Ελβετία: Δημοψήφισμα για την ανέγερση μιναρέδων

Η Ελβετία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τους μεγαλύτερους αριθμούς μεταναστών, πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι (410.000 συνολικά). Ως εκ τούτου υπάρχουν τζαμιά τα οποία φτάνουν τον αριθμό των 180 και βρίσκονται κυρίως έξω από τις πόλεις σε παλιά εργοστάσια (μόνο σε 4 όμως απ? αυτά υπάρχουν μιναρέδες ? ).

Στα τέλη του Νοέμβρη, με πρωτοβουλία του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (SVP), διεξήχθη δημοψήφισμα το οποίο αφορούσε την ανέγερση νέων μιναρέδων (*).

Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης, το 57,5% των Ελβετών ψήφισαν ενάντια στην ανέγερση νέων μιναρέδων.

Το ιστορικό

Το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (SVP) ξεκίνησε την εκστρατεία του με αφορμή την αίτηση για την ανέγερση μιναρέ που έγινε από την Μουσουλμανική κοινότητα στο κρατίδιο της Βέρνης. Κάτω από το σύνθημα «Σταματήστε τους Μιναρέδες» σε πρώτη φάση συγκέντρωσε 110.000 υπογραφές με το αίτημα να γίνει δημοψήφισμα σε όλα τα καντόνια της χώρας. Μέρος της λαϊκίστικης και ρατσιστικής προπαγάνδας του SVP ήταν αφίσες που απεικόνιζαν επτά μιναρέδες πάνω στην ελβετική σημαία και μια γυναίκα με μαύρη μπούργκα. Το επιχείρημα του SVP ήταν πως «το Κοράνι δεν μιλά για μιναρέδες: δεν είναι απαραίτητοι για τη θρησκεία, είναι σύμβολο πολιτικής εξουσίας». Με άλλα λόγια πως «κινδυνεύουμε από το Ισλάμ» ?

Οι αντιδράσεις

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η Διεθνής Αμνηστίας καθώς και από τον διεθνή τύπο, όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης της Ελβετίας που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο με χώρες όπως η Τουρκία και σαφώς ούτε αναταραχές σαν αυτές που είχαμε δει πριν λίγα χρόνια με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ στην Δανία.

«Αντιδράσεις» υπήρχαν και από άλλα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα τα οποία βλέποντας την επιτυχία των ομοϊδεατών τους, βρήκαν την ευκαιρία να ανοίξουν αντίστοιχα θέματα. Ήδη, στην Αυστρία και την Ολλανδία, τα κοινοβουλευτικά εθνικιστικά κόμματα έθεσαν ζήτημα διεξαγωγής αντίστοιχων δημοψηφισμάτων.

Αντι-ισλαμισμός και επίθεση στις θρησκευτικές ελευθερίες

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να ερμηνευτεί και να εξηγηθεί με πολλούς τρόπους από τις διάφορες πλευρές. Είναι ένα δημοψήφισμα που διεξήχθη εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η οποία χτυπά ακόμα και χώρες όπως η Ελβετία όπου το βιοτικό επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα στους εργαζόμενους για το παρόν και το μέλλον. Σε αυτή τη βάση βρίσκει απήχηση η προπαγάνδα της ακροδεξιάς, μιας και οι μετανάστες είναι οι εύκολοι «αποδιοπομπαίοι τράγοι». Αυτό μάλιστα φάνηκε και από τα μεγάλα ποσοστά της ακροδεξιάς στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Από την άλλη η αριστερά δυσκολεύεται να δώσει πειστικές και σαφείς απαντήσεις και κατεύθυνση στους αγώνες. Οι μετανάστες είναι τα πρώτα θύματα αυτής της κατάστασης μιας και η ακροδεξιά τους κατηγορεί σαν υπεύθυνους για την ανεργία, την εγκληματικότητα και όλα τα κακά της ανθρωπότητας. Και όσο η αριστερά δεν καταφέρνει να εξηγήσει δυναμικά και με εξωστρέφεια πως για όλα αυτά ευθύνεται το καπιταλιστικό σύστημα τόσο θα πλήττονται ολοένα και περισσότερα δικαιώματα όπως εν προκειμένω το δικαίωμα στην ανεξιθρησκία.

(*) Μιναρές είναι το αντίστοιχο του καμπαναριού μιας ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας.

Μαρία Μπουτζαρέλου

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα