Η «βουτιά» των βάσεων δείχνει την αποτυχία των πανελλαδικών εξετάσεων

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανοίγει μια σειρά συζητήσεων για τις βάσεις των σχολών. Πως κινήθηκαν, ποιες έπεσαν ποιες ανέβηκαν, τι δείχνει αυτό για το εκπαιδευτικό σύστημα και τη νέα γενιά κτλ.

Φέτος είχαμε μια κατακόρυφη βουτιά των βάσεων σε όλες τις σχολές (με κάποιες μικρές εξαιρέσεις όπως η νομική), με το 42%των τμημάτων να έχει βάση κάτω από 10.000 μόρια

Μερικά τρανταχτά παραδείγματα ήταν τα εξής:

  • Δασολογία στο Καρπενήσι, με τη βάση μόλις στα 625 μόρια
  • Γαλλική Φιλολογία ΑΠΘ: 5380 μόρια
  • Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο: 3475 μόρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι σχολές ιατρικής είχαν μεγάλη πτώση.

Έπεσαν μόνες τους;

Αυτές οι βαθμολογίες φυσικά δεν προέκυψαν ως δια μαγείας ή όπως θέλουν να το παρουσιάσουν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, εξαιτίας της ατίθασης και αδιάφορης νεολαίας.

Το πώς θα κινηθούν οι βάσεις κάθε χρόνο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ευκολία ή η δυσκολία των θεμάτων (σε σχέση με τις γνώσεις και το τι έχουν διδαχθεί οι μαθητές/τριες) και βέβαια με τις επιλογές τους στα μηχανογραφικά. Αξίζει να θυμηθούμε πως παλιότερα υπήρχαν χρονιές με πολύ πιο εύκολα θέματα, που οδηγούσαν σε άνοδο των βάσεων.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια όμως, η επιλογή των θεμάτων έχει φτάσει τη δυσκολία τους σε τέτοια επίπεδα που ρίχνουν τις βαθμολογίες ραγδαία, με βασική επιδίωξη να καθιερωθεί μια κατάσταση, έτσι ώστε με την εφαρμογή της βάσης του 10 να δημιουργηθεί πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια, που με κάθε ευκαιρία προμοτάρει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εξάλλου με τις πανελλαδικές εξετάσεις δεν αξιολογούνται πραγματικά οι γνώσεις των μαθητών, αφού το αν θα γράψει κανείς καλά ή όχι καθορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως ο όγκος των θεμάτων, η δυσκολία, η ψυχική τους κατάσταση εκείνη τη στιγμή κτλ. Αυτό ισχύει πολλαπλά ειδικά για φέτος, αφού οι πανελλαδικές δόθηκαν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες με την πανδημία του κορονοϊού, μετά την απουσία πολλών εβδομάδων των μαθητών από τα σχολεία (να θυμηθούμε πως μέχρι και λίγες μέρες πριν δεν ήξεραν αν και πως θα διεξαχθούν οι εξετάσεις).

Οι πανελλαδικές εξετάσεις καταλήγουν να δημιουργήσουν ένα σχολείο ανταγωνιστικό, που προωθεί τον ατομισμό, δημιουργεί τεράστιο άγχος στους/στις υποψήφιους/ες, λες και το μέλλον τους θα κριθεί μόνο από τον βαθμό που θα βγάλουν. Και φυσικά οδηγούν στην ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αναγκάζει τους μαθητές να μην μπορούν να ασχοληθούν με τίποτα άλλο γιατί πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι για την «επιτυχία» και την «αριστεία».

Αξίζει να τονίσουμε και τα ταξικά προβλήματα που προκύπτουν και που το σημερινό σύστημα δείχνει να επικροτεί. Η ανάγκη για φροντιστήριο, εξαιτίας του ανταγωνισμού αλλά και των ελλείψεων σε καθηγητές, βιβλία κτλ που υπάρχουν στα δημόσια σχολεία μετά από τόσα χρόνια μνημονίων και πολιτικών λιτότητας, είναι πολύ μεγάλη. Έτσι, αναγκάζονται τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων είτε να μένουν πιο πίσω στην κατανόηση της ύλης , είτε να αναγκάζονται οι γονείς τους να βάζουν το χέρι στην τσέπη ακόμα πιο βαθιά για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Τα παραπάνω όμως δεν φαίνεται να προβληματίζουν το υπουργείο, το οποίο συνεχίζει την ίδια σκληρή πολιτική με προσθαφαιρέσεις μαθημάτων, που οδηγούν το σχολείο πολλά χρόνια πίσω.

Χαρακτηριστικά, να αναφερθούμε στην κατάργηση του μαθήματος της κοινωνιολογίας, που σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπρόεδρου της ΝΔ είναι ένα μάθημα που κάνει τα παιδιά μας αριστερά (και κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται…).

Προωθούν τα ιδιωτικά Κολλέγια

Στα ιδιωτικά Κολλέγια όμως, που το υπουργείο φρόντισε πριν κάποιους μήνες να εξισώσει το πτυχίο τους με αυτό των δημοσίων πανεπιστημίων, δεν υπάρχει καμία βάση εισαγωγής και φυσικά δεν δίνονται εξετάσεις.

Εκεί παίζει ρόλο μόνο το χρήμα αφού όσοι/ες μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δίδακτρα, θα σπουδάσουν. Και με τον αποκλεισμό από τα δημόσια πανεπιστήμια, όσων δεν καταφέρουν να περάσουν τη βάση του 10 λόγω δυσκολίας των θεμάτων, οι ιδιώτες θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πελατεία τους και τα κέρδη τους ακόμα περισσότερο.

Στα σχέδια τους και τους νόμους που οδηγούν στην εξαθλίωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας δηλώνουμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους.  

Να αγωνιστούμε για μια παιδεία σύγχρονη, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Για ένα εκπαιδευτικό σύστημα επιστημονικά ορθό και όχι ανταγωνιστικό στο κυνήγι της αριστείας και του ατομισμού, για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Για μια εκπαίδευση ουσιαστικά δωρεάν και ανοικτή σε όλους! Για ένα σχολείο δημοκρατικό, στο οποίο μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα έχουν ουσιαστικό λόγο. Για ένα σχολείο που θα μορφώνει τους ανθρώπους και δεν θα φτιάχνει υποψήφιους για εξετάσεις!

Για ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας για έρευνα και μάθηση και όχι της αγοράς και των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Μετά και την φετινή αποτυχία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να πούμε ότι η ανάγκη για μετάβαση σε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις είναι επιτακτική. Οι μαθητές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν  και να μπορούν να σπουδάσουν στη σχολή της αρεσκείας και της προτίμησης τους ελεύθερα, έτσι μόνο θα μπορέσουν αργότερα να εξελίξουν τις σπουδές τους και να πάνε ένα βήμα παραπέρα προσφέροντας στην κοινωνία και τις ανάγκες της.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα