Εθνικός διάλογος για την παιδεία

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει, σύμφωνα με τα λεγόμενα της, ως πρώτη της προτεραιότητα την παιδεία και προτίθεται να ξεκινήσει έναν εθνικό διάλογο για την παιδεία τις προσεχείς εβδομάδες.

Κάθε κυβέρνηση κρίνεται όμως από το πρόγραμμα της και το πρόγραμμα της Ν.Δ. δε μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Για την πρωτοβάθμια και τη μέση εκπαίδευση

Η Ν.Δ. προβλέπει: «γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις δυο φορές το χρόνο από την Ε΄ τάξη δημοτικού και μέχρι τη Γ΄ τάξη γυμνασίου». Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να καταργήσει τα ΤΕΕ. Στην πραγματικότητα όμως, απλά τους αλλάζει όνομα, αφού δημιουργεί στη θέση τους τα «επαγγελματικά λύκεια» που θα παίζουν στην ουσία ακριβώς τον ίδιο ρόλο.

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση, θα καθιερωθεί «4ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα» σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με σκοπό το «χρονικό, ποσοτικό και οικονομικό προσδιορισμό των αναπτυξιακών αναγκών» των σχολών, ενώ αναφέρεται επίσης ότι για τα ιδρύματα που δε θα υλοποιούν τους στόχους των προγραμμάτων αυτών θα υπάρχει ποινή διακοπής της χρηματοδότησής τους.

Τα προγράμματα αυτά στην πραγματικότητα θα κρίνουν το ποιες σχολές είναι «ανταγωνιστικές» και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ερευνητικές ανάγκες των επιχειρήσεων, και άρα δικαιούνται την κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα βέβαια, οι σχολές που θα «υλοποιούν τους στόχους των προγραμμάτων», θα χρηματοδοτούνται κυρίως όχι από το κράτος αλλά από τις ίδιες τις επιχειρήσεις των οποίων την έρευνα αναλαμβάνουν.

Στα πλαίσια της εφαρμογής των δύο κύκλων σπουδών, σύμφωνα με το μοντέλο της Μπολώνια, η κυβέρνηση προτείνει: «Νέα διάρθρωση σπουδών: το πρόγραμμα θα χωρίζεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος θα διαρκεί 4 εξάμηνα και θα περιλαμβάνει τις βασικές γνώσεις της αντίστοιχης επιστήμης. Προϋπόθεση για την παρακολούθηση των μαθημάτων της δεύτερης περιόδου, αποτελεί η επιτυχής εξέταση των μαθημάτων της πρώτης.»

Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι μεταξύ εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και απόκτησης του πολυπόθητου πτυχίου, δε θα μεσολαβούν μόνο μερικές εξεταστικές και κάποιες δεκάδες μαθήματα. Αντίθετα θα υπάρχει πλέον ένα ακόμη εμπόδιο, που δε θα επιτρέπει στους φοιτητές που δεν περνάνε το σύνολο των μαθημάτων των δύο πρώτων ετών να συνεχίσουν να σπουδάζουν.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών που θα τελειώνουν τις σπουδές τους, ενώ όσοι δε θα τα καταφέρνουν να περάσουν στον δεύτερο κύκλο σπουδών θα αρκούνται σε μια απλή βεβαίωση μετά το τέλος του πρώτου κύκλου, που δε θα τους εξασφαλίζει ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα.

Τέλος,στα σχέδια της ΝΔ για την ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να συμπεριλάβουμε και την πρόταση για επανεξέταση του πανεπιστημιακού ασύλου, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα επιδιωχθεί η κατάργησή του.

Για τους εκπαιδευτικούς

Για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται αξιολόγηση, με τελικό στόχο όπως μας πληροφορεί το πρόγραμμα την αξιοκρατία στην εκπαίδευση.

Ο εκπαιδευτικός θα αξιολογείται κάθε 4 χρόνια από τους «σχολικούς συμβούλους», με βασικά κριτήρια την «επιστημονική του κατάρτιση, και την παιδαγωγική του ικανότητα». Θα αξιολογείται επίσης από το διευθυντή του σχολείου σε σχέση με την «υπηρεσιακή του συνέπεια και υπευθυνότητα». Αλλά και ο διευθυντής του σχολείου με τη σειρά του θα αξιολογείται από το «Σχολικό Σύμβουλο της ειδικότητας του», αλλά και από «το Διευθυντή Γραφείου ή Διεύθυνσης ως προς τα ίδια στοιχεία, στα οποία αξιολογείται και στο έργο του ο εκπαιδευτικός από το Διευθυντή». Ποιοι είναι όμως αυτοί οι σχολικοί σύμβουλοι, από ποιόν επιλέγονται και γιατί θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβάλλουν στην «αξιοκρατία», όπως λέει η Ν.Δ.; Γιατί αφήνονται έξω από αυτή τη διαδικασία οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς που είναι οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουν τα προβλήματα, τα κενά και τις ανάγκες των σχολείων; Ποια θα είναι η τύχη των εκπαιδευτικών και των σχολείων που θα αξιολογούνται αρνητικά, από το «αξιοκρατικό» σύστημα της νέας κυβέρνησης;

Επιλογή νέων στελεχών εκπαίδευσης

Μια μικρή γεύση για το πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ την αξιοκρατία μας δίνουν τα όσα συνέβησαν με αφορμή την επιλογή νέων στελεχών στην εκπαίδευση από την Υπουργό Παιδείας. Συνολικά επελέγησαν 447 στελέχη για να καλύψουν τις θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από τους 210 που επιλέγηκαν συνολικά, παρέμειναν στις θέσεις τους 43 στελέχη. Από αυτούς οι 5 ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, 1 στον Συνασπισμό και όλοι οι υπόλοιποι στην ΝΔ. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τους 225 που επελέγησαν συνολικά επανεκλέγησαν και παραμένουν στη θέση τους 52 στελέχη. Από τους 52,1 ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και όλοι οι υπόλοιποι στη ΝΔ. Ενδεικτικό του τι είδους διαδικασία ακολουθήθηκε είναι το γεγονός πως οι φάκελοι με τις 715 υποψηφιότητες μελετήθηκαν σε 3 μέρες από το ΥΠΕΠΘ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,242ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα