Διεθνής Μέρα Δράσης για το δικαίωμα στην άμβλωση στην Ιρλανδία

28/10/2014
Comments off
636 Views

Στις 28/10 συμπληρώνονται δύο  χρόνια από τον θάνατο της Σαβίτα Χαλοπαναβάρ, Ινδής μετανάστριας στην Ιρλανδία. Ο θάνατός της  προήλθε από σηψαιμία επειδή οι υπεύθυνοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Galway, της αρνήθηκαν έκτρωση, παρόλο που η εγκυμοσύνη της είχε επιπλοκές και το μωρό δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει[1].

Η Ιρλανδία είναι μια χώρα στην οποία η Καθολική Εκκλησία παίζει ακόμα πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημόσια ζωή και οι εκτρώσεις είναι παράνομες.

Για την ακρίβεια, η απαγόρευση των εκτρώσεων στην χώρα κατοχυρώνεται συνταγματικά με το άρθρο 8 του ιρλανδικού Συντάγματος. Το άρθρο αυτό, επινοήθηκε το 1983 από δεξιούς αντιδραστικούς Καθολικούς, έτσι ώστε να σταματήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησης της έκτρωσης.

Σαν αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο είτε αναγκάζονται να ταξιδέψουν στη Βρετανία πληρώνοντας τεράστια ποσά για να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη! Όσες βέβαια δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια προσπαθούν να αποβάλουν μόνες τους με διάφορα μέσα, τα οποία είναι φυσικά εξαιρετικά επικίνδυνα και πολλές φορές μοιραία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιρλανδίας (αδελφή οργάνωση του «Ξ») και η πρωτοβουλία για τα γυναικεία δικαιώματα ROSA (For Reproductive rights, against Oppression, Sexism & Austerity) καλούν σε διεθνή μέρα δράσης για την νομιμοποίηση της έκτρωσης στην Ιρλανδία, και την πραγματοποίηση δράσεων αλληλεγγύης έξω από τις ιρλανδικές πρεσβείες στις 28 και 29 Οκτωβρίου.

Βασικός στόχος και αίτημα του κινήματος είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση του άρθρου 8 του Συντάγματος την Άνοιξη του 2015.

Συνολικά θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πέρα από την ίδια την Ιρλανδία σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, σε τρεις διαφορετικές πόλεις στις ΗΠΑ, στον Καναδά, το Ισραήλ, την Ινδία κλπ. [2].

Στην Αθήνα η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 29/10 στις 12.00 μμ., έξω από την ιρλανδική Πρεσβεία (Βασ. Κωνσταντίνου 7).

_____________________

[1] Ιρλανδία: Αγώνας για το δικαίωμα στην άμβλωση, xekinima.org, 22/11/12
[2] Δείτε περισσότερα στην σελίδα της διεθνούς μέρας δράσης στο facebook: https://www.facebook.com/events/1541656259403754/1544503472452366/

Θεματικές