Η ΠΛΑΙΣΙΟ Computers Α.Ε.Β.Ε. στέλνει «απάντηση» στο Ξεκίνημα

13/02/2016
Comments off
842 Views
Κάτω από την πίεση που δέχτηκε μετά την απόλυση της Σοφίας Πάτα και τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα αυτό (δείτε σχετικά,  http://www.xekinima.org/arthra/view/article/agorazeis-ap-to-plaisio-think-think-think-think/)  η διοίκηση της ΠΛΑΙΣΙΟ Computers ΑΕΒΕ έστειλε στο «Ξ» δική της απαντητική ανακοίνωση την οποία και ζήτησε από την ιστοσελίδα μας να δημοσιεύσουμε. 

 

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της ΠΛΑΙΣΙΟ αυτούσια, όπως μπορείτε να τη διαβάσετε και στο σχετικό λινκ (http://www.plaisio.gr/Campaign/20160211-Anakoinwsi.htm) που μας έστειλε η εταιρία. Στο τέλος ακολουθούν μερικά δικά μας σχόλια.

Ανακοίνωση της ΠΛΑΙΣΙΟ Computers Α.Ε.Β.Ε.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την «άδικη απόλυση υπαλλήλου» η θέση του Πλαισίου είναι η εξής:

Με όχημα το Σωματείο Εργαζομένων, οι προσωπικές επιδιώξεις κάποιων συναδέλφων να ανέλθουν ως επαγγελματίες συνδικαλιστές χτίζονται στο ψέμα, στη στείρα αντιπαράθεση και στο μέσο της δυσφήμισης.

Κάνουν ό,τι μπορούν για να σταθούν εμπόδιο στη μάχη που δίνεται από μια περήφανη ελληνική ομάδα 1.200 ανθρώπων ενάντια στην ύφεση και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Εχθρός τους η ανάπτυξη και η αξιοκρατία. Ξεχνούν ότι είναι μια εταιρία που δεν έχει κάνει ποτέ μείωση μισθών, ποτέ περικοπές προσωπικού και όπου πάντοτε οι πληρωμές γίνονται στην ώρα τους. Επίσης ξεχνούν ότι ο minimum μισθός στο Πλαίσιο είναι τα 750€ και τα 905€ (όταν όλη η αγορά δίνει το βασικό 511€ και 586€) και ότι κάθε χρόνο δίνονται bonus και αυξήσεις.

Το να προσφέρει μια εταιρία μισθούς 30% υψηλότερους από την αγορά, να τους καταθέτει ανελλιπώς στις 15 και 30 του μήνα, να δίνει σταθερά πριμ και πρόσθετες παροχές και να μην έχει κάνει ποτέ ούτε μειώσεις μισθών ούτε ομαδικές περικοπές δεν είναι απλό. Είναι αποτέλεσμα προσπάθειας 1.200 εξαιρετικών ανθρώπων και μιας Ελληνικής επιχείρησης και είναι κρίμα η προσπάθειά τους να αμαυρώνεται από πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες.

Η απάντηση του «Ξ»

Σε σχέση με την απάντηση της εταιρίας το «Ξ» έχει να σημειώσει τα ακόλουθα:

1.       Η Εταιρεία δεν απαντά στο θέμα που θίγει η εκστρατεία υπέρ της επαναπρόσληψης της Σοφίας Πάτα. Μας αναφέρει τη μάχη που δίνει η «ελληνική ομάδα 1.200 ανθρώπων», την θετική οικονομική πορεία της εταιρείας, μας λέει ότι οι εργαζόμενοι της ΠΛΑΣΙΟ παίρνουν πιο ψηλούς μισθούς από αντίστοιχες εταιρείες και ότι πληρώνονται και στην ώρα τους! Μόνο που δεν είναι αυτό το θέμα μας – το θέμα είναι οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο ΠΛΑΙΣΙΟ.

2.       Η ανακοίνωση της ΠΛΑΙΣΙΟ δεν διαψεύδει τίποτα από αυτά που έχουμε γράψει. Δεν διαψεύδει για παράδειγμα ότι στη διάρκεια του 2015 η Σοφία είχε βραβευτεί δύο φορές από την εταιρία για εξαιρετική απόδοση στη δουλειά της! Δεν διαψεύδει επίσης ότι απολύθηκε επειδή «δεν χαμογελούσε αρκετά». Ακόμα, δεν απασχολεί την «καλή» εταιρεία το γεγονός ότι η Σοφία έχει την ευθύνη να αναθρέψει μόνη της ένα τρίχρονο παιδί και την πετάει στην ανεργία.

3.      Η εταιρεία καταφεύγει στη συκοφαντία! Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την έκφραση

«Με όχημα το Σωματείο Εργαζομένων, οι προσωπικές επιδιώξεις κάποιων συναδέλφων να ανέλθουν ως επαγγελματίες συνδικαλιστές χτίζονται στο ψέμα, στη στείρα αντιπαράθεση και στο μέσο της δυσφήμισης».

Τι άλλο από συκοφαντία μπορεί επίσης να αποτελεί η κατηγορία

«Εχθρός τους η ανάπτυξη και η αξιοκρατία»

η οποία εξακοντίζεται γενικώς και αορίστως; Ποιοι αλήθεια είναι που δεν θέλουν ανάπτυξη και αξιοκρατία; Η Σοφία που βραβεύτηκε από την εταιρεία; Το «Ξ» που μονίμως εξηγεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να μπει αυτή η ρημαγμένη χώρα στην ανάπτυξη και μακριά από τη διαφθορά; Κάποιοι άλλοι μήπως που το ΠΛΑΙΣΙΟ ξέρει αλλά δεν αναφέρει…; Διαστρέφοντας με εξόφθαλμο τρόπο τα κίνητρα της κινητοποίησης (την ανάκληση μιας άδικης απόλυσης) είναι αντίθετα σαφές ότι η ανακοίνωση της Εταιρείας σκοπεύει στη σπίλωση του Σωματείου των Εργαζομένων στο ΠΛΑΙΣΙΟ. Δεν αντιλαμβάνεται όμως πως, με τον τρόπο αυτό, αποκαλύπτει τους απώτερους σκοπούς της: την παγίωση εργασιακών συνθηκών γαλέρας, τη δυνατότητα να εκβιάζει και  να απολύει όπως και όποτε θέλει.

4.      Ξέρουμε πως κάποιοι εργαζόμενοι θα πουν «γιατί δημοσιεύετε ανακοινώσεις αφεντικών, αφού αυτοί είναι απέναντι και μας κτυπάνε και μας λασπολογούν;». Η απάντησή μας είναι ότι η δύναμη των εργαζομένων είναι η αλήθεια, δεν έχουν κάτι να κρύψουν, αντίθετα, όσο πιο πλατιά, ανοιχτά και δημοκρατικά αντιπαρατίθενται, τόσο κερδίζουν. Η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης των αφεντικών αποκαλύπτει στην πραγματικότητα τη «γύμνια» των επιχειρημάτων τους και δείχνει ξεκάθαρα τόσο τους στόχους τους (τη συντριβή κάθε εργασιακού δικαιώματος) όσο και ότι οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που μπορούν να είναι συνεπείς με την πραγματική δημοκρατία που στο τέλος-τέλος μεταφράζεται σε ελευθερία έκφρασης, διεκδίκησης και οργάνωσης. Μ’ αυτή την έννοια οι εργαζόμενοι μπορούν πραγματικά να δώσουν «υπερήφανα» μαθήματα στα αφεντικά, σε όλα τα επίπεδα – και στο επίπεδο της δημοκρατίας. Αυτοί που φοβούνται την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον ελεύθερο διάλογο είναι τα αφεντικά (και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν) πράγμα που πια αποτελεί κοινό τόπο για εκατομμύρια, κι όχι μόνο στην Ελλάδα.

5.      Η καμπάνια για τη δικαίωση της Σοφίας, προφανώς, συνεχίζεται.