Array

Η αποχή νικητής στις εκλογές του ΤΕΕ

Της Ελένης Γεραλή,
Αρχιτέκτονας Μηχανικός, μέλος της «Συμπαράταξης Ανατροπής»,
Μαγνησία

Τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινών εκλογών του ΤΕΕ, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, ήταν η μεγάλη αποχή, το μεγάλο πλήθος των λευκών και των άκυρων (συνολικά 2.237) και η έντονη συσπείρωση των μηχανισμών των καθεστωτικών δυνάμεων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

Συνολικά ψήφισαν 8.804 λιγότεροι μηχανικοί σε σχέση με το 2010 (δηλαδή από 41.217 το 2010 σε 32.413 σήμερα) και η αποχή ανέβηκε στο 70% από το 60% πριν 3 χρόνια.

Οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και οι σύμμαχοί τους έχασαν σημαντικό μέρος της εκλογικής του δύναμης, με το ΠΑΣΟΚ να χάνει 4 στους 10 ψηφοφόρους του! Όμως η πτώση αυτή μεταφράστηκε σε άνοδο της αποχής και όχι σε μετακίνηση προς τις παρατάξεις της Αριστεράς οι οποίες επί της ουσίας έμειναν στάσιμες με μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με το 2010. Η μεγάλη αποχή και η διάσπαση των δυνάμεων της Αριστεράς σε 4 ψηφοδέλτια επέτρεψαν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κρατήσουν σχετικά ψηλά ποσοστά και να εμφανίζονται ως νικητές. Ας δούμε τα αποτελέσματα κάπως αναλυτικά1.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια οι δύο παρατάξεις της Νέας Δημοκρατίας (ΔΚΜ & ΔΚΜη) κατέβηκαν με κοινό ψηφοδέλτιο. Η κοινή δεξιά παράταξη «ΔΚΜ Ανανέωση Πρωτοπορία» πήρε 7.964 ψήφους και 26,39%  από 10.536 και 26,8% που είχαν πάρει από κοινού η ΔΚΜ και η ΔΚΜη το 2010 όταν είχαν κατέβει ξεχωριστά. Έχασαν δηλαδή 2.572 ψήφους ή το 24,4% της εκλογικής τους δύναμης.

Σε κοινό ψηφοδέλτιο με το τίτλο «Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών» κατέβηκαν και οι μηχανικοί του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων Πρασίνων καθώς και η παλιά παράταξη εργολάβων.  Η ΔΗΣΥΜ βγήκε δεύτερη με 23,05 % και 6.957 ψήφους, σημειώνοντας όμως πολύ μεγάλη πτώση σε απόλυτο αριθμό ψήφων σε σχέση με το 2010. Τότε μόνη της η ΠΑΣΚ (χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες δυνάμεις που την στήριξαν φέτος) είχε πάρει 11.606 ψήφους και 29,6 %. Το ΠΑΣΟΚ έχασε δηλαδή 4.649 ψήφους ή το 40% της εκλογικής του δύναμης!

Η Αριστερά

Οι δυνάμεις της Αριστεράς, που για ακόμα μια φορά κατέβηκαν διασπασμένες σε τέσσερα ξεχωριστά ψηφοδέλτια, σε γενικές γραμμές διατήρησαν τα ποσοστά τους με μικρές αυξομειώσεις ανάλογα με την παράταξη. Εξαίρεση, και καθόλου ασήμαντη, σ’ αυτή τη γενική εικόνα αποτελεί η ΣΑΜ η οποία ήταν το μόνο ενωτικό αριστερό σχήμα και που είχε σημαντική αύξηση των ποσοστών της από 3,24% σε 5,69%.

Συγκεκριμένα, η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών», παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε τρίτη με 3.295 ψήφους και ποσοστό 10,92% ενώ το 2010 η τότε παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η «Συμπαράταξη Μηχανικών για το ΤΕΕ», είχε πάρει 3.386 ψήφους και 8,62%. Δηλαδή έπεσε οριακά σε απόλυτο αριθμό ψήφων (-91 ψήφοι) αλλά αύξησε τα ποσοστά της λόγω μεγαλύτερης αποχής.   

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών» (η παράταξη του ΚΚΕ) ήρθε πέμπτη με 2.094 ψήφους και ποσοστό 6,94% από 2.252 ψήφους και 5,73% το 2010. Επίσης δηλαδή ενώ έχασε 158 ψήφους ανέβασε τα ποσοστά λόγω μεγαλύτερης αποχής.  

Στη συνέχεια ακολουθεί η «Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών» η οποία υποστηρίζεται από ένα μέρος των μηχανικών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του «Σχεδίου Β», το «Ξεκίνημα» και ανένταχτους αριστερούς. Η ΣΑΜ ενισχύθηκε σημαντικά (σε σχέση με τη δύναμή της) από τις προηγούμενες εκλογές σε ψήφους και ποσοστά. Από 1.274 ψήφους και 3, 24 % το 2010 πήγε στις 1.716 ψήφους και το 5,69% φέτος: που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 442 και  περίπου 35%.

Η «Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία -Εργαζόμενοι Μηχανικοί» που στηρίζεται από τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (κυρίως ΝΑΡ) είχε μικρή πτώση και πήρε 1.064 ψήφους και 3,53%  έναντι 1.139 ψήφων και 2,9% το 2010.

Στο περιφερειακό τμήμα Μαγνησίας η «Συμπαράταξη Ανατροπής» (κοινή παράταξη της Αριστεράς πλην του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχε και το Ξεκίνημα) ήρθε δεύτερη δύναμη με 18% και 139 ψήφους.

Τα συμπεράσματα

Ενδεικτικό του τι θα σήμαινε μια εκλογική συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς είναι ότι στα 6 από τα συνολικά 10 περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ όπου η Αριστερά (πλην του ΚΚΕ) κατέβαινε με ενωτικά ψηφοδέλτια, ήρθε δεύτερη δύναμη.  

Τα κύρια συμπεράσματα που βγαίνουν από τα αποτελέσματα είναι η απαξίωση συνολικά του ΤΕΕ, η απονομιμοποίησή του σαν «εκπροσώπου όλων των μηχανικών» και ο διαχειριστικός τρόπος λειτουργίας του από τις μνημονιακές-καθεστωτικές παρατάξεις. Τα πιο χτυπημένα στρώματα των μηχανικών, οι άνεργοι, οι νέοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί που αδυνατούν να επιβιώσουν στις σημερινές συνθήκες κρίσης γυρνάνε την πλάτη στο ΤΕΕ ενώ δεν πείθονται από την Αριστερά ότι μπορεί να προσφέρει ένα δρόμο διεκδίκησης και διεξόδου.

Η σχετική άνοδος των δυνάμεων της αριστεράς είναι μεν θετική αλλά δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς και είναι σαφές ότι από μόνη της δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα. Είναι πλέον φανερό ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων κύρια των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών, δεν περνάει μόνο από τη συμμετοχή της Αριστεράς στις διαδικασίες του ΤΕΕ αλλά από την υπέρβασή του με μορφές οργάνωσης πιο δημοκρατικές (γενικές συνελεύσεις κα) και από τους αγώνες που καλούνται να οργανώσουν οι αριστερές δυνάμεις. Τέτοιες μάχες θα πρέπει να δοθούν για παράδειγμα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις για χρέη στο ΤΣΜΕΔΕ που έρχονται με το νέο χρόνο. Σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να στραφεί πλέον η προσοχή και η προσπάθεια όλων των αριστερών δυνάμεων στο χώρο των μηχανικών.

_________
Σημειώσεις
1. Αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/ELECTIONS_2013   

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα