωση πάνω στο θέμα, προκειμένου να εκλείψουν οι επικίνδυνες, για τη ζωή των γυναικών που τις επιλέγουν, μέθοδοι άμβλωσης.

Τον περασμένο χρόνο η «ROSA» οργάνωσε δράση που ονομάστηκε «το τρένο για το χάπι της άμβλωσης». Κατά τη διάρκειά της, ακτιβίστριες έφεραν από τη Βόρεια Ιρλανδία στο Δουβλίνο χάπια άμβλωσης (παράνομα στη Νότια Ιρλανδία) και στη συνέχεια τα πήραν και οι ίδιες. Η δράση, πέρα από τη διαμαρτυρία ενάντια στον καταπιεστικό νόμο που στερεί από τις γυναίκες τον έλεγχο πάνω στο σώμα τους, είχε στόχο την ενημέρωση γύρω από το θέμα της άμβλωσης, αλλά και να δείξει ότι το συγκεκριμένο χάπι είναι ασφαλές για την υγεία.

Φέτος η «ROSA» μαζί με τη Ρουθ Κόπινγκερ, βουλευτή του «Σοσιαλιστικού Κόμματος», οργάνωσαν μια περιοδεία στην Ιρλανδία με λεωφορείο, με σκοπό να ενημερώσουν τις γυναίκες σχετικά με το χάπι της άμβλωσης, αλλά και να το παρέχουν σε όσες το έχουν ανάγκη. Η δράση έγινε στις 23 και 24 Οκτώβρη και το λεωφορείο πέρασε από όλες τις βασικές πόλεις της Ιρλανδίας.