«Εργάνη»: μόλις το 8,2% των προσλήψεων του Φλεβάρη είναι πλήρους απασχόλησης!

Σχόλιο του «Ξ»

 

Πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων φανερώνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε για τον Φλεβάρη του 2017 το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.[1]

Όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα,

  • σε σύνολο 11.741 νέων προσλήψεων τον Φεβρουάριο 2017,
  • μόνο οι 962 (ποσοστό 8,2%) είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης,
  • ενώ οι 779 (ποσοστό 91,8%) είναι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης! Ειδικότερα, 6.226 είναι θέσεις μερικής απασχόλησης (ποσοστό 57,8%) και 4.753 θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης (ποσοστό 34%).

Επιπλέον, μέσα στο Φλεβάρη 2.692 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης, ενώ 1.428 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής απασχόληση (με ή χωρίς τη συμφωνία εργαζομένου).  Συνολικά δηλαδή 4.120 συμβάσεις έπαψαν να είναι πλήρους απασχόλησης, με τους εργαζόμενους σε αυτές να είναι πλεόν part-time ή να δουλεύουν εκ περιτροπής!

Πρόκειται για στοιχεία που φανερώνουν με τον πιο καθαρό τρόπο ποια είναι η κατάσταση στους χώρους δουλειάς και ποια είναι η περίφημη «ανάπτυξη» για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση. Στη πραγματικότητα βέβαια πρόκειται για μια διεθνή τάση. Ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων διεθνώς εργάζεται σε συνθήκες ημιαπασχόλησης και επισφαλούς εργασίας.[2][3]

Αυτό είναι το καπιταλιστικό σύστημα στην εποχή της πιο βαθιάς του κρίσης. Το μόνο που έχει να προσφέρει σαν προοπτική στους εργαζόμενους είναι μισή δουλειά, μισά δικαιώματα, στο τέλος-τέλος, μισή ζωή! Ο μόνος δρόμος για τα λαϊκά στρώματα είναι η πάλη για την ανατροπή του και ο αγώνας για μια κοινωνία που θα λειτουργεί προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας και όχι για μια χούφτα παράσιτα – για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης, σοσιαλισμού. Σοσιαλισμού με την πραγματική, επαναστατική έννοια της λέξης κι όχι όπως την παραμόρφωσαν και την εξευτέλισαν οι Ρεφορμιστές (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και παρόμοια κόμματα) από τη μια και ο Σταλινισμός από την άλλη.

 

[1] Όλα τα στοιχεία εδώ: https://drive.google.com/file/d/0Bzg1MGYerw9NenVaY3JvWnA0dFk1NXBORVEwckFub0pBTlk0/view
[2] http://net.xekinima.org/ilo-toulaxiston-34-ekat-epipleon-anergoi-t/
[3] http://net.xekinima.org/germania-330-000-spitia-me-kommeno-reuma-se/

Θεματικές