Η κυβέρνηση άλλαξε… οι απειλές για τον Υμηττό παραμένουν!

01/10/2009
Comments off
667 Views

Της Ελένης Μήτσου

Η κυβέρνηση άλλαξε, όμως οι απειλές για τον Υμηττό παραμένουν. Από την μια εκκρεμεί το σχέδιο νέου προεδρικού διατάγματος για τον Υμηττό, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε ισχύ η προκήρυξη για τους «νέους αυτοκινητόδρομους Αττικής», που περνώντας πάνω, μέσα και γύρω από τον Υμηττό, θα δώσουν τη χαριστική βολή στο πολύτιμο οικοσύστημα του βουνού.

Και τα δυο αποτελούν έμπνευση του πρώην Υπ. ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά. Και τα δυο είχαν καταδικαστεί προεκλογικά από τον Σπύρο Κουβέλη, πολιτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ για τον Περιβάλλον και την Χωροταξία. Όμως άλλο είναι οι προεκλογικές δηλώσεις και άλλες οι ημέρες και τα έργα των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Γι? αυτό, παρά τις δηλώσεις των εκάστοτε εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουμε την παραμικρή εμπιστοσύνη ότι η νέα κυβέρνηση θα ανατρέψει πλήρως τα σχέδια της ΝΔ για την καταστροφή και την τσιμεντοποίηση του Υμηττού, πόσο μάλλον ότι θα λάβει ουσιαστικά μέτρα – μέτρα που διεκδικεί εδώ και δεκαετίες το περιβαλλοντικό κίνημα – για την ουσιαστική προστασία, ενός από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής.

Η υπόθεση της διάσωσης του Υμηττού συνεχίζεται λοιπόν… Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας, το νεολαιίστικο και το εργατικό κίνημα, πρέπει να συνεχίσουν τη μάχη ενάντια στους μεγαλοεργολάβους και τα κάθε φύσης συμφέροντα που βλέπουν τον Υμηττό σαν μια ακόμα ευκαιρία για «business». Ο Υμηττός θα σωθεί μόνο μέσα από τους αγώνες μας!

Το σχέδιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό χειροτερεύει το καθεστώς προστασίας του βουνού. Ο Υμηττός δεν αντιμετωπίζεται σαν ένα ενιαίο και αδιαίρετο οικοσύστημα. Χωρίζεται σε 3 ζώνες προστασίας (Α, Β, Ε) και 7 υποζώνες (Α, Β1, Β2, Β3, Β4, Ε1, Ε2) έτσι ώστε να μπορέσει το δάσος να υποβιβαστεί σε? πάρκο (!!), να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να περάσουν νέοι αυτοκινητόδρομοι από τις περιοχές Natura του βουνού καθώς και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τσιμεντοποίησή του.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου του νέου ΠΔ για την «προστασία» του Υμηττού

Η ζώνη Α του Υμηττού δεν αντιμετωπίζεται ως ένας ενιαίος δασικός χώρος, ούτε χαρακτηρίζεται δάσος. Αντιθέτως χαρακτηρίζεται ως «πάρκο φύσης και ιστορικών μνημείων» του οποίου η «οργάνωση» θα καθοριστεί μετά από ειδική μελέτη (sic)…

Ο χαρακτηρισμός του ορεινού και δασικού όγκου του Υμηττού ως «πάρκο» δεν είναι τυχαίος. Το δάσος τυγχάνει νομικά πολύ μεγαλύτερης προστασίας από ένα πάρκο. Προστατεύεται από τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος και πλήθος άλλων νόμων. Η προστασία όμως μιας περιοχής που χαρακτηρίζεται «πάρκο» στην πραγματικότητα εξαρτάται από τις διαθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης – σ’ ένα πάρκο, για παράδειγμα, η αλλαγή των χρήσεων γης με στόχο το χτίσιμό του, γίνονται στο άψε – σβήσε.

Παρόλο που η ζώνη Α του Υμηττού χαρακτηρίζεται ως ζώνη «απόλυτης προστασίας», όπου «δεν επιτρέπεται η δόμηση», επιτρέπονται τα «έργα τεχνικής υποδομής ήτοι: έργα και εγκαταστάσεις ενέργειας (ΔΕΗ και ΔΕΠΑ), ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ και ΟΤΑ), μεταφορών (οδικά έργα)».

Τι εξυπηρετούν αυτά τα έργα σε μια περιοχή όπου υποτίθεται πως «δεν επιτρέπεται η δόμηση»; Δημιουργούν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο (το κατάλληλο παραθυράκι) για να περάσουν από τον Υμηττό οι «νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής» – ενα έργο, το οποίο θα δώσει τη χαριστική βολή στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Υμηττού – νομιμοποιούν τις ήδη υπάρχουσες και παράνομες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο βουνό και βάζουν τις βάσεις για την μελλοντική τσιμεντοποίηση μεγαλύτερων τμημάτων του – μετά από αλλαγές που μπορούν να γίνουν στις χρήσεις γης του «πάρκου φύσης».

Οι παρυφές του Υμηττού (ζώνες Β1, Β2, Β3, Β4) συνεχίζουν να τσιμεντοποιούνται. Στις ζώνες αυτές επιτρέπεται να επεκταθούν και να χτιστούν αναψυκτήρια, πολιτιστικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια κοκ.

Μέσα στο δάσος λοιπον θα μπορούν να υπάρχουν κτίσματα που να φτάνουν π.χ. τα 4.000 τ.μ. (στην περίπτωση της ζώνης Β2).

Ένα τμήμα της κορυφής του Υμηττού, αποκόπτεται από τη ζώνη Α και το καθεστώς «προστασίας» που τη διέπει. Αυτό το τμήμα ονομάζεται ζώνη Ε1 και χαρακτηρίζεται «πάρκο κεραιών ραδιοφωνίας – τηλεόρασης».

Πρόκειται για ένα τμήμα του βουνού όπου έχουν εγκατασταθεί παράνομα κεραίες ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών καθώς και κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Το σχέδιο του νέου ΠΔ του για τον Υμηττό έρχεται να νομιμοποιήσει την παραπάνω παρανομία.

Όσο για τις ζώνες Ε2… αποτελούνται στην πραγματικότητα από 11 νεκροταφεία που βρίσκονται (κομμάτια τους ή ολόκληρα) μέσα στο δάσος του Υμηττού.

Το σχέδιο του νέου ΠΔ νομιμοποιεί την ύπαρξη νεκροταφείων στο οικοσύστημα του Υμηττού και επιτρέπει τη μεγαλύτερη επέκτασή τους.

Στο σχέδιο του νέου ΠΔ δεν θίγεται καθόλου το θέμα των υπαρχόντων αυθαίρετων κατοικιών και κτισμάτων ? δεν διατάσσεται δηλαδή η κατεδάφισή τους – ούτε το θέμα των διεκδικήσεων τμημάτων του Υμηττού από την εκκλησία, οικοδομικούς συνεταιρισμούς και μεμονωμένους ιδιώτες (όλοι οι προαναφερόμενοι μαζί, διεκδικούν περισσότερα από 25.000 στρέμματα του Υμηττού για να τα οικοδομήσουν).

– Για τους «νέους αυτοκινητόδρομους Αττικής» και τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχει η υλοποίησή τους για τον Υμηττό και τη ζωή των κατοίκων του λεκανοπεδίου διαβάστε το τεύχος Μαϊου 2009 του «Ξ» (http://www.xekinima.org/archive/viewpaper.php?c=1&v=322)

Tο ΠΑΣΟΚ για τον Υμηττό

Προεκλογικές Δηλώσεις του Σπύρου Κουβέλη, πολιτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ για τον Περιβάλλον και την Χωροταξία…

…για τους νέους αυτοκινητόδρομους αττικής:

«ο Υπουργός δήλωσε το γάζωμα κυριολεκτικά του Υμηττού με έργα οδοποιίας» 9/9/20091

… για το σχέδιο νέου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού:

«Θα έπρεπε ολόκληρος ο Υμηττός να ανήκει σε μία και μόνο ζώνη με δασικό χαρακτήρα, χωρίς «παραθυράκια». Αντίθετα το νέο διάταγμα δημιουργεί υπο-κατηγορίες, ενώ κομμάτι του δάσους το αποχαρακτηρίζει επίσημα και το μετονομάζει σε Θεματικό Πάρκο.»2

«Αυτό που θα έπρεπε το νέο διάταγμα να ξεκαθαρίζει, είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια δόμησης στον Υμηττό, ούτε καν για χρήσεις που έχει ανάγκη η πόλη, όπως χρήσεις υγείας, παιδείας και υποδομές αθλητισμού. Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε άλλο πράσινο.»3

… για την προστασία του Υμηττού:

«στόχος είναι η περιοχή η οποία έχει διατηρηθεί, που υπάρχει δάσος από τις παρυφές των πόλεων, του Χολαργού, του Παπάγου, του Βύρωνα κτλ., όλη αυτή η περιοχή, μέχρι επάνω την κορυφή να είναι σε καθεστώς αυστηρής προστασίας ? Αυστηρή προστασία σημαίνει Εθνικός Δρυμός, εθνικό πάρκο, με κάποια διατύπωση θα γίνει αυτό.»4

Με βάση αυτές τις δηλώσεις λοιπόν η νέα κυβέρνηση θα έπρεπε…

… να σταματήσει την προκήρυξη των έργων για τους νέους αυτοκινητόδρομους Αττικής και να αποσύρει αμέσως το σχετικό σχέδιο.

… να αποσύρει το σχέδιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος τον Υμηττό.

… να ανακηρύξει άμεσα τον Υμηττό «Εθνικό Δρυμό» και να απομακρύνει από αυτόν όλα τα παράνομα και ασύμβατα με το δάσος κτίσματα και εγκαταστάσεις.

Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν θα γίνει (τουλάχιστο με σωστό και ολοκληρωμένο τρόπο και πιο πιθανά καθόλου) αν δεν πιέσουμε τη νέα κυβέρνηση, αν δεν αγωνιστούμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο για μια σειρά δασοκτόνους νόμους, όπως ο νόμος 3208/2003, με τον οποίον το 1/3 των δασικών εκτάσεων της Ελλάδας αποχαρακτηρίστηκαν αλλά και για τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 24 το 2001, με βάση την οποία επιτρέπονται οι αλλαγές στη χρήση των δασών για λόγους «εθνικής οικονομίας» και «δημόσιου συμφέροντος».

Διεκδικούμε

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου του νέου ΠΔ για τον Υμηττό

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου για τους «Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής» και της δημοπράτησης του έργου.

Τη δημιουργία ενιαίας ζώνης προστασίας του Υμηττού με απαγόρευση οποιασδήποτε δόμησης, και οποιασδήποτε δημιουργίας ασφαλτοστρωμένων οδικών δικτύων.

Ανακήρυξη του Υμηττού σε εθνικό δρυμό.

Απομάκρυνση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων από τον Υμηττό.

Απομάκρυνση των στρατοπέδων από τον Υμηττό

Καθαρισμό του δάσους από τα σκουπίδια και τις παράνομες χωματερές

Απαγόρευση του κυνηγιού σε όλο τον Υμηττό.

Δημιουργία δασαρχείου με αποκλειστική υπευθυνότητα τον Υμηττό.

Προσλήψεις στη δασική υπηρεσία και την πυροσβεστική έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής προστασία του βουνού.

Επέκταση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία πρέπει να είναι (εκτός από δημόσια) συχνά και δωρεάν, καθώς και δημιουργία εκτεταμένων δικτύων πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων σε ολόκληρη την πόλη, για να περιοριστεί η χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων και να μην χρειάζονται νέες επεκτάσεις αυτοκινητοδρόμων.