Εργάτες της «Amazon» κατουράνε σε μπουκάλια για να μην χάνουν χρόνο στη δουλειά τους!

Ναι, καλά διαβάσατε. Οι εργάτες στις αποθήκες της Amazon στη Βρετανία κατουράνε σε πλαστικά μπουκάλια προκειμένου να μην πάνε μέχρι την τουαλέτα, γιατί φοβούνται να μην κατηγορηθούν για «καθυστερήσεις» και χάσουν τη δουλειά τους.

Αυτό αποκάλυψε ο βρετανός δημοσιογράφος James Bloodworth που έπιασε δουλειά στην Amazon κάνοντας κρυφή έρευνα για τις συνθήκες εργασίας.

Η αναφορά αυτή έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες ειδήσεις που αφορούν το εργασιακό καθεστώς στην πολυεθνική εταιρία του Τζέφ Μπέζος: εργάτες που κατερρέουν από την πίεση και την υπερκόπωση, εργάτες που κοιμούνται σε σκηνές έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας για να μην αργήσουν στη δουλειά τους, και προϊσταμένους που λένε στους εργάτες (που πρέπει να τρέχουν κυριολεκτικά για να προλάβουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους) ότι πρέπει να βλέπουν τη δουλειά τους στις αποθήκες «σαν άθλημα»!

Πλούσιοι και φτωχοί

Η Amazon είναι σήμερα η μεγαλύτερη αμερικάνικη-πολυεθνική εταιρία στο λιανικό εμπόριο, και πουλάει από μαναβική μέχρι βιομηχανικά αντικείμενα. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η πρώτη εταιρία στην ιστορία με περιουσία 1 τρισ. $.

Ο ιδιοκτήτης της Τζέφ Μπέζος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη– και ταυτόχρονα ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Την ίδια στιγμή η Amazon το 2017 δεν πλήρωσε καθόλου φόρους σε ομοσπονδιακό επίπεδο! (πηγή)

Την ώρα που η εταιρία συνεχώς αναπτύσσεται, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι της αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες λόγω των πολύ χαμηλών μισθών και έτσι βασίζονται στα επισιτιστικά προγράμματα του αμερικάνικου δημοσίου για να τη βγάζουν (όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα). Τα επισιτιστικά αυτά προγράμματα προμηθεύουν τους φτωχούς της Αμερικής με κουπόνια («food stamps»). Πολλά από αυτά τα κουπόνια αυτά, θα εξαργυρωθούν από την Amazon!

Έτσι η Amazon: πληρώνει μισθούς πείνας (και έτσι βγάζει κέρδη) και μετά βγάζει ακόμα περισσότερα κέρδη από την διαχείριση των κουπονιών των επισιτιστικών προγραμμάτων! Από την άλλη, δεν πληρώνει φόρους στο αμερικάνικο κράτος– το οποίο όμως χορηγεί κουπόνια στους φτωχούς υπαλλήλους της, από τα οποία πάλι κερδίζει η ίδια!

Τι παραγωγικό που είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο, ε;

Ακόμα και ο Τράμπ

Η προκλητική αυτή στάση της εταιρίας ανάγκασε ακόμα και τον Τράμπ να της κάνει δημόσια κριτική. Σε ένα πρόσφατο tweet δήλωσε:

«πληρώνουν λίγους ή καθόλου φόρους στο κράτος και τις τοπικές κυβερνήσεις, χρησιμοποιούν τα ταχυδρομεία σαν το “παιδί για τα θελήματα”– προκαλώντας τεράστιες απώλειες στις ΗΠΑ. Αυτή η απάτη με τα ταχυδρομεία πρέπει να σταματήσει. Η Amazon πρέπει να πληρώσει με βάση τα πραγματικά κόστη (και τους φόρους) τώρα!».

Δεν έγινε φυσικά ο Τραμπ… αντικαπιταλιστής. Οι δηλώσεις του αυτές εντάσσονται σε μια γενικότερη μάχη συμφερόντων ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες του αμερικάνικου κεφαλαίου. Εξάλλου, οι πρόσφατες ρυθμίσεις σχετικά με την φορολογία των επιχειρήσεων που εισήγαγε ο αμερικάνος πρόεδρος έκαναν τις 4 πλουσιότερες τράπεζες των ΗΠΑ κατά 2,3 δισ. $ πλουσιότερες! (πηγή)

Πρέπει να πληρώσει

Έχει δίκιο ο Τράμπ όταν λέει ότι η Amazon πρέπει να πληρώσει. Δεν πρόκειται όμως ο Τράμπ να την ακουμπήσει, καθώς ανήκουν στην ίδια φάρα.

Στο Σιάτλ όμως, την πόλη που έχει την έδρα της η Amazon, αναπτύσσεται ένα κίνημα που έχει αρχίσει να την ενοχλεί. Με το σύνθημα «φορολογήστε την Amazon» έχουν γίνει κινητοποιήσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, συνελεύσεις και παρεμβάσεις στο Συμβούλιο της πόλης.

Η πρόταση του κινήματος αφορά την φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στο Σιάτλ, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα δημιουργίας εργατικών κατοικιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγασης στην πόλη.

Γενικά στην Αμερική οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν ξανά, μετά την κατάρρευση τους στην κρίση του 2007,ειδικά στις μεγάλες πόλεις, κάνοντας το κόστος απαγορευτικό για τα εργατικά στρώματα. Οι εξώσεις έχουν πάρει χαρακτήρα επιδημίας, ενώ οι ειδικοί μιλάνε για «στεγαστική κρίση». Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος στις κατασκευές σε πρόσφατο άρθρο του

«δεν μπορούμε να ζήσουμε στις πόλεις που κατασκευάζουμε»!

Το κίνημα λοιπόν διεκδικεί φορολόγηση της Amazon, της Starbucks και άλλων μεγάλων εταιριών που έχουν έδρα το Σιάτλ, ώστε να εξοικονομηθούν 150 εκ $. Ήδη το Συμβούλιο της πόλης μετά από την πίεση του κινήματος, και παρά τις αντιδράσεις των εταιριών, φαίνεται ότι θα ψηφίσει νομοθεσία για φορολόγηση 75 εκ $, που αποτελεί μια πρώτη νίκη.

Ενοχλεί

Στον αγώνα αυτό πρωτοστατεί η Σοσιαλιστική Εναλλακτική (αδερφή οργάνωση του Ξ στις ΗΠΑ) και η συντρόφισσα Σάμα Σαγουάντ, που είναι εκλεγμένο μέλος στο Συμβούλιο της πόλης.

Η ενόχληση του κατεστημένου σχετικά με τη δράση της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής στο Σιάτλ φαίνεται ξεκάθαρα σε μια δήλωση του Christopher Rufo, που αρθρογραφεί συχνά σε εφημερίδες του κατεστημένου όπως οι SeattleTimes:

«Δυστυχώς, η σύμβουλος Σαγουάντ και οι υποστηριχτές της φαίνεται να θέλουν να διώξουν την Amazon από την πόλη… και να στείλουν τους εξειδικευμένους εργαζόμενους της σε κρατικά χρηματοδοτούμενους καταυλισμούς για αστέγους.

»Μην σας κοροϊδεύουν. Δεν έχουμε χρηματοδοτικό πρόβλημα στο Σιατλ, έχουμε πρόβλημα ηγεσίας. Είναι ώρα να στείλουμε τη Συντρόφισσα Σαγουάντ και τους σοσιαλιστές υποστηριχτές της στα σπίτια τους»

Όταν ενοχλούνται οι άνθρωποι του κατεστημένου, κάτι καλό γίνεται…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα