Η παιδεία ξανά στο στόχαστρο!

Του Γιάννου Νικολάου

Παράλληλα με την πιο βάρβαρη επίθεση που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι και η κοινωνία με τα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας, μια σειρά από αλλαγές και επιθέσεις σχεδιάζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα και στην Παιδεία. Πέρα από την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων, βρίσκεται στα «σκαριά» νέος νόμος – πλαίσιο λειτουργίας για τα ΑΕΙ καθώς και αλλαγές στα σχολεία που αφορούν τους μαθητές.

Αλλαγές στα πανεπιστήμια

«Στις 26 Σεπτέμβρη θα δοθεί από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου το έναυσμα του διαλόγου για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» (Α. Διαμαντοπούλου*, 2/9/10 – Καθημερινή)

Το τι θα περιλαμβάνει αυτό το «νέο» πλαίσιο περίπου μας είναι γνωστό. Βέβαια δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάποια «καινοτομία», αλλά για τη συνέχεια της ίδιας αντι-εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθείται όλα τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις.

Μερικά από τα σχέδια:

1. Εφαρμογή πιστωτικών μονάδων και στα κολλέγια (ΚΕΣ) έτσι ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να εισέρχονται και από εκεί σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

2. «Λουκέτο» ή συγχώνευση περίπου 50 τμημάτων ΤΕΙ με ταυτόχρονη αλλαγή γνωστικού αντικειμένου

3. Διορισμός «εξωπανεπιστημιακών» στη διοίκηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ

4. Προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση, η αξιολόγηση (που πλέον θα συνδέεται και με τις επιδόσεις των φοιτητών)

Από τα πιο πάνω καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση πρόκειται να γίνει ακόμα χειρότερη στον χώρο των ΑΕΙ – ΤΕΙ.  Θα έχουμε απολύσεις καθηγητών και προσωπικού, όχι μόνο από την κατάργηση τμημάτων αλλά και από την συγχώνευσή τους, η διοίκηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα γίνει ακόμη πιο αντι-δημοκρατική με τους διορισμένος «εξωπανεπιστημιακούς» και όσον αφορά στη χρηματοδότηση (που φέτος είναι ακόμη μικρότερη από πέρυσι – πχ. Παν. Θεσσαλίας -20%) αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη μείωσή της στα τμήματα με προβλήματα που θα έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα ακόμα και επιβίωσης τμημάτων ή και ολόκληρων πανεπιστημίων…

Αλλαγές στα σχολεία

Σχεδόν κάθε νέα κυβέρνηση ανακοινώνει και αυτή με τη σειρά της το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων που θα εφαρμόσει και θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα των λυκείων και των πανελληνίων..

Φέτος οι «νέες» ιδέες σχετικά με τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής (που θα εφαρμοστούν μετά από 3 χρόνια) σε ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι:

1. Σε σχολές χαμηλής ζήτησης θα γίνεται η εισαγωγή χωρίς εξετάσεις (στις υπόλοιπες θα υπάρχουν πανελλαδικές)

2. Τα μαθήματα που θα εξετάζονται θα μειωθούν από 6 σε 4

3. Η εισαγωγή των επιτυχόντων θα γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα. (δηλαδή κάποιος/α θα «μπαίνει» πχ στην Πολυτεχνική Σχολή ή στην Φιλοσοφική και όχι πχ στους Μηχανολόγους ή στο Ιστορικό)

Τέλος, έχουν ανακοινωθεί μια σειρά «ιδέες» για μείωση των απουσιών και καταστολή/ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων (όπως οι καταλήψεις κλπ) σε μια προσπάθεια του υπουργείου να αποτρέψει τους μαθητές απ’ το να αντιστέκονται έτσι ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις.

Η ίδια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έκανε την «μεγάλη» μεταρρύθμιση από τις δέσμες στις πανελλαδικές με περισσότερα μαθήματα, τώρα γυρνάει πίσω. Εμείς δεν συμφωνούμε ούτε με το ένα ούτε με το άλλο εξεταστικό σύστημα. Οποιοδήποτε σύστημα εισαγωγής, από ένα δημόσιο σχολείο με χιλιάδες προβλήματα και ελλείψεις σε ένα πανεπιστήμιο που επίσης έχει προβλήματα και το μόνο μέλλον που βλέπουν οι κυβερνήσεις είναι η ιδιωτικοποίησή του, είναι προβληματικό.

Απάντηση: οι αγώνες μας!

Η μόνη λύση είναι η ελεύθερη πρόσβαση από το δημόσιο σχολείο σε μια ενιαία, δημόσια και πραγματικά δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση όπου κάθε απόφοιτος-η θα επιλέγει τις σπουδές που τον ενδιαφέρουν και που θα υπάρχει για όλα τα αντικείμενα σπουδών εξασφαλισμένη δουλειά.

Δεν περιμένουμε από καμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ να υλοποιήσει μια τέτοια πρόταση σαν την παραπάνω. Αυτό το αίτημα πρέπει να υιοθετηθεί από το μαθητικό, το φοιτητικό, το εκπαιδευτικό κίνημα και μέσα από τον κοινό και συντονισμένο αγώνα τους να σταματήσουν καταρχήν τη συνεχή επίθεση που δέχονται τόσα χρόνια αλλά και να παλέψουν για μια καλύτερη παιδεία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα