Ελληνικά πανεπιστήμια και έρευνες

Της Λίτσας Πάτρα

Η εφαρμογή του νόμου – πλαίσιο , που ψηφίστηκε το 2007, συνεχίζεται κομμάτι – κομμάτι υποβιβάζοντας συνεχώς τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό, που αποτελεί κομμάτι του νόμου- πλαίσιο, τα ιδρύματα της χώρας θα μπορούν να διεξάγουν απόρρητη έρευνα, που θα επιτρέπεται με ειδική απόφαση της Συγκλήτου, εφόσον η έρευνα αυτή εξυπηρετεί την άμυνα της χώρας. Με αυτή τη βάση το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενέκρινε την διεξαγωγή έρευνας για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, διαθέτοντας τόσο το προσωπικό όσο και την υποδομή του πανεπιστημίου στην υπηρεσία πολεμικών σχεδιασμών.

Άλλα πανεπιστήμια της χώρας ανέλαβαν την εκπόνηση ερευνών για λογαριασμό ιδιωτικών φορέων. Το 2007 τόσο το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όσο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχαν αναλάβει έρευνα για λογαριασμό εταιρίας που εισάγει τα προϊόντα «ΝΟΥΝΟΥ». Επιπλέον την ίδια χρονιά το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου είχε εγκρίνει ερευνητικό πρόγραμμα για την εκτίμηση της παραγωγικής διαδικασίας μπισκότων για λογαριασμό της εταιρίας μπισκότων «Παπαδοπούλου».

Τέτοιες εταιρίες σαν τις παραπάνω, αρχικά θα χρηματοδοτούν τα πανεπιστήμια, που θα ψάχνουν πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες τους, και στη συνέχεια θα μπορούν να εξασφαλίζουν έρευνες που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες και τα δικά τους συμφέροντα.

Στα πανεπιστήμια του εξωτερικού αυτή είναι μία συνηθισμένη εικόνα. Για παράδειγμα κορυφαία πανεπιστήμια της Βρετανίας καλύπτουν τα έξοδα για τις έρευνες, σε ποσοστό που φτάνει έως το 90%, από ιδιωτικές εταιρίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ιδιωτικές εταιρίες θα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τι έρευνες θα γίνονται όχι με βάση τι ανάγκες υπάρχουν στην κοινωνία αλλά με βάση το πώς θα διαφημίσουν καλύτερα τα προϊόντα τους και κατά συνέπεια πως θα αυξήσουν τα κέρδη τους (βλέπε έρευνα για λογαριασμό της εταιρίας «Παπαδόπουλου»). Επιπλέον θα θέτουν και τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθούν οι έρευνες ώστε τα συμπεράσματα που θα βγαίνουν να μην είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της εταιρίας.

Μπορεί η εφαρμογή του νόμου πλαίσιο να γίνεται σιγά – σιγά και κομμάτι – κομμάτι ώστε να εφαρμοστεί όσο πιο ανώδυνα γίνεται και με λιγότερες αντιδράσεις αλλά αυτά είναι μόνο η αρχή. Οι εικόνες και η εμπειρία από το εξωτερικό μας δείχνουν ότι αυτό που θέλουν για την εκπαίδευση, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση της και η διάθεση της στην εξυπηρέτηση της αγοράς και των εταιριών. Μία τέτοια εξέλιξη μόνο η συντονισμένη και οργανωμένη αντίδραση ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας μπορεί να τη σταματήσει.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα