Εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλων: ένας σκληρά χτυπημένος κλάδος απεργεί και διαδηλώνει!

Την Πέμπτη 8/10 οι εργαζόμενοι μεταφορείς με δίκυκλο κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία και πραγματοποίησαν μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις του κλάδου των τελευταίων χρόνων. Το απεργιακό κάλεσμα έγινε από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) και είχε μαζική συμμετοχή, ενώ στη μοτοπορεία που πραγματοποιήθηκε, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 1.500 δίκυκλα.

Τα αιτήματα

Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές με δίκυκλο διεκδικούν αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Ανάμεσα σε άλλα, παλεύουν για την εφαρμογή του νόμου 4611 του 2019, ο οποίος υποχρεώνει τους εργοδότες να παρέχουν στους μεταφορείς τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας όπως κράνη και μπουφάν, αλλά και να τους πληρώνουν τα έξοδα συντήρησης των οχημάτων με ποσά που να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 15% του μισθού τους. Ο συγκεκριμένος νόμος, αν και κατοχυρώνει αυτά τα βασικά δικαιώματα, στην πραγματικότητα καταστρατηγείται από μεγάλο κομμάτι των εργοδοτών. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές με δίκυκλα απαιτούν να μπει τέλος στην πρακτική της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, να ενταχθεί ο κλάδος στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και εταιρικά δίκυκλα.

Σκληρές συνθήκες και εργοδοτική τρομοκρατία

Ο κλάδος των εργαζομένων με δίκυκλο δεν αποτελείται μόνο από διανομείς καταστημάτων εστίασης, αλλά και από μεταφορείς / courier διάφορων άλλων εταιρειών και υπαλλήλους εξωτερικών εργασιών. Πρόκειται μάλιστα για ένα χώρο, που πέρα από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας, πέρα από τους κινδύνους του δρόμου και την έκθεση στα καιρικά φαινόμενα, βιώνει σε μεγάλο βαθμό τα εργατικά ατυχήματα, όπως και την εργοδοτική αυθαιρεσία που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σε απειλές και βία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διανομέα στη Θεσσαλονίκη, που πριν από δύο χρόνια κακοποιήθηκε από τον πρώην εργοδότη του,[1] ο οποίος μάλιστα παρά τη μεταξύ τους συμφωνία τον είχε ανασφάλιστο, επειδή έλειψε από τη δουλειά λόγω ασθένειας. Παρόμοια είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση ντελιβερά στην Κόρινθο, που δέχτηκε βίαιη επίθεση από το πρώην αφεντικό του τον περασμένο Μάη, επειδή ζήτησε δεδουλευμένα που του όφειλε.[2]

Τρομακτικός όμως είναι και ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν σκοτωθεί στην άσφαλτο, καθώς μόνο μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, πάνω από είκοσι μεταφορείς έχουν χάσει τη ζωή τους στο δρόμο εν ώρα εργασίας.[3] Η αφόρητη πίεση για τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα παράδοσης, όπως και τα ελλιπή, ή και ανύπαρκτα μέσα προστασίας, κάνουν το συγκεκριμένο επάγγελμα ένα από τα πιο επικίνδυνα.

Παρά τους κινδύνους και την τρομοκρατία, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές τα τελευταία χρόνια βγαίνουν όλο και πιο δυναμικά στο προσκήνιο, απαιτώντας τα στοιχειώδη: ασφάλεια στην εργασία, ανθρώπινους μισθούς, ζωή με αξιοπρέπεια. Πέρυσι τον Απρίλιο η δικιά τους δυναμική απεργιακή μοτοπορεία ήταν αυτή που ανάγκασε την κυβέρνηση να ψηφίσει το νόμο 4611/2019.

Μόνο που, από ότι φαίνεται, στην αστική δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη ούτε η ισονομία, ούτε η απονομή δικαιοσύνης. Για να εφαρμοσθούν οι νόμοι που δεν συμφέρουν τα μεγάλα αφεντικά, χρειάζεται και πάλι την πίεση του οργανωμένου εργατικού κινήματος, το οποίο είναι και το μόνο που μπορεί να την αντικαταστήσει με μια πραγματική εργατική δημοκρατία, ισότητας και ελευθερίας.


[1] alfavita.gr: Αφεντικό – δολοφόνος χτύπησε με σιδερογροθιά ντελιβερά στη Θεσ/νίκη
[2] e-radio.gr: Kόρινθος: Ντελιβεράς καταγγέλλει πως τον ξυλοκόπησε το πρώην αφεντικό του
[3] efsyn.gr: Δίκυκλη απεργία γιατί δεν περισσεύει κανείς!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα