Η διδασκαλία των ξένων γλωσσών δε χωρά στο «νέο σχολείο»

Tου Δημήτρη Πανταζόπουλου, αδιόριστου εκπαιδευτικού (γαλλικής γλώσσας)

Η ρύθμιση του υπουργείου παιδείας για τις ξένες γλώσσες, αποδεικνύει περίτρανα πόσο παλιό είναι το «νέο σχολείο» που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Τι ίσχυε;

Μέχρι σήμερα οι μαθητές της Έ Δημοτικού και αυτοί της Ά Γυμνασίου μπορούσαν να επιλέξουν τη 2η ξένη γλώσσα που θα διδαχθούν. Για το δημοτικό επέλεγαν ανάμεσα στα γαλλικά και τα γερμανικά, ενώ στο γυμνάσιο ανάμεσα στα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά ή τα ισπανικά (επί της ουσίας τα ιταλικά και τα ισπανικά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά μια και ο αριθμός εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολεία είναι απειροελάχιστος). Σε κάθε σχολείο έτσι υπήρχαν ξενόγλωσσα τμήματα με βάση την επιλογή των μαθητών, ενώ οι θέσεις καθηγητών καλύπτονταν όπου δεν υπήρχαν οργανικές θέσεις (γυμνάσια) και στα δημοτικά (δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις καθηγητών γαλλικής η γερμανικής στην Πρωτοβάθμια) από αναπληρωτές πλήρους (ΑΠΩ) η μειωμένου ωραρίου (ΑΜΩ). Στα δημοτικά η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ήταν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Τι αλλάζει;

Με την απόφαση του υπουργείου οι μαθητές παύουν να έχουν το δικαίωμα της επιλογής της 2ης ξένης γλώσσας. Στο δημοτικό θα διδάσκεται μόνο μία ξένη γλώσσα αυτή που θα επιλέγει η πλειοψηφία των μαθητών ενώ στο γυμνάσιο η επιλογή μεταξύ τεσσάρων ξένων γλωσσών (γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής) θα γίνεται βάσει της οργανικής θέσης εκπαιδευτικού που θα υπάρχει στο σχολείο. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο οι γονείς θα μπορούν να μετεγγράφουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο με βάση την γλώσσα που θα επιλέγουν.

Τι σημαίνουν οι αλλαγές;

Η απόφαση δείχνει ότι τα κριτήρια της κυβέρνησης δεν είναι παιδαγωγικά αφού ο λόγος που προωθείται αυτή η ρύθμιση, τουλάχιστον στην πρωτοβάθμια, δεν είναι άλλος από ότι  την επόμενη χρονιά τελειώνουν οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ για τη γλωσσομάθεια. Είναι επίσης σαφές ότι η κατάργηση της επιλογής για τον μαθητή σημαίνει στην πράξη την έλλειψη ενδιαφέροντος του για μία γλώσσα που δεν επιλέγει ενώ η διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα γίνουν πολυπληθέστερα. Τέλος η δημιουργία γαλλόφωνων και γερμανόφωνων σχολείων (τα σχολεία όπου θα διδάσκεται η ιταλική ή ισπανική λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών θα είναι πρακτικά ανύπαρκτα) οδηγεί στην κατηγοριοποίηση και ανοίγει μάλιστα η κερκόπορτα της «γονικής επιλογής σχολείου» με πρόσχημα την επιλογή της γλώσσας. Με αυτόν τον τρόπο παιδιά θα φεύγουν με το πρόσχημα της διαφορετικής επιλογής γλώσσας από τα «κακά σχολεία» και θα μετεγγράφονται στα «καλά» με αποτέλεσμα την πλήρη κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Τέλος μέσω της ρύθμισης αυτής πετιούνται στο δρόμο χιλιάδες εκπαιδευτικοί, κυρίως ΑΜΩ και ΑΠΩ μέσω ΕΣΠΑ που δε θα βρουν χώρο από του χρόνου στα σχολεία, ενώ σύμφωνα με στοιχεία των ενώσεων καθηγητών γαλλικής και γερμανικής γλώσσας, η ρύθμιση αυτή θα σημάνει την κατάργηση 2.575 οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών.

Όλα για τους ιδιώτες

Η ρύθμιση αυτή είναι χάρισμα στους ιδιώτες και τα φροντιστήρια τα οποία η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα καταργήσει. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: ο ετήσιος τζίρος των εξετάσεων για τα πτυχία ξένων γλωσσών ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ ενώ οι γονείς πληρώνουν 595,6 εκατ. ευρώ για την εκμάθηση γλωσσών των παιδιών τους. Είναι λοιπόν πασιφανές ποιους ενισχύει η κυβέρνηση.

Αυτή η ρύθμιση – έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει. Ήδη η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε την αποχή από τη βαθμολόγηση των ξενόγλωσσων στις πανελλήνιες, ενώ και οι ενώσεις των εκπαιδευτικών έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις που οδήγησαν το υπουργείο σε μερική αναδίπλωση με την υπόσχεση για την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για τα παιδιά που φοιτούσαν φέτος στην Έ Δημοτικού και την Ά Γυμνασίου.

Οι κινητοποιήσεις μας πρέπει να συνεχιστούν διεκδικώντας:

  • Να αποσυρθεί η απόφαση του υπουργείου
  • Δυνατότητα επιλογής των μαθητών για την ξένη γλώσσα σε όλες της βαθμίδες εκπαίδευσης
  • Πλήρης, μόνιμη και σταθερή εργασία των εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο – οργανικές θέσεις ξενόγλωσσων στην πρωτοβάθμια – κατάργηση της ελαστικής εργασίας όλων των μορφών.
  • Όλη η ξενόγλωσση εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο – κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα